Veteriner Fakültesi’nden Hayvancılığa Önemli Katkı
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı, ülkemizde üretilen veya ithalat yoluyla gelen dondurulmuş hayvan spermaları...
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı, ülkemizde üretilen veya ithalat yoluyla gelen dondurulmuş hayvan spermaları denetleme konusunda yetkili laboratuvar belgesi aldı.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Soylu, ülkemizde genetik ıslah ve ekonomik verim maksadıyla sığır, manda, koç ve teke gibi bazı hayvanlarda sperma ithalatı yapıldığını, ithalatı yapılan dondurulmuş spermanın kıstaslara uygun olup olmadığı konusunda bakanlığın yetki verdiği kurumlardan birinin de Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı olduğunu söyledi.
Türkiye'ye yılda yaklaşık 4,5 milyon doz sperma ithalatı yapıldığını ve bunlar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlardan onay raporu alınmasının mecburi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Soylu, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin de 15 Mart 2016 tarihinde dondurulmuş ithal sperma muayenesi yetki belgesi aldığını bildirdi. Soylu, numunelerde motilite, yoğunluk, ölü-canlı hücre tespiti ve morfolojik muayeneler yapıldığını, böylece ithal edilen kötü kaliteli numunelerin önüne geçerek ülke ekonomisine muhtemel zararları engellediklerini belirtti.
Muayene yetkisi alındıktan sonra altı ayda Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde 700 numunenin muayenesi yapıldı. Hedef ise yılda 2 bin 500-3 bin numuneyi muayene etmek.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.