Yabancı dil öğrenmede en etkili yöntem, yüz yüze iletişim
Sparchcaffe Sürdürülebilir Dil Öğrenme Projesi kapsamında yapılan çalışma ile yabancı dil öğrenmede en etkili yöntem yüz yüze iletişim olduğu sonucuna...
Sparchcaffe Sürdürülebilir Dil Öğrenme Projesi kapsamında yapılan çalışma ile yabancı dil öğrenmede en etkili yöntem yüz yüze iletişim olduğu sonucuna ulaşıldı.
Sparchcaffe Sürdürülebilir Dil Öğrenme Projesi kapsamında yurtdışında dil eğitimi almış 2 binden fazla öğrenci, öğrenci ağırlayan aileler ve eğitimcilerle anket yapıldı. 2 binden fazla öğrenci ve eğitimciyle yaptığı çalışmaya göre katılımcıların yüzde 90'ı dil öğrenme sürecinde en etkili yöntemin yüz yüze iletişim kurmak olduğunu söyledi. Yarısından fazlası da yurtdışında aldıkları dil eğitimi sayesinde öğrendikleri dili daha özgüvenle konuşabildiklerini söylerken, yüzde 20'lik kesim bu sayede daha çok seyahat ettiklerini, yüzde 13'lük kesimde bu sayede iş hayatlarının da değiştiğinin altını çizdi.
Ankete göre, yurtdışında öğrenilmeye gidilen diller arasında İngilizce yüzde 62 ile ezici üstünlükle başı çekerken, İspanyolca ve Almanca ise yüzde 10'la takip ediyor. Öğrendikleri yeni dil sayesinde katılımcıların yüzde 30'u video paylaşım sitelerinde denk geldikleri videoları orijinal dilinde izliyor. Dil öğrenmenin insanların özel hayatlarına da yoğun olarak etki ettiği anketin sonuçları arasında. Öğrencilerin çoğu yurtdışındaki eğitimleri esnasında güçlü sosyal ilişkiler kurduklarını söylerken, yüzde 60'lık kesim ülkelerine döndükten sonra da yurtdışında ki arkadaşlarıyla irtibatlarını sürdürdüklerini söyledi. Ayrıca çalışma gösteriyor ki katılımcıların yüzde 68'i, 30 yaşın altında değişikliklere daha açık oldukları yıllarda yurtdışında dil eğitimini tercih etmiş.
Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Yönetim Kurulu Üyesi Aslıhan Özenç, konuyla ilgili açıklamasında, "Türkiye'de yabancı dil öğrenen öğrencilerin gramer altyapıları oldukça iyi olabilmesine rağmen, günlük hayatta öğrendikleri yeni dili kullanmada sıkıntı yaşıyorlar. Çünkü öğrendikleri dilin günlük dinamiklerine çok uzak kalıyorlar" dedi.
2016'da yapılan ve 6 ay süren ankette, hedef kitle son 5 ile 10 yıl içerisinde yurtdışında dil eğitimi almış eski öğrenciler arasından seçilirken, Pitte projenin amacının yurtdışında dil eğitimi almanın uzun vadedeki etkilerini göstermek olduğunu belirten Özenç, "Amacımız internet mi yoksa dil kursu mu sorusundan ziyade öğrencilerin yurtdışında dil eğitimi alırken ki kazanımlarını göstermek. Ve bu yöntem herkes için etkili mi sorusuna bir yanıt bulmak. Verilen yanıtlara göre, öğrencilerin yüzde 62'si akademi ve kariyer planları doğrultusunda yurtdışına giderken yüzde 38'lik kesim boş zamanını değerlendirmek için gitmiş. Ayrıca anket sonuçları gösteriyor ki dil eğitimi alanların yüzde 78'i öğrendikleri dili düzenli olarak kullanmaya devam ediyor (Yüzde 44 her gün konuşuyor, yüzde 28 ise her hafta kullanıyor.)" ifadelerini kullandı.
Sprachcaffe Ceo'su Alberto Sarno'da açıklamasında dil öğreniminin uzun vadede insanların hayatını derinden etkilediğini söyledi ve açıklamasını şöyle tamamladı: "Dil öğrenmek yalnızca beyni geliştirmek ve yeni ufuklar açmaktan ibaret bir şey değil, insana daha önce hiç hayal etmediği imkanlar sunan bir süreç. İster akademik, ister profesyonel kariyer hiçbir şey eskisi gibi kalmıyor".
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.