Vezirköprü Karanar Köyü

Vezirköprü Karanar Köyü

Vezirköprü Karanar Köyü haberleri,Karanar köyü güncel son dakika gelişmeleri,Karanar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Karanar köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Vezirköprü  Karanar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karanar köyü son dakika gelişmeleri, Karanar köyüne özgü yemekler, Vezirköprü  Karanar köyünün tarihi, Karanar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karanar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Vezirköprü  , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Karanar Köyü Resimleri ve  Karanar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlkadım Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Vezirköprü   Samsun Arası Kaç Km? İlkadım Hava Durumu? Samsun Köyleri ve İlkadım  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu  iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında  Vezirköprü  Karanar Köyünde doğan biri var mı? Vezirköprü   Doğumlu Ünlüler Kimler?

KARANAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Karanar  , Samsun ilinin Vezirköprü  ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy, Türkmen köyüdür, kuruluşu uzun zaman öncesine dayanır. 600 yıl kadar önce Şanlıurfa civarından göç ettirilen bir Türkmen köyü olduğu düşünülmektedir.Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında pek fazla bilgi yoktur. Düğünlerde sıra gecesi yapılır. Her düğün veya mevlit öncesi yemekler hazırlanır bütün köylü toplanıp bu yemeklerden yer. Düğün ise düğüne gidilir mevlit ise mevlit okunur ve hep birlikte dua edilir.Orta Anadolu ve Orta Karadeniz oyun havaları düğünlerde duyulan müziklerdir. Vesiletü'n Necat mevlidin temel kitabıdır. Köyün geleneksel yemekleri arasında "keşkek" adı verilen ve buğdaydan yapılan bir yemek vardır. Tatlı olarak düğünlerin vazgeçilmezi kadayıftır. Ancak eskiden yapılan birçok yemek günümüze maalesef gelememiştir.

Önemli günlerde kuzu çevirme yapılır. Gerek Orta Anadolu gerekse Orta Karadeniz mutfağının yemek kültürünü görmek mümkündür. Böreğin içi ve şekli ne olursa olsun börek diye adlandırılır. Taş fırınlarda pişirilen ekmeğin adına da çörek denir. Eğer ekmek yaptım diyen bir kadına rastlıyor iseniz sacda ya da guzine sobada pişirilmiş bazlama olan cizlek aklınıza gelmeli. Onun dışında ekmek ne olursa olsun mutlaka bir isme sahiptir. Örneğin yufka olarak yapılan ekmeğin adı "yazmekmeği"dir. Yazma ve ekmek kelimelerinin söylenegelen bir birleşiminden oluşur. Ekmek yazma işleminin kısaltılmışıdır. Bazen alışkanlık olması nedeniyle çarşaf böreği, haşhaşlı çörek, fırın çöreği, parmak çöreği, akıtma, patatesli ekmek, saç çöreği, cizlek, cevizli ekmek, cevizli çörek, etli ekmek, ıspanaklı çörek ya da börek farklı şekillerde olsalar da bazen aynı isimle adlandırılabilir.

Sulu yemekler ve çorbalar geniş bir yelpazede olmasına rağmen isimlendirilmeleri pek kuvvetli değildir. Yine sadece hamurdan yapılan yemeklerin adları ön plandadır; haluşka, kÔte, cimcik gibi yemekler isim alabilmiştir. Diğerleri mercimek çorbası, patates otutturması gibi klasik isim ve şekillerdedir.

Hasat mevsiminden sonra buğday yıkandıktan sonra büyük kazanlarda haşlanır. Sonra kuruması için büyük çadırlara serilir. Bulgur yapmak için olan bu işlem sırasında en zor olan kısım kuruduktan sonra dibek taşına gitme işidir. Bu iş eskiden el ile yapıldığı için pek bir zahmetliymiş. Ancak anlatılanlara göre en leziz kısmı haşlanan buğdaya tuz ekleyerek hafif yağ ekleyip süt mısır gibi yemek oluyormuş.

Köyün baraja izleyen güneydoğu kısmından bakılan manzarası muntazamdır. Piknik vb. için mesire alanı olarak Olucak ve Tuzla olarak adlandırılan yerler tercih edilir. Ancak buralar çok büyük alanlar değildir. Daha çok küçük gruplar halinde vakit geçirmek için uygundur.

Folklörünü öğrenebilmek adına köyün yaşlıları ile muhabbet etmek gerekir. 90 lı yıllarda doğan bir çocuk dedesinin çocukluğunda ne oynadığını dahi bilmez.

Köye has bir konuşma ağzı vardır. Cümle sonundaki eylemlere eklenen -yor eki, -ya eki olarak değiştirilerek kullanılır. Örneğin; "İnekleri sığıra katmaya gidiyorum." değil de "İnekleri sığıra gatmaya götürüyam." şeklinde bir çekimleme söz konusudur. Bu cümlede de görüldüğü üzere -k kalın ünsüzü -g yumuşak ünsüzüne dönüştürülerek kullanılır.

Karanar Köyü'ne sadece 2 km uzaklıkta olan Saraycık köyü ile bile aralarında bir bölge büyüklüğünde konuşma farkı vardır.

Köye has bazı kelimeler; nudıl (bir çeşit tahta çivi), sıypınma (kayak yapmak için kullanılabilecek bir kayma eylemi), çamdu (duvar), çetmelük (çitlembik ağacı), yasama (bir nesneyi yere sert bir biçimde serme ya da birini vurarak yere serme), ... Bu kelimeler bazı köylerde de kullanılmaktadır ancak en dikkat çekeni bu köydür. Azerbaycan ve Türkmen dil özelliklerini de ziyadesiyle yansıtır. Söyleniş biçimi olmasa da kelime kullanımı ve söz dizimlerindeki anlamı güçlendiren ekler göze çarpar. Kelimelere gelen ekler anlaşıldığında berrak bir mana çıkarılır.Samsun iline 142 km, Vezirköprü ilçesine 27 km uzaklıktadır. samsun Kastamonu yolunun 142. km sinde bulunur şehirler arası yol kenarındadır ve ulaşım çok kolaydır ayrıca Altınkaya Barajına da çok yakındır ve balıkçılık faaliyetleri de yavaş yavaş gelişmektedir. Altınkaya Barajı'na çok yakın olması nedeniyle su sporlarına da uygun alan oluşturabilecek kapasiteye sahiptir.Köyün iklimi, Orta Karadeniz iklimi ve Orta Anadolu Bozkır etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve karlı geçmesinin yanı sıra çok sert bir iklim yapısında da değildir. Orta Anadolu ve Karadeniz'in arasında kalması nedeni ile geçiş sayılabilecek bir iklime sahiptir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünleri; fasulye, nohut, pancar, buğday, arpadır. Hayvan yetiştiriciliği de tıpkı tarımda olduğu gibi ekstansif bir şekilde olması nedeniyle gerek süt, gerekse et, gerekse yumurta gibi ürünlerde yeteri kadar verim alınamamaktadır. Gerekli sulama alanları oluşturulduğunda ve gelişmiş tarım teknikleri kullanıldığında birçok çeşitte tarım ürünü elde edilebilir. Altınkaya barajı kurulduktan sonra bir iki hane balıkçılık faaliyetinde de bulunmuştur ancak buradan elde edilen gelir aile geçindirecek kadar büyük değildir.Mahallede,iki derslikli ilokul vardır. Ancak biri müdür odası olarak kullanılması nedeniyle tek derslikli de denilebilir. Okulda bir tek öğretmen görev yapmaktadır dolayısıyla Birleştirilmiş Bir Sınıfta Eğitim yapılmaktadır. Ortaokul ve lise için ya Aşağınarlı'ya ya da ilçeye servislerle sağlanan taşımalı eğitim yapılmaktadır.

Vezirköprü Karanar Köyü

Vezirköprü Karanar Köyü

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.