Yağlıdere Sınırköy Köyü

Yağlıdere Sınırköy Köyü

Sınırköy Köyü haberleri, Yağlıdere Sınırköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sınırköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Sınırköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yağlıdere Sınırköy  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sınırköy  Köyü son dakika gelişmeleri, Sınırköy  Köyü ne özgü yemekler, Yağlıdere Sınırköy  Köyü nün tarihi, Sınırköy  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sınırköy  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sınırköy  Köyü, Giresun ilinin Yağlıdere ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sınırköy Köyü Resimleri ve Sınırköy Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yağlıdere Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Yağlıdere Giresun Arası Kaç Km? Yağlıdere Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Yağlıdere Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Yağlıdere Sınırköy  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Yağlıdere Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sınırköy , Giresun ilinin Yağlıdere ilçesine bağlı bir köydür.350 haneli ve 1805 nüfuslu bir köydür. Yağlıdere’ye uzaklığı 32 km'dir. Yağlıdere de­resinin iki yakasında kurulmuş, kapladığı alan ve nü­fusu bakımından en büyük köydür. Yerleşim birimi olarak ilk defa 16. yüzyılda ku­rulmuştur. Bu tarihlerde Keşap'tan bir kısım in­sanın yayla için gelmeleri; Molla oğulları, Cın­dızoğulları ve Koltukoğullarının "Kırmançayır" mevkiine konuk olmaları ile köyde yerleşim baş­lamıştır. Buraya ilk yerleşenlerin Ali Bölükbaşı Ai­lesi olduğu söylenmektedir. Bu aileden sonra Sofu oğulları, Sarıhasanoğulları, Derviş oğulları, Pan­gal oğulları ve Yumpat oğulları yerleşmişlerdir. Kırman çayırı’nda sıtma salgınının başlaması ile her aile orman içlerindeki uygun yerlere yer­leşmiş; Sofu oğlu, Kamışlık, Ataş, Sarı Hasan, Fındıkcak, Çelebi ve Ambar yalağı mahallelerini oluşturmuşlardır. Köy adının Alucra, Şebinkarahisar, Espiye, Dereli ve Keşap ilçelerinin sınırlarının kesiştiği yer olması itibarıyla "Sınır" olarak verildiği söy­lenmektedir. Halkın geçim kaynağı hayvancılık, orman is­tihsali ve az da olsa tarımdır. Gelir seviyesinin en düşük olduğu köylerimizden biridir. Bu se­beple sürekli olarak göç vermektedir. Köyde tarihi bir kemer köprü vardır. Ayrıca bir ortaokul, iki ilkokul, iki cami ve bir sağlık evi vardır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında doğu karadeniz halklarına özgü motifler devam etmektedir. Yöre insanının geleneklerine bakıldığında 11. yy anadolusunda yaşayan türkiye selçuklularının çepni koluna mensup ananevi yaşantılar daha baskın durumdadır. Nisan ayıyla beraber geleneksel olarak yörede yaylalara göçler başlayıp eylül ortalarında iklime bağlı olarak da sona erer. Eski oğuz boylarına özgü kız alma, evlenme, yaylak ve kışlaklar, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık gibi iklimsel ananeler de halen devam etmektedir.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazlar serin ve bol yağışlı iken kışları karasal iklim etkisinde soğuk ve karın yerde kalma süresi yaklaşık olarak 5 ay dolaylarındadır. Bu anlamda iklimin de etkisiyle yörede başta fındık olmak üzere mısır tarımı yaygındır. Yöre halkı geçimini gerek fındık gerekse iklime bağlı yazın yaylalarda hayvancılıkla geçirmektedir. Mevsimin bu düzeni halkın mayıs-eylül arası yaylalarda eylül-nisan aylarında da köylerde ya da yöreye has tabir edilen ceniklerde yaşamaktadırlar.

köyde ikamet edip mayıs-ekim arası gidilen yaylar; beloba,tekçam,sipsilik,boyalan,biloluk,sığırlık,eğellik,kırık obası,soğanin,güzdek deresi,taşbaşı,dışarı yayla... gibi hayvancılığa elverişli yerlere göçler yoğun olarak bu aylarda gerçekleşmektedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Yağlıdere Sınırköy Köyü Resimleri

Yağlıdere Sınırköy Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.