Yazın Yemek İçin Saman Altında Kar Saklıyorlar
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan 1800 rakımlı Alkayaoğlu Mahallesi'nde vatandaşlar, 200 yıllık "kar basma" geleneğini...
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan 1800 rakımlı Alkayaoğlu Mahallesi'nde vatandaşlar, 200 yıllık "kar basma" geleneğini sürdürüyor.
Elbistan'a bağlı Alkayaoğlu Mahallesi'nde yazın yemek ve içecekleri soğutmak amacıyla kullanılmak üzere kar depolama çalışmaları başladı. 1800 rakımlı mahalleye yakın bölgelerdeki karlar, üzeri saman tabakası ile örtülerek erimeden 3-4 ay kalabiliyor. Mahalle sakinleri, yaz aylarında bu karları saman altından çıkarak farklı şekillerde tüketiyor. Alkayaoğlu Mahallesi Muhtarı Yusuf Temiz, kar basma geleneğinin 200 yıllık bir geçmişe dayandığını söyledi. Mahallelerinin Elbistan'daki en yüksek rakıma sahip bölgelerinden biri olduğunu kaydeden Muhtar Temiz, "Alkayaoğlu, ilçemizin de en yüksek mahallesinden birisi. Bu sebeple mahallemize her sene çok kar yağar. Bu sene daha bereketli oldu. Kışın dağları ve bölgemizi saran kar örtüsünü yazın da kullanmak için bize dedelerimizden miras kalan bir "kar basma" geleneğimiz var. Bu geleneği bu yıl da devam ettirdik" dedi.
Kar basmanın iki farklı zaman diliminde yapıldığını belirten Temiz, "Bahar ayları ile birlikte yaptığımız kar basma işi, bizim tüketimimize yönelik. Eşekler ve traktörlerle getirdiğimiz samanları dağ kovuğunda bulunan karların üzerine örtüyoruz. Samanın kalınlığı yaklaşık 30 santim oluyor. Kar, kalın saman tabakası ile örtülünce güneş görmüyor ve kendi soğukluğunu koruduğu için erimeden uzun süre kalıyor. Yaz mevsiminde de saman altında duran kar, mahalledeki etkinlikler, düğün, nişan ve diğer özel günlerde kısım kısım çıkarılıp ikram ediliyor. Hem yeniyor hem de içeceklerin soğutulması için doğal bir yöntem oluyor. Diğer kar basma işlemi ise bahar aylarının sonuna doğru yapılıyor. Mahallemizin yüksek kesimlerine çıkılarak yaylakların yakınlarındaki karlar yine saman ve keven otu ile kaplanıyor. Bu işlem daha uzun sürüyor. Mahallemizde hayvancılık yapanlar, yaz aylarında bu karları hayvan sulamak için kullanıyor. Hayvanlarımız da susuz kalmaktan kurtuluyor. Mahallelimiz bu işlemi imece usulü ile yapıyor" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.