Yaban Hayatına Estetik Dokunuş
Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bir sürücünün ezerek üzerinden geçtiği kara kaplumbağası, kırılan kabuğunun estetik operasyonla yeniden...
Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bir sürücünün ezerek üzerinden geçtiği kara kaplumbağası, kırılan kabuğunun estetik operasyonla yeniden yapılmasının ardından doğaya bırakıldı.
Yaban hayvanlarının tedavisi için kurulan Samsun Büyükşehir Belediyesi Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi'nde hayvanlar şifa buluyor. Klinikte oluşturulan konforlu dış bakım ortamı ve uygulanan başarılı tedavi yöntemleriyle hayvan ölümleri, büyük oranda düştü. Bugüne kadar tedavi edilen çeşitli türden çok sayıdaki yabani hayvan, doğal yaşamlarına geri döndürüldü. Ormanlık alanda doğaya uygun ahşap malzemeler kullanılarak yapılan ve geçen yıl hizmete giren Büyükşehir Belediyesi Kuş Cenneti İlk Yardım Rehabilitasyon Kliniği, yaban hayvanları için hayati önem taşıyor. Ülkede yaban hayat sahaları içinde belediyeye bağlı kurulan ilk ve tek rehabilitasyon kliniği olan tesis, konforu ile göz kamaştırıyor. Klinikte 1 muayene ve operasyon odası, 8 iç bakım kabini, 6 dış bakım odası, öksüz yavruların vücut ısılarını dengede tutmak için 1 adet kuvöz bulunuyor. Yaralanma, ağır travma ve ateşli viral enfeksiyonlar sebebiyle yaban hayvanlarına acil müdahale eden veterinerler, tedavi ve operasyonları biten hasta hayvanları rehabilitasyon için içleri ahşap tünekler, yaprak dallarıyla süslü dış bakım odalarına bırakıyor. Burada hasta ve yaralı hayvanlar, stresten uzak ve doğal yaşamdan kopmadan tedavilerinin tamamlanmasını bekliyor. Rehabilitasyon kliniği sayesinde daha önce acil müdahale edilemediği için yaşanan yabani hayvan ölümleri de en aza indi. 1 yılda başta gündüz yırtıcılarından şahin olmak üzere, gece yırtıcılarından peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu, alaca baykuş, puhu, su kuşlarından gümüş martı, akbalıkçıl, küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl, balaban gibi çeşitli türlerden 144 yaban hayvanı tedavi edildi. Tedavi edilen en sık türlerin başında ise delice doğan, atmaca, kerkenez, ebabil kuşu geliyor. Bunlardan 120'si doğaya salınırken, doğal yaşamına dönemeyecek 16 hayvan ise uyutuluyor. 2'si baykuş, 1'i orman baykuşu, 2'si martı, 1'i leylek, 1'i kızıl şahin ve 1'i yaban güvercini olmak üzere 8 hayvanın ise tedavileri devam ediyor. Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 352 kuş türünün haricinde yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor. Manda, yılki atları, eşekler, büyükbaş hayvanların ya sıra deltada kaplumbağalar, yılanlar, su kuşları gibi yüzlerce çeşit hayvan barınıyor.
Yerli ve yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği Kuş Cenneti'nde sürücüler, önlerine çıkabilecek hayvanlara karşı levhalarla uyarılırken, zaman zaman dikkatsizlik sebebiyle kazalar yaşanıyor. Bunlardan bir tanesi de kara kaplumbağasının başına geldi. Ekim ayı başında bir sürücü, fark etmeyerek kaplumbağayı ezerek üzerinden geldi. Kazada kara kaplumbağasının kabuğu kırıldı. Kazanın ardından sürücü, iç organları zarar gören yaralı kaplumbağayı alarak, amacına uygun yapılan Türkiye'nin ilk Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi'ne getirdi. Tam teşekküllü ünitede tedavi altına alınan kaplumbağaya uzman veterinerler, cerrahi operasyon yaptı. İğne ile uyuşturulan yaralı kaplumbağanın kırılan kabuğu, çok sayıda pimle sabitlenerek özel bir dolgu malzemesi ile onarıldı. Sağlık durumu iyi olan kaplumbağa, tedavisinin ardından estetik kabuğu ile yeniden doğaya salındı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi Veteriner Hekimi Paria Tabatabaei, estetik cerrahi operasyon hakkında bilgi verdi. Yaralı kara kaplumbağasının kendilerine 3 Ekim'de geldiğini ifade eden Tabatabaei, "Üzerinden araba geçen kara kaplumbağamız bize getirildiğinde kabuğu kırılmış, içine çökmüş ve büyük bir kısmında kabuk kaybı vardı. Yaptığımız operasyon ile çöken kabuğu geri yerleştirerek, sabitledik. Daha sonra kabuk kayıplı alanı ise özel bir dolgu maddesi ile doldurduk. Kaplumbağamız şu anda kendi başına beslenmeye başlamış durumda. Şuan sağlık durumu iyi bir şekilde kaplumbağayı doğaya bıraktık" dedi.
Klinik hakkında bilgi veren Veteriner Hekimi Paria Tabatabaei, 2015'ten bu yana 144 yaban hayvanına tedavi uygulandığını sözlerine ekledi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.