Van’da ‘Denizcilik Ve Zirai Meteoroloji’ Semineri
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce üretilen meteorolojik verilerin tanıtımı ve kullanılırlığının artırılmasına yönelik...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce üretilen meteorolojik verilerin tanıtımı ve kullanılırlığının artırılmasına yönelik "Denizcilik ve Zirai Meteoroloji" semineri düzenlendi.
Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün konferans salonunda düzenlenen seminere Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ercan, Tatvan Liman Başkanı İbrahim Ahi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, denizcilik ve tarım sektörü çalışanları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, Van'da 21 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu bulunduğunu belirterek, "Havaalanında bulunan bir adet otomatik meteoroloji gözlen istasyonumuz ile 3 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonumuz ve mevcut yıldırım tespit ve takip sisteminde faydalanmaktayız. Burada ayrıca otomatik meteoroloji istasyonlarında hava sıcaklığı, yağış, kar, kar yüksekliği, rüzgar, toprak sıcaklığı, göl suyu sıcaklığı, basınç ve benzeri meteorolojik parametreleri ölçmekteyiz. Aynı zamanda bu parametreleri güvenilir şekilde ve zamanda vatandaşlarımıza sunmaktayız" dedi.
Müdür Elkatmış, 2017 yılı içerisinde dalga boyunun ölçülmesi için bir adet şamandıra kurulması planlandığını da sözlerine ekledi.
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise, meteorolojik verilerin kullanılmasının tarımsal açıdan hayati önem taşıdığını belirterek, "Tarım faaliyetlerinin verimli bir şekilde yapılabilmesi, meteorolojik verilerin önceden bilinmesi ve ona göre tedbir alınmasına bağlıdır. Bu arıcılıkta, balıkçılıkta, hayvancılık ve tarımsal üretimin her alanı için geçerlidir. İlimizde de meteorolojiden faydalanmayı ve temin edilen verileri olaylar meydana gelmeden çiftçilerimize sunarak onları tedbir almalarını sağlamaya çalışmaktayız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Fatih Mutlu, "denizcilik meteorolojisi', Metin Çakıroğlu, "deniz tahmin modelleri', Mehmet Can Baybora, "zirai meteoroloji', ve Mehmet Kasım Mantaş ise "tarım" konulu birer sunum yaptılar.
Sunumlarından ardından verilen plaketlerle program sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.