Aksaray’da Kuraklık Çanları Çalmaya Başladı
Nüfusun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da kuraklık yaşanıyor.
Nüfusun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da kuraklık yaşanıyor. Yaklaşık 1,5 ay önce tohumlarını toprakla buluşturan üreticiler yağış bekliyor.
Tarım arazilerinde incelemelerde bulunan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray'ın Türkiye'nin en kurak illeri arasında yer aldığını belirterek, toprakla buluşturulan tohumların kuraklık nedeniyle toprak altında çillendiğini söyledi. Üreticilerin şimdiden kara kara düşünmeye başladığını kaydeden Koçak, "Aksaray yine en kurak yılını geçiriyor. Üreticimiz yaklaşık bir, bir buçuk ay önce tohumunu tarlaya ekti ve şu anda tarlaların hali belli. Ektiğimiz tohumlar çillendi. Bunlar da önümüzdeki günlerde havaların soğumasıyla soğuk alacak. Üreticilerimiz yine ciddi şekilde perişan. Üreticilerimizin geleceği karanlık. Tohumları toprakla buluşturduk ama tohumlarımızda ne bir gelişme ne de büyüme yok" dedi.
"Üreticilerin kurtulması için su şart"
Kuraklığın Aksaray'ı her yıl ciddi anlamda vurduğunu ve üreticilerin mağdur olduğunu aktaran Emin Koçak, "Üreticimizin kurtulabilmesi için dış havzalardan iç havzalara, yani Aksaray'a bir an önce su getirilmesi lazım. Yetkililerden İç Anadolu Bölgesi'ne su getirilmesini istiyoruz. Ülkemiz, hükümetimiz o kadar büyük ki, dünyanın en büyük 3'üncü havalimanını yapan bir hükümet. Kanal İstanbul gibi, denizin altından treni geçiren, denizin üstünde otobanları yapan büyük bir hükümetimiz var. Bu hükümetimizin İç Anadolu'daki üreticilerimize dış havzadan suyu getireceğine inanıyoruz. Aksaray'daki yetkililerimizin ve siyasetçilerimizin de destekleri var ama bunun bir an önce hızlandırılıp üreticilerin rahatlatılması gerekiyor. Aksaray nüfusunun yüzde 80'i tarımla uğraşıyor. Su olmazsa olmazımız. Bunun için de en kısa sürede su sorununu çözmeliyiz" şeklinde konuştu.
Kuraklıktan dolayı tedirgin olan çiftçiler ise bol bol dua ettiklerini söylediler. Çiftçi Emrah Karaaslan, "Bu yıl ekinlerimizi ektik. Rabbimize dualar ediyoruz yağmur yağdırsın. Ama geçen yıla göre sıkıntımız çok büyük. Ekinlerimizi ekeli bir, bir buçuk ay oldu. Hala yüzünü göstermeyen, çimlenmeyen tohumlar var. İlerleyen zamanlarda soğuk da gelince don vurma ihtimali var. Sulu alanlarda bu sıkıntı biraz daha az ama bu da masrafı artırıyor" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.