Yunus Emre Enstitüsü İle Anadolu Üniversitesi Arasında Eğitim İş Birliği Protokolü
Yunus Emre Enstitüsü ile Anadolu Üniversitesi arasında Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı.
Yunus Emre Enstitüsü ile Anadolu Üniversitesi arasında Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı.
Yunus Emre Enstitüsü'nün ev sahipliğinde gerçekleşen Eğitim İş Birliği Protokol İmza Töreni'nde konuşan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü'nün ülkenin iki önemli ve büyük kurumu olduğunu belirterek, "Aslında çok ciddi benzerliklerimiz var. Biz Yunus Emre'nin diyarı Eskişehir'de kurulu bir üniversitesiyiz ve merkez kampüsümüzün adı da Yunus Emre kampüsü ama tabii bizim benzerliklerimiz sadece bununla sınırlı değil, biz devletimizin bize vermiş olduğu yetkiyle kuruluş kanunumuzda yurtdışındaki Türk vatandaşlarına yükseköğretim hizmeti sunma ile görevlendirildik devlet tarafından. Yıllarca da bunu elimizden geldiğince yapmaya gayret ediyoruz. Yunus Emre Enstitümüz de aynı gayeye hizmet eden bir enstitü aslında o da yurtdışında Türk kültürünü, Türk dilini tanıtmak ve Türk vatandaşlarına hizmet etmek gayesiyle kurulmuş çok güzide bir kurumumuz. Şimdi iki kurum işbirliği yapıyor, geçmişte de yaptı ama inşallah bu işbirliğini protokolümüz bir ileri aşamaya taşıyacak" ifadelerini kullandı.
"İlk Yerli Zeka Ölçeği'ni Milli Eğitim Bakanlığımızın hizmetine sunduk"
İki devlet kurumunun bir araya gelerek güçlerini birleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Gündoğan, "Dün de Milli Eğitim Bakanlığımızla bir protokol kapsamında Türkiye'nin İlk Yerli Zeka Ölçeği'ni Milli Eğitim Bakanlığımızın hizmetine sunduk. Bir buçuk yıllık bir ortak çalışma yapmıştık, Türkiye'de ilk defa yüz yıl aradan sonra hep devşirme zeka testleri kullanılırken ilk defa milli bir zeka testi üniversitemiz tarafından Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla gerçekleştirildi. Aslında birbirine yakın çalışan kamu kurumlarının ortak çalışmalar yapmasının ne denli önemli olduğunu gördük biz dün. Bugün de Türkçe, Türk dili ve Türk kültürü konusunda iki kurumun birlikteliğinin inşallah bundan sonra da çok güzel meyvelerini göreceğiz. Ben protokolün şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
"İki büyük kurum güçlerini birleştirdi"
Protokol kapsamında Yunus Emre Enstitüsü ile özellikle yurtdışında ciddi bir işbirliğine gidileceğini belirten Prof. Dr. Gündoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biliyorsunuz Anadolu Üniversitesi, kuruluş kanunu ile yurtdışındaki Türk vatandaşlarına yükseköğretim hizmeti sunma misyonuna sahip olan bir üniversite. Yunus Emre Enstitümüz de yurtdışındaki vatandaşlarımıza yurtdışına özellikle Türk kültürünü, Türk dilini öğretmek gibi çok önemli bir misyona sahip devletimizin önemli bir kurumu. Dolayısıyla iki büyük kurum, amaçları da birbirine çok yakın, güçlerini birleştirdi ve bundan sonra yurtdışında özellikle Yunus Emre Enstitümüzün büroları var birçok ülkede, üniversitemizin de büroları var, bu bürolar aracılığıyla bir sinerji oluşturmak, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi'nin yurtdışındaki tanıtımını yapmak Yunus Emre Enstitümüz büroları aracılığıyla. Biz de Yunus Emre bürolarımızdan zaten şimdiye kadar yararlanıyorduk. Bundan sonra da Yunus Emre Enstitümüzün yurtdışındaki faaliyetlerinde ve Anadolu Üniversitesi'nin faaliyetlerinde ortak olarak hareket etme konusunda çok önemli bir işbirliğine bugün imza attık. İki kurum için de, üniversitemiz için de, Yunus Emre Enstitümüz için de tabii her şeyden önce ülkemiz için de hayırlı olmasını diliyorum."
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, protokol imzalanmasının ardından, özellikle hem yurtdışında hem de Türkiye içinde yabancı çocuklara yönelik Türkçe öğretimi ve genel eğitim faaliyetleri olduğunu da hatırlatarak, "Bu kapsamda bahsettiğiniz ölçek, bizim için de anlamlı olabilir. En son burada Suriye'li çocuklar için bazı programlar gerçekleştirdik, aynı şekilde yurtdışında ilkokul ve ortaokul dönemlerini kapsayan Türkçe öğretimi faaliyetlerimiz de var, bu konuda da somut bir şekilde işbirliği yapmamızda yarar var. Hem akademik destek hem bilimsel destek, aynı şekilde biz de Türkçe'nin bir bilim dili olarak üniversite düzeyinde yurtdışında yaygınlaşması için sizlere katkıda bulunmayı bu vesileyle gerçekleştiririz" şeklinde konuştu.
"Türk dilini, Türk kültürünü, edebiyatını ve bilimini yurtdışında yaygın hale getirmek için faaliyetler yapıyoruz"
"Yunus Emre Enstitüsü olarak yurtdışında faaliyetlerimizi yürütmekteyiz" diyen Ateş, "Özellikle Türk dilini, Türk kültürünü, edebiyatını ve bilimini yurtdışında yaygın hale getirmek için faaliyetler yapıyoruz. Hem kendi merkezlerimizde hem de yurtdışında 80'den fazla üniversite ile işbirliğimiz var. Bu işbirliği çerçevesinde de Türkiye'deki gelişmeleri yurtdışına aktarmak, Türk dilini daha yaygın bir şekilde tanıtmak, öğretmek amacıyla faaliyetlerimiz var. Anadolu Üniversitesi de hem uzaktan öğretim konusunda hem de çok geniş bir yurtdışı olması hasebiyle birçok alanda ortak faaliyet yapma imkanı sunuyor. Bu işbirliği protokolüyle hem Anadolu Üniversitesi'nin yurtdışındaki bu ağını kullanacağız hem de Yunus Emre Enstitüsü olarak Anadolu Üniversitesi'nin daha fazla yurtdışından öğrenci çekmesi, daha fazla bilim insanını Türkiye'ye çekmesi için ortak faaliyetler yürüteceğiz. Bunun dışında yine Anadolu Üniversitesi'nin geliştirdiği farklı etkinlikleri, projeleri yurtdışında uygulama imkanı bulacağız. İki kurum güçlerini birleştiriyor ve yurtdışında ortak hareket etme noktasında daha önceden yaptığımız faaliyetlere ilaveten bugün imzaladığımız protokol ile bunu resmi olarak da deklare etmiş oluyoruz. İki kurum için de hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" açıklamasını yaptı.
Konuşmaların ardından protokol, ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gündoğan arasında imzalandı. Protokol imzalanmasının ardından da karşılıklı hediye takdimi gerçekleşti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.