Yeni doğan bebeklerdeki huzursuzluğun doğru bilinen yanlışları
Yeni doğan bebeklerdeki huzursuzluk sebebinin aslında gaz sıkıntısından değil beslenme problemi ve sindirimle alakalı sıkıntılar olduğunu söyleyen Uzm.
Yeni doğan bebeklerdeki huzursuzluk sebebinin aslında gaz sıkıntısından değil beslenme problemi ve sindirimle alakalı sıkıntılar olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Selçuk Gürel, bebeklerdeki bu sorunların ilk bir hafta içerisinde düzelebileceğini dile getirdi.
İlk bir hafta içerisinde anne sütü miktarının yeterli olacağını bebeğin beslenebileceğini ve doyduğu için de huzursuzluğunun kalmayacağını belirten Medikal Park Uşak Hastanesi Uzm. Dr. Selçuk Gürel; "Yeni doğan bebeklerde 1'nci hafta ve özellikle 3'ncü haftadan itibaren ağlamaların temel sebebi kolik sancısı dediğimiz toplumumuz arasında gaz diye bilinen aslında gazla yakından alakası olmayan durumdur. Ağlamaların sebepleri aslında şudur. 3. Haftada çocuk başka bir dünyada olduğunun farkına varır. Anne karnındayken annesinin kalp atış sesini, kan akış sesini, annesinin karnındaki "ROJ" ıslak ortama alışan bebek ancak 3. Haftada idrak eder dış dünyaya geldiğini ve bebek bir depresyon hali yaşar ve bu depresyon halinden kurtulmanın onun için tek çözümü ağlamaktır ve onun için yeni doğan bebekler bol bol ağlar. Biz bebeklerdeki bu ağlamanın aslında gaz sıkıntısından dolayı ağladığını sanırız. Çocuk ağladıkça gaz yutar gaz yuttukça daha fazla şişkinliği olur şişkinliği oldukça huzursuzluğu artar huzursuz olduğu için daha fazla ağlar ve bu böyle bir döngü içerisinde belirli bir müddet devam eder" dedi.
Bebeklerdeki huzursuzluğun temel sebebin aslında kolik sancılar olduğunu kaydeden Gürel, bu sancıların akşamüzeri 6 ila gece 1 arası gibi saatlerde meydana geldiğini ve bu sancıların 3 gen kuralına göre 3 saat sürdüğünü 3.haftada başlayıp 3.aya kadar devam edeceğini söyledi.
Bebeklerdeki huzursuzluğu gidermek için en iyi yöntemlerden birinin de anne ve babaların bebeklerini olabildiğince kucaklarına alıp kalp üzerlerine koymaları gerektiğini anlatan Gürel şunları dile getirdi; " Yeni doğan bebeklerdeki huzursuzluklar ve ağlama şikâyetleri özellikle akşam 6 ila gece 1 arası gibi saatlerde olur. Bebek kalkar ve ağlamaya başlar. Bu ağlamalar 3saati bulabilir. Bunun aslında anne karnındaki kökeni vardır. Çünkü o saatlerde bebek anne karnındayken uyanıyordur tekmeler atıyordur hareket ediyordur annesinin kalbini o zaman duyuyordur. En iyi yöntem eksik olan şeyi yerine getirerek annenin sıcaklığını ve kalp sesinin yerine koymaktır. Bunu da bebeğimizi kucağımıza alarak yapabiliriz o yüzden bebeğimizi kucağa almamak gibi bir şey kabul edemeyiz. Olabildiğince çocukları bebekleri kucağımıza almalıyız. Hatta onları kalbimizin üzerine getirmeliyiz anne ve baba her ikisi de bu harekete katılmalıdır" dedi.
Yeni doğan bebeklerdeki gaz sıkıntısını gidermek adına izlenebilecek yöntemlerden bahseden Gürel şöyle konuştu; " Bebeğimize çeşitli gaz masajları yapıp onları rahatlatabiliriz. Bebeğimiz 7 gibi ağlamaya başlıyorsa eğer bir saat önceden ılık bir banyo yaptırıp güzel bir bebek yağı sürerek bebeğimize gaz masajı yapabiliriz. Bunun yanında tabi kullanmamız gereken ilaçlar var bu ilaçlar gaz giderici ilaçlar ancak çoğu gaz gidericiyi kullanmamakta fayda var. Olabildiğince çocuğun bu süreçte gazı kendi başına yapmasını sağlamaktır. Ama gaz giderilmiyorsa bitki içerikli bazı ilaçlar var içerisinde kimyon otu tohumu, çemen otu, ısırgan otu tohumu, rezene, ıhlamur ve anasonun yer aldığı bazı bitkisel karışım damlaları var onlardan rahatlıkla kullanılabilir. Yine kalp sesini dinletmek için telefonlarda çeşitli programlar var. Yine makinaların sesi bunlar saç kurutma cihazı, elektrik süpürgesi sesi ve arabaya bindiğimizde çalışan motor sesini duymaları anne kalp sesini duymayla alakalıdır ve bebeğe bu sesleri dinletebiliriz bu sesler bebeğimize genellikle iyi gelecektir" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.