Yetmiş Bin (70 000) Kelimei Tevhid Okuma

Yetmiş Bin (70 000) Kelimei Tevhid Okuma

Yetmiş bin (70 000) kelime-i tevhid okumanın dinî dayanağı var mıdır? Birisi öldüğünde 70.000 veya 72.000 tevhid çekiyorlar; bu nerden çıkmıştır, doğruluğu var mıdır? Kelime-i Tevhid nedir? La ilahe illallah zikrinin faziletleri..

Kelime-i Tevhid: “La ilahe illallah, Muhammedün resulullah” cümesine kelime-i tevhid denir.

kelimei-tevhid-arapca.jpg

Kısaca manası, “Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed aleyhissalatü vesselam da Onun Resulüdür.” demektir.

Sahih hadislerde belirtilenler dışında dua veya zikirlerin belli sayılarda yapılması gerektiğine inanıp bunu iddia etmek doğru değildir.

Din İşleri Yüksek Kurulunun  "Yetmiş bin (70 000) kelime-i tevhid okumanın dinî dayanağı var mıdır? " sorusuna aşağıdaki cevabı vermiştir.

Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile “Allah’ı birleme cümlesi” demektir. “Lâ ilahe illallah” sözünden ibarettir ve “Allah’tan başka ilah yoktur.” anlamına gelir. Bu cümlenin ifade ettiği mana İslam’ın temel ilkesini oluşturur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kıyamet gününde benim şefaatim sayesinde en mutlu olacak insan, kalbinden içtenlikle, Lâ ilâhe illallah diyendir” (Buhârî, İlim, 33; Rikâk 51) buyurmuştur.

En Faziletli Zikir - En Faziletli Dua

Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah’ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir.

Resûlullah (s.a.s.), “En faziletli zikir ‘Lâ ilahe illallah’; en faziletli dua da ‘Elhamdülillah’ demektir.” (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.

Bunun yanında günde yüz defa “Lâ ilâhe illallah” diyenin çeşitli şekillerde mükâfatlandırılacağı yönünde hadisler bulunmaktadır (İbn Mâce, Edeb, 54).

"La ilahe illallah diyen bela ve sıkıntılardan kurtulur." (et-Terğib  vet-Terhib, Münziri, 2/414. Bezzar, Taberani’den)

"La ilahe illallahı çok söyleyerek imanınızı tazeleyin!" (Müsned, 2/359; Hâkim, el-Müstedrek, 4/256; el-Heysemî, Mecmeu'z-Zevâid, 1/52)

“Zikrin en faziletlisi, lâ ilâhe illallah’tır.” (Tirmizî, Daavât 9; İbni Mâce, Edeb 55)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.