Yulaf Tüketmek İçin 10 Sebep
Yulaf Tüketmek İçin 10 Sebep, Neden Yulaf Tüketmeliyiz, Yulaf Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
1-DÜŞÜK KALORİLİDİR VE AÇLIK KRİZİNİ ÖNLER
1 kase yulaf 130 kaloridir. Midede uzun süre kalarak , tokluk hissi yaratır ve bu hissin uzun süre kalmasını sağlayarak açlık krizlerini, yeme ataklarını önler. Sabah kahvaltısında tüketmek için oldukça idealdir.
2- YÜKSEK LİFLİ, DÜŞÜK YAĞLI , YÜKSEK PROTEİNLİDİR.
Yüksek protein içeren tahıllar oldukça azdır. Yulaf bu listenin başında gelmektedir. Yüksek lif içeriği tuvalet problemleri olanlar için yulafı olmazsa olmaz yapmaktadır. Profesyonel ya da fazla spor yapanlar için oldukça ideal bir besindir.
3- KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTAR VE TİP 2 DİYABET RİSKİNİ ÖNLER.
İçerdiği yüksek lif ve kompleks karbonhidrat , yulafın vücutta basit şekere dönme hızını yavaşlatır ve daha düzenli bir kan şekeri oluşturur. İçindeki yüksek magnezyum vücudun glukoz ve insülin salgısında öncelikli kullandığı hücreleri besleyerek daha verimli çalışmasını sağlar.
4- İYİ KOLESTEROLE ZARAR VERMEDEN KÖTÜ KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR.
Yapılan bir çok çalışma yulafın içinde bulunan eşsiz lif olan beta-glucan’ın iyi kolesterole zarar vermeden kötü kolesterol seviyesini düşürdüğünü kanıtlamıştır. Bu çalışmalarda daha fazla yulaf tüketen grubun tüketmeyene oranla kolesterol seviyeleri daha düşüktür.
5- BAĞIRSAK HAREKETİNİ SAĞLAR
Yulafın içeriğindeki fazla lif kabızlık sorunları için en iyi besindir. Bağırsak hareketliliğini arttırarak sağlıklı dışkılamayı sağlar. Kuru meyveler ile verimi daha da arttırılabilir.
6-KALP VE KANSER HASTALIKLARINA KARŞI KORUYAN LİGNAN İÇERİR.
Yulaf diğer birçok tam tahıllılar gibi bitkisel lignan içerir. Lignanlar bitkisel oldukları için bağırsak floramızda kullanabileceğimiz forma dönüştürülür ve enterolactone adını alır. Enterolactone göğüs ve diğer hormon ilişkili kanserlerden ve kalp hastalıklarına karşı vücut koruması sağlar.
7- KALP HASTALIKLAR İÇİN ÖNEMLİ ANTİOKSİDANT İÇERİR.
Yulafın içinde bulunan avenanthramide , kötü kolesterol (LDL)’nin ve serbest radikallerin verdiği hasarları engelleyerek kardiyovasküler hastalık riskini düşürür.
8- KALP YETMEZLİĞİNE KARŞI KORUR
Harvard üniversitesinin 21.000 katılımcı ile 19 yılı aşkın sürede gerçekleştirdiği çalışma sonuçlarında sabahları refine olmayan 1 kap tam tahıllı besin tüketenlerin kalp yetmezliği yaşama ihtimalleri %29 daha az bulunmuştur.
9- HASTALIKLARA KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLER
Yulafın içinde bulunan beta-glukan ayrıca enfeksiyonun etrafında dolanan nötrofillerin daha hızlı hareket etmesini sağlar ve bakterinin veya enfeksiyonun bulunduğu bölgeyi daha kolay elimine etmesini sağlar.
10- LEZZETLİ TADI !
Bazılarımız için bu madde doğrulayıcı olmasa da yulaflar formu ne olursa olsun önce ısıtma işlemine tabii tutulurlar. Bu ısıtma işlemi onlara doğal ceviz benzeri bir tat bırakır. Sade şekilde tüketemeyenler ise bol alternatifli tüketebilirler. İster yoğurt içinde ister meyve içinde yiyerek yulaf tadını almazlar.
Diyetisyen İdil ANNAÇ
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.