Amonyum nitrat nedir, özellikleri neler?

Amonyum nitrat nedir, özellikleri neler?

Amonyum nitrat nedir, özellikleri neler? Amonyum nitrat neden patlar? soruları Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen patlama sonucu araştırılıyor? İşte detaylar...

Amonyum Nitrat Nedir?

Amonyum nitrat, kimyasal formülü NH4NO3 olan bir azotlu bileşiktir. Bileşik, bir amonyum ve bir nitrat kökünün bileşik oluşturmasıyla elde edilir. En bilinen kullanım alanı tarımsal gübrelemedir. Aynı zamanda güçlü bir patlayıcıdır.

Amonyum nitratın üretimi sanayide oldukça basittir. Amonyak molekülü ile nitrik asit gibi güçlü bir asit bileşiğe sokularak amonyum nitrat elde edilir:

    NH3 + HNO3 → NH4NO3

Amonyum nitrat nasıl elde edilir?

Amonyum  nitrat  (AN, NH4NO3) en fazla kullanılan azotlu gübredir. Amonyum nitrat aynı zamanda patlayıcı madde olarak da kullanılır. Nitrik asitin amonyakla nötralize edilmesiyleelde edilir. Bu reaksiyon atmosfer basıncından başlayarak 3-4 bara kadar basınçlardave 132 oC ile185 oC arası sıcaklıklarda gerçekleşebilmektedir. İşletme koşullarına göre değişmekle birlikte  elde  edilen  amonyum  nitrat çözeltisi %50-70 konsantrasyondadır. Sonuçta elde edilen konsantre amonyum nitrat çözeltisi kurutulduktan sonra bir katı gübre oluşur. Tesis kapasiteleri ihtiyaca göre çok esnek bir aralıkta (birkaç yüz ila 3600 ton/gün arasında)seçilebilmektedir. Amonyum nitrat gübresinin azot değeri %35N’dir.

Amonyum  nitrat,çeşitli şekillerde bitki beslemesinde kullanılabildiği için ilk aşamada üretilen amonyum nitrat çözeltisi;  

Çözelti şeklinde depolandıktan sonra ya bu halde kullanılır veya başka tesislere sevkedilip ek işlemlere tabi tutulur,

Prilleme (granülasyon) işlemine tabi tutularak katı haldeki amonyum nitrat gübresi elde edilir,

Amonyum Nitrat Gübresi Ürün İçeriği

Amonyum Nitrat gübresi bünyesinde %16,5 amonyum ve %16,5 nitrat azotu olmak üzere toplam %33 azot bulunduran bir gübre çeşididir. Bu özelliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.