“Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlasının Hazırlanması Projesi” Tamamlandı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce ülkemizde hazırlanan ilk peyzaj atlası olma özelliği taşıyan...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce ülkemizde hazırlanan ilk peyzaj atlası olma özelliği taşıyan "Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası Projesi" tamamlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Hazırlanan bu proje bütün sektörlere rehberlik edecek" dedi.
Bakan Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada peyzaj atlaslarının ülke peyzajlarının koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yönetime katkı sağlamak üzere geliştirilen araçlar olduğunu belirterek, "Taraf olduğumuz ve yürüttüğümüz Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ile Bakanlığımız peyzajın korunması, planlanması ve yönetilmesini hedefleyen peyzaj politikalarını oluşturmayı ve uygulamayı, peyzajı şehir ve bölge planlama, kültürel, çevresel, tarımsal, sosyal ve ekonomik politikalara entegre etmeyi yükümlenmiştir" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"2008 yılında yerel ölçekte Konya'da başlattığımız proje 2010 yılında Malatya'da il ölçeğine, 2012'de ise havza ölçeğine taşınmıştı. Bu projelerden elde edilen tecrübeler sonrasında Türkiye'nin 6. büyük havzası olan Yeşilırmak Havzası'nda peyzaj atlası hazırlanması çalışmalarını başlattık. Bu çalışma ülkemizde bu nitelikte ve ölçekte yapılan ilk peyzaj atlası projesi olma özelliğini taşıyor. Projeyi diğer havzalarda da uygulayarak Ulusal Peyzaj Envanteri, Ulusal Peyzaj Stratejisi ve Eylem Planı hazırlamayı hedefliyoruz."
Proje Birçok Alanda Yol Gösterici Olacak
Herkesin anlayabileceği bir dilde ve haritalama sistemiyle oluşturulmuş olan Yeşilırmak Peyzaj Atlası Projesi ile havzanın peyzaj karakter tipleri ve peyzaj karakter alanları tanımlandı. 47 adet peyzaj analizi gerçekleştirildi ve havzanın "Peyzaj Kalite Hedefleri" ortaya konuldu. Havzada koruma-kullanma dengesinin sağlanması ile sürdürülebilir planlama ve yönetim yapısının kurulabilmesi için atlasın diğer üst ölçek planlarla bütünleştirilmesi konusunda değerlendirmeler yapıldı. Stratejik Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmalarında yararlanılabilecek ekolojik altlıklar üretilerek Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi'nin uygulanması kapsamında "Bütüncül Havza Yönetim Planlarıyla" kolaylıkla ilişkilendirilebilecek ekolojik temelli kararlar üretildi. Peyzaj koruma ve onarım çalışmalarına yol gösterecek rehberler üretildi. Kentleşme, tarım, koruma ve ormancılık sektörleri arasındaki ilişkiler ve yaklaşımlar peyzaj rehberleri aracılığıyla tanımlandı. Biyoçeşitlilik eylem planının geliştirilmesi ve izlenmesine destek olacak altlıklar oluşturularak bir karar destek aracı olarak ilgili kesimlerin dikkatine sunuldu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.