Yönetmen Sancaklı: “Direniş Karatay Filmi Sayesinde Selçuklu’ya Dair Çok Fazla Bilgimizin Olmadığını Anladık”
Anadolu Selçuklu Devleti yöneticilerinden Emir Celaleddin Karatay'ın hayatını ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemini konu alan "Direniş Karatay" filminin...
Anadolu Selçuklu Devleti yöneticilerinden Emir Celaleddin Karatay'ın hayatını ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemini konu alan "Direniş Karatay" filminin yönetmeni Selahattin Sancaklı, "Direniş Karatay filmi sayesinde Selçuklu'ya dair çok fazla bilgimizin olmadığı ve Selçuklu tarihinin biraz geri planda kaldığını farkettik" dedi.
Çekimleri devam eden "Direniş Karatay" filmi hakkında İHA'ya özel açıklamalarda bulunan yönetmen Selahattin Sancaklı, Selman Kayabaşı ile Kurtlar Vadisi zamanında beraber çalıştıklarını ve dizinin hem konsept danışmanı, hem senaristi olduğunu söyledi. Yaklaşık 2 sene önce kendisine böyle bir filmden bahsettiğini ama o zamanın şartlarıyla koşulların oluşmadığını belirten Sancaklı, "Sonra "Ben Direniş Karatay diye bir kitap yazıyorum" dedi. Kitap çıktı, kitabı okuduk. Üniversitenin tarihi, bu ülkeye kattıkları, Osmanlı'yı kuran, kadro yetiştiren üniversite olduğu için ilgimi çekti. Hem tarihi hem drama ve aksiyon kısmı da daha da ilgimi çekti. 30 yıllık tecrübemi buraya katabileceğimi düşündük. Sonra Kasım'da anlaşmalar yapıldı. Geldik Konya'da mekan baktık. Senaryoda ihtiyaç duyduğumuz dekorları yaptık. Oynayacak oyuncularımızın tespiti, aksesuarını belirlemek gibi bir süreç yaşadık. Yaklaşık 6-7 aydır hayatımız bu filmle geçiyor" dedi.
"Direniş Karatay filmi sayesinde Selçuklu'ya dair çok fazla bilgimizin olmadığını anladık"
Genelde oyuncu tespitinde senaryoyu okuduktan sonra karakterlerin yüzünde canlanmaya başladığını aktaran yönetmen Sancaklı, "30 yıldır bu sektörde olduğum için çok iyi arkadaşlıklarım var. Büyük üstatlar, ağabeylerim, kardeşlerim var. Tipolojiye göre onları aradık. Önce bir senaryoyu okuyayım dediler. Okuduktan sonra hepsi çok heyecanlandı. Direniş Karatay filmi sayesinde Selçuklu'ya dair çok fazla bilgimizin olmadığını anladık. Selçuklu tarihinin biraz geri planda kaldığını fark ettik. Bir de üniversiteye gidip geldik. Mütevelli heyetinin ve üniversite heyetinin bize çok faydası oldu. Üniversite ve Selçuklu tarihi ile ilgili elimize çok belge geçti. Ondan sonra da daha da heyecanlandık. Sonrasında filmde olmasını istediğimiz bütün arkadaşlar oldu gibi" diye konuştu.
"Bundan sonraki filmler için Konya nasıldır dediğimizde bir referans teşkil edecek bir dekor oldu"
Yönetmen Sancaklı, Konya'nın 1250'li yıllardaki yerleşimine dair çok fazla belge ve bilgi kalmadığını dile getirdi. Kendilerinin o dönemki Konya'yı kurarken biraz zorlandıklarını söyleyen Sancaklı, "Sağolsunlar bir takım tarihi belgeler geldi, rahatladık. Platoyu kurduk. Bundan sonraki filmler için Konya nasıldır dediğimizde bir referans teşkil edecek bir dekor oldu. Dekorun faydası olacak. Üniversitede iletişimle ilgili bir bölüm açıldı. Bölümde okuyan arkadaşlarımız uygulamalı eğitimler yapabilir. Konyalılar için 13. yüzyılın Selçuklusunun başkentinin nasıl olduğuna dair kafalarında bir görsel oluşacak" şeklinde konuştu.
Üniversitenin katkısı olmasaydı bu filmi çekmenin çok zor olacağını belirten yönetmen Selahattin Sancaklı, Konya Ticaret Odasının üniversite ile birlikte büyük destek verdiklerini ve şimdiye kadar ne talep ettilerse hepsini karşıladıklarını sözlerine ekledi.
Yönetmen Selahattin Sancaklı, filmin çekim sürecinde destekte bulunan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nde tercih yapma işleminde bulunan öğrencilerle de bir süre sohbet etti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.