Yaşar Üniversitesinden Her İklime Farklı Hastane Modeli

Yaşar Üniversitesinden Her İklime Farklı Hastane Modeli

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, müfredatına "sağlık yapıları" dersini de ekledi.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, müfredatına "sağlık yapıları" dersini de ekledi. Verilen eğitimler kapsamında standart hastane yapılarına alternatif olarak her bölgenin farklı iklim ve kültürel yapısına uygun, kendi enerji ihtiyacını üretebilen, aydınlatma verimliliği yüksek hastaneler tasarlanacak.

Geçtiğimiz yıl sağlık yapıları ile ilgili araştırma projesi başlatarak İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile temasa geçen Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İzmir'deki hastanelerde fiziki ihtiyaçları tespit etmeye başladı. Fakülte, her bölgenin farklı iklim ve kültürel yapısına uygun hastaneler tasarlayabilmek için harekete geçti. Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünün de destek verdiği araştırma projesi hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, ulusal ve uluslararası sağlık yapıları ağı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Sarıyıldız, bölgenin iklim şartlarına uygun hastaneler tasarlanabileceğini ifade ederek, "Ülkemizde genellikle standart hastane projeleri mevcut. Fakülte olarak amacımız Türkiye'de yapılacak kamu hastaneleri için bir optimizasyon aracı ve metodu geliştirip, bölgenin iklim şartlarına ve kültürel yapısına uygun, enerji ihtiyacını kendisi üreten, iç mekan ve yerleşimi özellikle çocuk, yaşlı ve engellilerin gereksinimlerine uygun, sürdürülebilir hastane bina tasarımları geliştirmek. Özetle insan odaklı, enerji etken, atıkların ve suyun dönüştürüldüğü yeşil hastaneler tasarlamayı hedefledik. Ayrıca bu konuda çalışan uzmanlardan oluşan ulusal ve uluslararası bir "sağlık yapıları" ağı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

"Bilgi donanımına sahip olunması gerekir"

Mimarlık Bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin "sağlık yapıları" dersini alarak bu alanda uzmanlaşabileceğini belirten Prof. Dr. Sarıyıldız, "Sağlık yapıları dersini alan yüksek lisans öğrencilerimiz Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ek hizmet binaları için projeler geliştiriyorlar. Hastanenin eczacılık bölümü ve klinik mühendislik birimleri için teknik şartname örnekleri hazırlıyorlar. Kullanılacak malzemeden aydınlatmaya kadar görüşlerini bildiriyorlar" şeklinde konuştu.

Sağlık yapıları dersini alan yüksek lisans öğrencilerinden Hüma Fulya Ekim, sağlık yapılarının diğer yapılara göre çok farklı bir konu olduğunu ifade ederek, "Bu yüzden üzerinde çalışmak için yeterli bilgi, donanıma sahip olunması gerekir. Bu konu üzerine yapılan akademik çalışmalara da gün geçtikçe ilgi artmaktadır. Bu ders sayesinde bu tarz yapılar üzerinde hem mimari hem de enerji verimliliği yaklaşımlarıyla edindiğimiz bilgilerin bizler için farklı fırsatlar oluşturacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Yine öğrencilerden Duhan Ölmez ise şöyle konuştu:

"Lisans hayatımız boyunca aldığımız geleneksel mimarlık eğitimi sonrasında yüksek lisans projesi olarak hastane eczacılığı ve özel ilaç üretim merkezi ihtiyaçlarını çözmeye çalışmak mesleki açıdan bizleri daha da geliştirdi. Belirli fonksiyonlara ve yapı türlerine göre özelleştirilmiş böylesi derslerin alınabilmesi, gelecekte bu tip özel ve karmaşık yapıların daha iyi çalışan, çevresine duyarlı ve iyi düşünülmüş biçimde tasarlanmasını sağlayacaktır."

Yaşar Üniversitesinden Her İklime Farklı Hastane Modeli

Yaşar Üniversitesinden Her İklime Farklı Hastane Modeli

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.