Zara Burhaniye Köyü
Burhaniye Köyü haberleri, Zara Burhaniye köyü güncel son dakika gelişmeleri, Burhaniye köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Burhaniye köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Zara Burhaniye Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Burhaniye Köyü son dakika gelişmeleri, Burhaniye Köyü ne özgü yemekler, Zara Burhaniye Köyü nün tarihi, Burhaniye Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Burhaniye Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Burhaniye Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Burhaniye Köyü Resimleri ve Burhaniye Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Burhaniye Köyü Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?
BURHANİYE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Burhaniye, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.
Yahuda olan eski ismi; 1995 senesinde Burhaniye olarak değiştirilmiştir. Burhaniye Zara’nın 20 km kuzeyinde özköyleri diye tabir edilen coğrafi bölgede olup komşuları; İlice, Yapak, Gümüşçevre ve Ütük köylerdir. Burhaniye 1243 Kösedağı Savaşı sırasında kurulmuş eski bir yerleşim yeridir. Köyün eski muhtarı Hacı Mahmut Yılmazın verdiği bilgiye göre günümüzden 200 yıl önce köyde bir harman zamanı kavga çıkmış halk ekinlerini, buğdaylarını harmanda bırakarak başka yerlere göç etmişler. Daha sonra Akören köyünden Halil Çınarın verdiği bilgiye göre 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi) sırasında savaş göçmenleri Kafkaslar’dan gelerek Yahuda'ya yerleşmişlerdir. Köyün mezarlığında Yahu Dede adında bir zat yatmaktadır. Yahuda adının bu zatın isminden geldiğine inanılsa da; kelimenin etimolojik anlamı çok daha karmaşıktır. Bu zatın kardeşi Gani Baba ise köyün güneyinde yatmaktadır. 1530 tarihli Sivas ve Tokat livaları (yani sancakları) adlı haritada Yahuda köyünün adı geçmektedir.
Köyde özellikle hayvancılık ve tarım en önemli geçim kaynağıdır. Fakat 1960’larda İstanbul’a yönelik başlayan göç köydeki nüfusu oldukça azaltmıştır. Köy nüfusu 1985’deki nüfus sayımında 46 iken 1997 sayımında 23’e düşmüştür.
Burhaniye Derneği İstanbul’daki hemşehriler arasındaki sosyal dayanışmayı devam ettirmek için 1994’te kurulmuştur. Halen İstanbul/Kağıthane Sanayi mahallesinde 600 metrekarelik bir arsaya sahip olan 110 üyeli derneğin kısa vadedeki hedefi bu alana bir kültür merkezi yaptırmaktır. İstanbul’da ikamet eden köy halkı daha çok hafriyat ve işçilikle uğraşırken semtlerdeki yoğunluğu ise Kağıthane, Sanayi mahallesi ve Bağcılar olarak sıralanabilir.
Son yıllarda özellikle yaz ayları ile sınırlı da olsa köye yönelik önemli bir dönüş yaşanmaktadır. Burhaniye Derneği köye yönelik yapmış olduğu bazı çalışmalarda bu dönüşü hızlandırmaktadır. Buna köy camisinin yenilenerek minaresinin yapımı, imam evi, morg ve gasilhane, caminin hemen yanına yapılan sosyal amaçlı binalar ve yapılacak çevre düzenlemesini örnek verebiliriz.
Sivas iline 89 km, Zara ilçesine 19 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları sert ve kar yağışlı yazları ise hafif yağmurlu ve kuraktır. Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve arıcılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde parke taşı da bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.