Yanık Merkezine Hangi Hastalar Sevk Ediliyor ?
Yanıklar, genellikle derecelerine göre hayati riski belirlenen çok ciddi sorunlardır. Her yanık ölümcül değildir fakat ileri derecede yanıklarda hastanın uzuv kaybı veya ölüm riski artmaktadır.
Yanıklar, genellikle derecelerine göre hayati riski belirlenen çok ciddi sorunlardır. Her yanık ölümcül değildir fakat ileri derecede yanıklarda hastanın uzuv kaybı veya ölüm riski artmaktadır. Peki, hangi derece yanıklar yanık merkezine sevk edilmelidir?
Sıradan yanıkların yanında ileri derece yanıklar için acil yanık merkezine sevk edilmek hayati olarak büyük önem arz etmektedir. Küçük derece yanıklarda hastahanede veya evden tedavi uygulanabilmektedir, fakat çok büyük yanıklar için merkezde tedavi olmak gerekebilir. Tüp patlaması, yangın arasında kalma gibi ciddi yanık oluşumunu sağlayan durumlarda doktorların incelemeleri sonucu hastanın tedavi süreci belirlenir.
Hangi hastalar yanık merkezine sevk edilir?
- Erişkinlerde %15′ den geniş 2. ve 3. derecede yanıklar.
- Çocuk ve yaşlılarda %10′ dan geniş 2. ve 3. derece yanıklar.
- %5′ den fazla 3. derece yanıklar.
- El, ayak, kulak, göz ve yüz yanıkları, eklem yanıkları, genital bölge ve perine yanıkları, inhalasyon yanıkları, elektrik yanıkları.
- %5′ den fazla kimyasal yanıklar. (Hidroklorik asitte %1′ den fazla)
- Boyun, ekstremiteler, göğüs ve abdominal çevresel yanıklar.
- Yanığa eşlik eden özel durumların olması (travma, diabet, kanser, genel durum bozukluğu gibi), şüpheli yanıklar (cinayet, darp, intihar), sosyal, emosyonel, psikoterapi veya uzun rehabilitasyon desteğine ihtiyacı olan yanık hastaları, radyoaktivite yanıkları, donmalar… (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.