Yaşar Üniversitesi’nden “Darbeye Hayır” Açıklaması
Yaşar Üniversitesi üst yönetimi, düzenlediği basın toplantısı ile 15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişimini kınadı.
Yaşar Üniversitesi üst yönetimi, düzenlediği basın toplantısı ile 15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişimini kınadı. Türkiye genelindeki öğrenciler ve ailelerin son dönemde İzmir'deki üniversitelere ilgi gösterdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, İstanbul ve Ankara'daki terör saldırılarının ve son darbe girişiminin bu ivmeyi daha da arttırdığını belirtti.
İzmir'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında tercih dönemine girilmesi nedeniyle üniversiteleriyle ilgili bilgi veren Yaşar Üniversitesi üst yönetimi, yapılan darbe girişimini şiddetle kınadı. 15 Temmuz gecesi anayasal düzene, demokrasiye ve milletin iradesine karşı düzenlenen darbe girişimini şiddetle ve nefretle kınadığını belirten Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, "Ülkemizin bu sıkıntılı süreci hızla atlatması, güçlü bir demokrasi ile yoluna devam etmesi ve benzer girişimlerin bir daha asla yaşanmaması umuduyla, ülkemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Bu süreçte hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.
"Darbe girişiminin izleri dehşete düşürdü"
Yaşanan darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını belirten Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, YÖK Başkanı ve rektörlerle birlikte yaptıkları TBMM ziyaretiyle darbenin izlerine tanıklık ettiğini, bu tanıklığın kendisini çok etkilediğini ifade etti. Rektör Dinçer, "YÖK'ten pazar gecesi arandık. Pazartesi günü cübbemizle davet edildik. Basın açıklamasının ardından basına kapalı bir toplantı yaptık. YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç üniversitelerin karşı karşıya bulunduğu durumu ve tehdit ortamını çok net özetledi. Birçok ön bilgilendirme yapıldı ve daha sonra da yazılı olarak üniversitelere iletildi. Hepimiz cübbelerimizle TBMM'de Sayın Meclis Başkanımızı ziyaret ettik. Ülkemizin yaşadığı bu durumda darbe teşebbüsünün Meclis'teki izlerini gördüm. Fiziksel olarak görmek daha çok etkiledi. Tüm kamu kurum kuruluşlarında olduğu gibi, üniversitelerde de Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasını tehdit edecek tüm unsurlar temizleniyor. Bizde böyle bir yapılanma, böyle bir tehdit yok; üniversitemiz akademik ya da idari olarak etkilenmeyecek" diye konuştu.
Üniversite tercihlerinin 2 milyon gencin geleceğini ve onların ailelerini ilgilendiren çok önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Dinçer, "Umutlu olmaya, iyimser düşünmeye çok ihtiyacımız olan bu dönemde, aday öğrencilerimize başarılar diliyorum. Umarım hepsi gönlünde yatan bölüme yerleşir ve mutlu, başarılı bir akademik öğrenim sonucunda istediği mesleğe sahip olabilir" dedi.
"İzmir'e ilgi artıyor"
Türkiye genelindeki öğrenciler ve ailelerin son dönemde İzmir'deki üniversitelere ilgi gösterdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, İstanbul ve Ankara'daki terör saldırılarının ve son darbe girişiminin bu ivmeyi daha da arttırdığını belirtti. Dinçer, "Terör olaylarından bağımsız olarak zaten artıyordu. Yıllara dayalı gözlemimdir. İstanbul, Ankara ve İzmir'de hocalık yaptım. Hiçbir zaman terör ya da huzursuzluk nedeniyle bir yerde tercihin artmasını istemem, ancak bunlar çok önemli faktörler. Ailelerde son 5 yılda İzmir'e yönelik ilgi arttı. Ekonomik nedenlerle İzmir'i seçmeye başladılar. İstanbul ve Ankara'daki gibi kaliteli eğitimi İzmir'de daha ekonomik şartlarda alabiliyorsunuz. Burada barınma ve diğer maliyetler daha düşük. Son dönemde yaşananlar bu ivmeyi daha da arttırdı" ifadelerini kullandı.
Kesintisiz burs
Rektör Dinçer, "Bu yıl 8 fakültede toplam 26 lisans programına, 2 meslek yüksekokulunda toplam 11 ön lisans programına öğrenci alınacak. Toplam kontenjanımız bin 762 olarak belirlendi ve bu sayının bin 289'u çeşitli oranlarda burslu öğrencilere tahsis edilmiş durumda. Toplama baktığımızda her üç öğrenciden biri, tamamen ücretsiz okuyor. Burs kesilme kriteri olarak daha önceki yıllarda uyguladığımız not ortalaması şartını kaldırdık. Artık öğrencilerimiz devamsızlıktan kalmadığı sürece lisans bölümlerinde hazırlık yılı dahil 5 yıl, ön lisans bölümlerinde ise 2 yıl süre ile burslu öğrenimini kesintisiz devam ettirebilecek" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Cemali Dinçer, inşaat mühendisliği bölümüne bu yıl ilk kez öğrenci alınacağını da ifade etti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.