Yörex’e 155 Bin Ziyaretçi
Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, 7. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de bir Coğrafi...
Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, 7. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de bir Coğrafi İşaretler Enstitüsü Kurulması'nın gerektiğini söyledi.
7. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı'nın ardından ATB Başkanı Ali Çandır, ATB Binası Meclis Toplantı Salonu'nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'ye Coğrafi İşaretler Enstitüsü Kurulması'nın gerektiğini ifade etti.
"Fuara bu yıl 155 bin 751 ziyaretçi geldi"
YÖREX'in 7'ncisini de alnımızın akıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren ATB Başkanı Ali Çandır, emeği geçen herkese teşekkür etti. Ali Çandır, "Bundan 7 yıl önce yaklaşık 25 ilin katılımıyla başladığımız bu serüvende bu yıl 70'e ulaştık. Yine yaklaşık 25 bin ziayretçiyle başladığımız fuarımıza bu yıl 155 bin 751 ziyaretçi aldı. Bu çabalarımızın sonuç vermesi de bizi görmemiz bizi mutlu ediyor. YÖREX fuardan öte bir kalkınma projesi, YÖREX fuardan öte yerli ve milli bir proje. Çünkü küreselleşmenin getirdiği etki ile bize ait olan ürünleri bırakıp başkalarının ürettiklerini tüketmeye başlamıştık. " dedi.
"YÖREX ile birlikte önemli bir farkındalığı oluşturduk"
YÖREX ile birlikte önemli bir farkındalığı oluşturduklarını ve üreticilere cesaret verdiklerini belirten Çandır, "Kıyıda köşede kalmış ürünleri üreten insanlara da cesaret verdik. Ürünlerini tekrar üretmeye başladılar. Bundan sonra da görevimiz daha da artıyor ve ağırlaşarak devam ediyor. Bundan sonra Özellikle Kalkınma Bakanlığı'mızın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız'ın, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin desteğiyle üreticilerimizi eğitme seferberliği başlatmamız gerekiyor. Bu ürünleri gerektiği gibi üretip pazara sunabilelim" diye konuştu.
"Ortada bir başarı varsa Türkiye'deki odalar ve borsalarındır"
Ortada bir başarının olduğunu herkesin söylediğini dile getiren ATB Başkanı Çandır, "Ortada bir başarı varsa Türkiye'deki odalar ve borsalarındır. Onlar olmasa biz bu başarıyı sağlayamazdık. Biz yöresel ürünlerle farkındalığı yaptıktan sonra beklentileri arttırdık. Bakanımız da açılışta YÖREX'in yurt dışına açılacağını söyledi. Fuar sonrasında kurumlara anketlerimizi düzenliyoruz. Bu yıl yaptığımız anketlerin sonucunda YÖREX'in yönünü belirlemeye çalışacağız. YÖREX'i yurt dışında göreceğiz. Bakanlıklarımız desteklerini ifade ettiler" dedi.
"Türkiye'de bir Coğrafi İşaretler Enstitüsü kurulması gerekiyor"
Yöresel ürünlerin korunması için coğrafi işaretler konusunda yollar aldıklarını söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, aldıkları yolun yeterli olmadığını ifade etti. Başkan Çandır konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunun içinde her ortamda durumu dile getiriyoruz Türkiye'de bir Coğrafi İşaretler Enstitüsü kurulması gerekiyor. Çünkü 2 bin 500-3 bine yakın yöresel ürünlerin hakkını hukukunu korumayı, onları gün ışığına çıkarmak ve ürünleri önce kendi insanımıza sonra dünya insanına ulaştırmak için bu ürünlerin sağlıklı bir şekilde denetlenmesi ve izlenmesi gerekiyor. Coğrafi işaretlerle ilgili çok çalışmamız gerekiyor."
Son yaptıkları fuara 13 kalkınma ajansının katıldığını söyleyen Ali Çandır, bu durumun kendilerine güç verdiğini belirtti. Çandır, "13 kalkınma ajansının fuara katılması bize güç verdi. Dileğimiz 26 kalkınma ajansını burada görmek. Çünkü kalkınma ajansının çalışma alanları YÖREX ile uyuşuyor" dedi.
"Fuarda Türkiye'nin doğusu da batısı biz olduk"
Fuarda hemen hemen bütün standların ilgi gördüğünü belirten Çandır, "Antalya da çok sayıda şehirden insanlar yaşıyor. Düzenlediğimiz fuarda da bunu çok açık bir şekilde gördük. Türkiye'nin doğusu da batısı da burada biz olduk. Bütün şehirler bir araya geldi. Bu da bizi mutlu etti. Doğu ve Güney Doğu'dan katılan kalkınma ajanslarına da teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"Coğrafi işaretler almış ürünlere tüketici yüzde 20-30 oranında fazla ödemeyi göze alıyor"
Coğrafi işaretler almış ürünlerin normal ürünlere göre pahalı olmasının normal olduğunu da sözlerine ekleyen ATB Başkanı Ali Çandır, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Coğrafi işaretler almış ürünlere tüketici yüzde 20-30 oranında fazla ödemeyi göze alıyor. Şimdi siz Akseki'den pekmezi alır içine su katarsanız bunun ücreti fazla gelebilir. Ancak coğrafi işaretli ürünler doğal olarak normalden biraz daha pahalı bu gayet normal bir durum."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.