Zirai İlaç Bilinçsiz Kullanılıyor
Şanlıurfa'nın Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamdi Yılmaz, tarımsal üretimde verimin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesine etki eden en önemli...
Şanlıurfa'nın Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamdi Yılmaz, tarımsal üretimde verimin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesine etki eden en önemli faktörlerden biri olan zirai ilaçlamanın, mutlaka zamanında ve tavsiye edilen dozda yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin en önemli pamuk ve hububat üretim merkezlerinden Akçakale'de zirai ilaç kullanımına gereken özenin gösterilmediğini ifade eden Yılmaz, üreticilerin büyük bölümünün zirai ilaç kullanımı konusunda bilinçsiz hareket ettiğini vurguladı. Çiftçilerin halen eski sistemle üretime devam ettiğini dile getiren Yılmaz, "Üretici "ilaç kullanmam" diyor. O devir geçti artık. İster istemez hava şartları ve sulama imkanlarının artmasından dolayı haşerat çoğaldı. Bu yüzden ilaçlamanın önemi de arttı" dedi.
"Zirai ilaçlamada eksiğimiz çok"
Bu konuda bölge çiftçisinin eksikleri olduğunun altını çizen Yılmaz, "Maalesef üreticilerimiz masraftan kaçmak için ilaç üç sefer uygulanması gerekiyorsa bir sefer uyguluyor. Bunun faydası olmadığı gibi, bu tarz uygulamalar verimi de düşürüyor" şeklinde konuştu.
"Çukurovalı pamuk üreticisinin durumuna düşmeyelim"
Çukurovalı üreticilerin haşerattan dolayı pamuktan kaçtığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"İlaçlamayı düzgün yapmadılar, tarlalarına düzgün bakmadılar, bugün mecburen birinci ürün olarak mısır ekiyorlar. Çukurova'da ki pamuk üreticilerinin düştüğü duruma düşmemek için tarımı daha bilinçli yapmalıyız."
"İlaçlama zamanı iyi belirlenmeli"
Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamdi Yılmaz, zirai ilaçlamanın, tarımsal üretimde verimin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesine etki eden en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizerek, "Kullanılacak zirai mücadele ilaçlarından istenilen faydayı sağlayabilmek için bilinçli bir seçim ve bilinçli bir uygulama yapılmalı. Zirai mücadele ilaçları, mutlaka etiketinde tavsiye edilen zararlı, hastalık ve yabancı ota karşı, mutlaka tavsiye edilen dozda kullanılmalı. Zirai mücadeleden olumlu sonuç alınabilmesi için ilaçlama zamanı da iyi belirlenmeli. İlaçlama, tarladaki zararlı salgın yapmadan, en hassas dönemde yapılmalı" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.