Yıldırım’da 150 Bin Kişiyi İlgilendiren Dönüşüm İçin Müjdeli Haber

Yıldırım’da 150 Bin Kişiyi İlgilendiren Dönüşüm İçin Müjdeli Haber

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 2013 yılında riskli alan edilen 150 bin kişinin yaşadığı 6 mahalledeki yeni planı onayladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 2013 yılında riskli alan edilen 150 bin kişinin yaşadığı 6 mahalledeki yeni planı onayladı.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kentsel dönüşümdeki önemli projeleri ve 700 bin nüfuslu ilçedeki değişimi 3.yıl basın toplantısıyla duyurdu.

Arabayatağı, Ulus, Yavuzselim, Ulus, Mevlana, Çınarönü, Hacivat Semtleri'nde 450 hektarlık alanda 150 bin kişinin yaşadığını hatırlatan Edebali, "6 mahalle, 2013 yılında bakanlar kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Bu bölgedeki insanlarımız alım satım tadilat yapamadılar. Bu bölgedeki planların onaylanması Çevre Şehircilik Bakanlığının yetkisindeydi. "Müjdemizi bekleyin" diye söylediğimiz projemiz bu. 150 bin insanımızın yaşadığı alanda tüm planları bakanlık tarafından onaylandı. Artık yeni bir hayat başlayacak" dedi.

Dönüşümle birlikte herkesin memnun ve mutlu olacağı yeni bir şehir kurulacağını anlatan Edebali, "Bu bölgede 12 bin 192 hane var. Eski planda yol ağı yüzde 31,8'e tekabül ediyordu. Yeni onaylanan planda yol alanı tüm alanın yüzde 26'sı. En dar sokağımız 12 metre yapmamıza rağmen yola düşen alan miktarı daha çok azaldı. Kentsel ulaşım, mekansal planlamanın en önemli unsurudur. Yeni planda yeliş alanlar daha çok arttı. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı daha çok arttı. Burada yaşayan nüfus sayısı 102 bin. Fili nüfus daha farklı. Kayıtlı olmayanlarla birlikte 6 mahalledeki nüfus sayısı 150 bine tekabül ediyor. Biz yeni bir imar düzenimizle bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı modern bir şehirde yaşama kavuşturacağız. Çok önemli bir reform hareketidir. Kentsel dönüşümün arka planında bunu sağlayacak doğru bir imar düzeni yoksa, kentsel dönüşümü ada parsel bazlı dönüşümlerle çok sayıdaki yapı stoğunu dönüştürme imkanı vermez. Mevlana'da daha önce adımlar atılmıştı biz 55 hektarlık alanda imar planımız onaylanmıştı. Burada da yaklaşık 850 dairelik inşaata başladık. 2018 Temmuz ve Ağustos aylarında biten daireleri uzlaşma sağladığımız vatandaşlara anahtar teslimi vereceğiz. Arka tarafa taşıma yöntemiyle kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bu bölgenin zemini ıslah ederek yaptık. 14 metre derinliğe tedbir alarak zemine yüklerin daha sağlam tabakalara aktarılmasını sağlayacak bir teknoloji uyguladık." dedi.

Değirmenönü Karapınar'da 250 hektarlık alanı kentsel dönüşüm alanı ilan ettiklerini hatırlatan Edebali, "Burada plan uygulaması, şuyulandırma dediğimiz vatandaşların mülkiyetlerini belirlediğimiz imar adalarına aktarıyoruz. Şehri dönüştürürken, sağlık, eğitim alanlarında 100 yıllık nüfus projeksiyonuyla hareket ediyoruz. Sağlık, ticari, bisiklet yolları, sosyal donatı alanları hepsi mevcut. Değirmenönü Karapınar'da ve 6 mahallede vermiş olduğumuz yoğunlukla ortalama 8 kat imar hakkı sağlamış olduk. Yıldırım 69 mahalle. Bir çok mahallede parça parça alanları belirleyerek daha geniş alanlara kentsel dönüşümü yaydık. Örnek çalışmalar yaptık. Teferrüç'te Teleferik istasyonunun üst tarafında 2 etap halinde dönüşüm başlattık. Uzlaşma görüşmelerine başlıyoruz." diye konuştu.

69 mahallenin hemen hemen tamamında dönüşüm çalışmasının sürdüğünü anlatan Edebali sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim, Kasım Önadım Bulvarı, Mimar Sinan Caddesi'ndeki geniş aksta dönüşüm sürüyor. Yediselviler, Sıracevizler'de dönüşüm senaryosu yaptık. Vatandaşlarımızın bakış açıları çok olumlu. 953 binada dönüşümü sağlıyoruz. Eğitim Caddesi'nin alt tarafı 152, Beyazıt Mahalleri'nde 20 hektarlık alanda da çalışmalar başladı. Esenevler Mahallesi'ndeki çöküntü alanında da bir dönüşüm senaryosu uyguladık. Yeni tasarımla 384 bina bu bölgede değişecek. Yiğitler Mahallesi'nde 30 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yaptık. Hak sahipleri ile uzlaşma aşamasına geldik. Vatan Mahallesi'nde de 35 hektarlık çöküntü alanında senaryolarımızın son aşamasına geldik. Şükraniye ve Beyazıt Mahalleleri'nde 55 hektarlık alanda dönüşüm senaryosu çalışmamız sürüyor. Ertuğrulgazi ve Kaplıkaya'da da yapılar ekonomik ömürlerini tamamladı. Çok güzel oksjeni bol bu alanda kentsel dönüşüm çalışmamız var. Tarihi kent merkezini korumaya yönelik Hocataşkın, Yeşil ve Meydancık'ta da çalışmalar başlattık. Kamulaştırma yapma suretiyle aslına uygun restorasyon çalışması yapıyoruz. Sinandede'de 5,3 hektarlık alanda yeni imar düzenine geçtik. Müteahhitlerimiz vatandaşla uzlaşıp dönüşüm yapabilirler. Eğitim Mahallesi'nde yeni bir imar planı onaylattık. Dönüşüm çalışmaları müteşebbislerle uzlaşılarak yapılacak. Davutkadı Yediselviler'de yeni bir imar düzeniyle çalışmalar başladı"

Yıldırım'a yeni mesire alanları

Cumalıkızık Mesire alanı projesinin ilgi göreceğini kaydeden Başkan Edebali, "Balaban Mahallesi'nde 5,1 hektarlık alanı mesire alanı yapıyoruz. 75.yıl Mahallesi'nde 3,4 hektarlık alanın Orman Bakanlığı'ndan tahsisini alarak mesire alanı haline getiriyoruz. Kaplıkaya'da yenileme çalışmaları var. Yıldırım'da 6306 sayılı kanunla riskli yapı olarak tespit edilip yıkılan ve bölgede yaşayan vatandaşlarla uzlaşılarak yapılan yıkılan konut 865, yapılan konut sayısı 1726 adet. 3 yılda kamulaştırma bedeli 40 milyon 392 bin lira. 23 yılda toplam yapılan kamulaştırma bedeli 60 milyon lira. Yeni Mahalle'deki Sular Vadisi Projesi'nde 146 binayı kamulaştırdık. 14 milyon lira bedel ödedik. Son kalan bina mahkeme kararıyla yıkıldı. Sular Vadisi Projesi'ne başlıyoruz. Görev süremiz içinde projemizi sadece Yenimahalle'yi değil 7-8 mahalleye değer katacak Yıldırım'ın Kültüpark'ını kazandıracağız" diye konuştu

Yıldırım, spor ve gençlerin kenti olacak

Yıldırım'ın spor kompleksinin 2018 sonunda 2500 kişilik kapalı spor salonu ve yüzme havuzları, sporcu fabrikasıyla Yıldırımlı gençlere hizmet edeceğini aktaran Edebali, "İçinde sinema salonu bulunan Değirmenönü Karapınar Yıldırım Beyazıt Han Gençlik Merkezi ihale aşamasında. Vatan Mahallesi'ne gençlik merkezi inşa ediyoruz. Değirmenlikızık'ta otantik Osmanlı Mahallesi Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Vişne Han Kapalı Çarşı Projemiz ise ticaretin kalbine katkı sağlayacak. Yıldırım'a Bursaspor'a da bir lise kazandıracağız. Mahalle konaklarımızın sayısını arttırıp, vatandaşlarımızın sosyal kültürel gelişimine ve her türlü hizmeti bir noktada almalarına katkı sağlayacağız. Selçuk Hatun Termal Tesisi'ni alternatif tıp merkezi, termal ve fizik tedavi merkezi olarak hizmete açıyoruz. Tıp Merkezi'mizi tamamen yeniledik " şeklinde konuştu.

Yıldırım’da 150 Bin Kişiyi İlgilendiren Dönüşüm İçin Müjdeli Haber

Yıldırım’da 150 Bin Kişiyi İlgilendiren Dönüşüm İçin Müjdeli Haber

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.