Yeni Lastiklerin Alıştırmaya İhtiyacı Var
Havaların yavaş yavaş soğumasıyla kış lastiklerini taktırmaya başlayan vatandaşları uyaran Lastikçi Yalçın Şen, yeni takılan ve yeni alınan lastiklerin...
Havaların yavaş yavaş soğumasıyla kış lastiklerini taktırmaya başlayan vatandaşları uyaran Lastikçi Yalçın Şen, yeni takılan ve yeni alınan lastiklerin alıştırmaya ihtiyacı olduğunu anlattı ve "Yeni aldığınız kışlık lastikleri kar yağmadı diye kullanmayıp kar yağdığında kullanırsanız yeterli performansı göremezsiniz" dedi.
Kış aylarına sayılı günler kala kış lastiği almak ve var olan lastiklerini değiştirmek için lastikçilere gelen vatandaşlar, lastiklerini değiştirerek kışa hazırlık yapmaya başladılar. Bilecik Küçük Sanayi Sitesinde bir lastik firmasının bayiliği yapan Lastikçi Yalçın Şen, güvenli sürüş için araç lastikleri büyük önem taşıdığı söyledi. Müşterilerine uyarılarda bulunan Şen, "Şu an kış aylarına yavaş yavaş gelmeye başladı. Kış lastiklerinde kullanılan özel malzemeden dolayı 7 derecenin altındaki soğuk hava koşullarında, kar ve buzda tutunması artmaktadır. Kış lastiği kışın kar yağsın ya da yağmasın düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını arttırmakta, aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesine ve durmasına olanak vermektedir" dedi.
"Lastiklerin alıştırma yapmaya ihtiyacı var"
Yeni takılan ve yeni alınan lastiklerinin alıştırmaya ihtiyacı olduğunu söylen Şen, "Yeni aldığınız kışlık lastikleri kar yağmadı diye kullanmayıp kar yağdığında kullanırsanız yeterli performansı göremezsiniz. Çünkü bu lastiklerle alıştırma yapılarak dışındaki yağının temizlenmesi gerekiyor. Kışlık lastiğin en önemli özelliklerinden birisi budur. Özelikle geniş olan kapalı lastikleri alıştırmak daha da önemlidir. Yapılan testler ve analizlerden çıkan sonuçlara göre hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu ıslak bir zeminde 80 kilometre hızla giden bir araç fren yaptığında yaz lastiğiyle 40 metrede, kış lastiğiyle ise 34 metrede duruyor. O 6 metre de bir canın kurtarma mesafesi olarak değerlendirilebilir. Zorlu kış şartlarında kış lastiğinin etkisi daha da artar. Karlı zeminde 50 kilometre hızla giden bir yaz lastiği kullanan araç fren yaptığında yaz lastiğiyle 63 metrede kışlık lastikle 32 metrede durur. Arada 31 metre kadar bir fark var. Önde kışlık lastik arkada da yazlık lastiklerle fren yaptığında da araç 52 metrede duruyor. Bizde yanlış bir algılama vardır. Araç önden çekişliyse sadece önlere kış lastiği takılır, arkalar yazlık olsa da sıkıntı değil. Öndeki lastikler tutunmaya çalışıyorken arka taraf kopup gidecek. Sağa veya sola savrulmaya başlayacak. Kış lastikleriyle yazın yapılan fren testleri yaz lastiklerine göre daha uzun fren mesafeleri vermiştir. Yani kışlık lastikle de yazın çıkmamanız gerekir" dedi.
"Arabaların ayakkabısı da lastiktir"
Arabaların ayakkabısının da lastik olduğunu anlatan Şen, "Yazın yazlığını kışın kışlığını ayağına geçirmesi lazım. Lastiklerin ömrü zaten ister kullanılsın ister kullanılmasın 5 yıldır. Bu sürecin bitmesine yakın aldığınız 7-8 aylık bir lastikte 7-8 aydan sonraki fren mesafesi çok artmaya başlayacaktır. Karbon yapısı bozulduğu için lastiklerinizin güvenli duruş mesafesi uzamaktadır. En büyük sıkıntı da bu" dedi.
"Lastik basınçları ayda 1 kontrol edilmelidir"
Son olarak araç sahiplerine uyarıda bulunan Lastikçi Yalçın Şen, "Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına sebep olan faktörlerden biri de araç faktörüdür. Bu faktöre etki eden en önemli sebep ise yüzde 59'luk oranla lastik patlamasıdır. Lastik basınçlarını ayda 1 periyodik olarak kontrol edilmesi önemlidir. Resmi kayıtlarda sürücü ve yaya tutumlarından sonra yer alan araç kusurları içinde en başta gelen nedeni lastik patlamaları oluşturuyor. Şehirler arası yollarda lastik patlamaları nedeniyle meydana gelen kazaların oranı yüzde 59,52, şehir içinde bu oran ise; yüzde 33,08'e düşmektedir" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.