Yörük Ve Türkmen Çalıştayı Başlıyor
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2'nci Yörük ve Türkmen Çalıştay'ı öncesi çalıştayın tüm paydaşlarıyla biraraya geldi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2'nci Yörük ve Türkmen Çalıştay'ı öncesi çalıştayın tüm paydaşlarıyla biraraya geldi.
Muratpaşa Belediyesi'nin Antalya Yörükler Derneği ve Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÖRKAM) işbirliğiyle bu yıl 2'incisinin gerçekleştireceği Yörük Türkmen Çalıştayı öncesi Başkan Uysal, Antalya Yörükler Derneği Abdullah Duman'ın dernek merkezinde düzenlendiği akşam yemeğinde Çalıştay paydaşlarıyla biraraya geldi.
Yozgat Vali Yardımcısı Şükrü Çakır'ın da katıldığı gecede YÖRKAM Müdürü Yrd. Doç Dr. Fatih Uslu, YÖRKAM Yönetim Kurulu, çalıştaya bildiri sunacak akademisyenler ve çok sayıda Antalya Yörükler Derneği üyesi yer aldı. Gecede, Duman, Başkan Ümit Uysal'ın Türkiye'nin birlik, beraberlik ve kardeşliğe ihtiyacını her şeyden önde tutarak çalıştayı sahiplendiğini söyledi.
'Yörüklük bir yaşam şeklidir'
Başkan Uysal ise, Yörük kültürünün bugüne ilişkin söyleyeceği çok şey olduğunu dile getirdi. Yörük kültürünün bugünün hayatını düzeltecek, onaracak, iyileştirecek çok yönü bulunduğunu belirterek, "Yörük kültürünün yaşamımızı değiştirecek, güzelleştirecek yanlarını hayatımıza adapte ettiğimizde, bunu aynı zamanda yaşam şekli, ahlaki bir disiplin olarak gördüğümüzde bütün dünyanın da ortak kültür mirasının parçası haline getirmiş oluruz" diye konuştu.
Dünya mirası
Yörük kültürünün cinsiyet, yaş gibi insanlar arasındaki kategorik ayrımı reddettiğini, beyliğin babadan oğula geçmesi gibi hiyerarşik bir düzeni benimsemediğini kaydeden Başkan Uysal, bunların altı çizilmesi gereken değerler olduğunu söyledi. Yörük kültüründe, aynı zamanda, çevreye saygının esas olduğunu, Yörüklerin kayıtsız şartsız itaati kabul etmediğini dile getiren Başkan Uysal, "Vatanseverlikte, fedakarlıkta sınır yok ama yeri geldiğinde fermanla dağları ayrı ayrı yerlere koyar. Bunlardan bizim alacağımız çok şey yok mu? Bu yiğitlikten, mertlikten, bu özgürlük duygusundan, cesaret duygusundan, bu ufku açıklıktan, bu enginlikten alacağımız bir şey yok mu? Gün geliyor, "Ali Beyim de taş başında oturur" diyor 15 yaşında çocuğa beylik veriyor. Günü geliyor Selvinaz Aba'ya veriyor beyliği, kim akıllıysa ona. Obanın ortak aklıyla veriyor. Bu kültürün Türkiye'ye, Dünya'ya, insanlığa söyleyeceği bir şey yok mu? Bu anlamda "Yörük çocuğu" olmak onur duyduğum bir şeydir."
Çalıştay programı
Kıbrıs dahil olmak üzere Anadolu'nun farklı noktalarından 300'ün üzerinde Yörük ve Türkmen derneğinin katılımıyla gerçekleştirilecek 2'nci Yörük ve Türkmen Çalıştayı, 3 oturum halinde gerçekleştirilecek.
Cuma, saat 14.00'de Zeki Oğuz, Bayram Kabadayı ve Latif Çağır'ın "Yörük Fotoğrafları Sergisi'nin açılışıyla başlayacak çalıştay, açılış konuşmalarıyla devam edecek.
Çalıştayın ilk gününde Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bekir Direkçi'nin moderatörlüğünde "Dil ve Yörük Folkloru" oturumu gerçekleştirilecek.
Çalıştayın ikinci günü ise YÖRKAM Müdürü Yrd. Doç.Dr. Fatih Uslu'nun moderatörlüğünde "Yörüklerde Yaşam Tarzı ve Demokrasi Algısı" başlıklı oturumla başlayacak. Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl'ın oturum başkanı olduğu "Tarih" başlıklı oturumla devam edecek çalıştayda akşam ise yöresel sanatçıların sahne alacağı Yörük Gecesi düzenlenecek.
Çalıştayın son gününde ise katılımcı dernekler arasında buluşma ve serbest kürsü konuşmaları gerçekleştirilecek. Konuşmaların ardından antropolog yazar Hikmet Cansız'ın anlatımı ve Emin Kök'ü icrasıyla yaylı çalgıların atası sayılan "ıklığ'a ilişkin sunumla çalıştay tamamlanacak.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.