Yeşil Çaylı Kurum Üzüm Ürettiler
İzmir'de bir gıda firması, uzun süren çalışmalarının ardından yeşil çaylı kuru üzüm üretti.
İzmir'de bir gıda firması, uzun süren çalışmalarının ardından yeşil çaylı kuru üzüm üretti.
İzmir'de faaliyet gösteren gıda firması, AR-GE faaliyetlerinin ardından yeşil çay ve kuru üzümü aynı çalışmada birleştirdi. Firma, uzun süren çalışmalar sonrasında yeşil çaylı kuru üzüm üretmeyi başardı. KFC Gıda Genel Müdürü Cevat Koç, yeşil çayın antioksidan özelliği ile kuru üzümün enerji kaynağı olma özelliğinin birleştirildiğini söyledi. Koç, "Yeşil çayın antioksidan özelliği çok yüksek ama insanlar tadını sevmiyor. Kuru üzüm de çok sık tüketilen bir ürün. Bu yüzden biz yeşil çayı kuru üzüme emdirip üzümün tadını çok fazla değiştirmeden yeşil çayın antioksidan özelliğinden yararlanılmasını sağlıyoruz. Üzüm çekirdeği ve nar suyuna da aynı uygulamayı yapacağız. Ar-Ge grubumuz 3 yıldır bu proje için çalışıyor. Şu anda bu ürünümüzü yurt dışına pazarlıyoruz. İç piyasada henüz yok. Fuarlarda sergilediğimizde, müşterilere sunduğumuzda çok ilginç ve mantıklı buluyorlar" diye konuştu.
"Kuru üzüm ihracatının yüzde 50'sini sözleşmeli tarımla alıyoruz"
Cevat Koç, "Firmamız kuru meyve olarak üzüm, incir ve kayısı üretiyor. Sebze olarak da güneşte kurutulmuş domates ve biber turşumuz var. Biber turşuları daha çok pizza restoran zincirlerine yönelik olarak üretiliyor. Bu turşuluk biberlerin adaptasyonunu ülkemizde kendimiz yapmıştık. Biberlerin tohumları getirdik. Birkaç yerde ektik. Toprak ve iklim koşullarına göre yetiştirdik" şeklinde konuştu. Koç, sözleşmeli kuru üzüm üreten ilk firmalardan biri olduklarını açıklayarak, sözleşmeli tarıma yönelik adımlarımız devam ediyor. Sözleşmeli kuru üzüm yapan ilk firmalardan biriyiz. Kuru üzüm ihracatının yüzde 50'sini sözleşmeli tarımla alıyoruz. Kayısı ve incirde sözleşmeli tarımı sadece organik proje kapsamında yapabiliyoruz" dedi.
Fabrika olarak üretim sürecinde teknolojinin ve zamanın gerektirdiği bütün uygulamaları yaptıklarını ifade eden Koç, "Riski en aza indirmek adına ayıklama ve temizleme ile ilgili ne kadar makine varsa bizde de mevcut. Hatlarımızın dizaynı da yeni makinelere göre yapılıyor. Üretim hattımız sürekli güncelleniyor. Her sene mutlaka aldığımız ya da devre dışı bıraktığımız makineler olabiliyor. Yenileri çıktıkça eskileri devre dışı bırakmak zorunda kalıyoruz. Bünyemizde 13 gıda mühendisi var. Yani en fazla mühendis çalıştıran firmaların başında geliyoruz. Ar-Ge grubumuz var. Yeşil çay emdirilmiş kuru üzüm için patent alma aşamasındayız. TÜBİTAK destekli olan bu ürünün pazarlama çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarımız sektördeki birçok firmaya ilham veriyor. Türk kuru meyve-sebze ve turşu sektörüne ne kadar katkı sağlarsak o kadar iyi. Her yeniliği uygulamak ve yeni uygulamalar bulmaya çalışıyoruz. Yatırımlarımız devam ediyor. Pilot tesislerimiz var. Makinelerimizi ve projelerimizi o tesislerde deniyoruz. Bu durum AR-GE'deki hızımızı artırıyor" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.