“Avrupa Birliği Yolu’nda Kadınlar Haklarını Öğreniyor”

“Avrupa Birliği Yolu’nda Kadınlar Haklarını Öğreniyor”

Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ve köylerde yaşayan kadınlara yönelik "Avrupa Birliği Yolunda Kadınlar Haklarını...

Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ve köylerde yaşayan kadınlara yönelik "Avrupa Birliği Yolunda Kadınlar Haklarını Öğreniyor" isimli eğitim toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Avukat Bahar Bostan'ın sunumuyla gerçekleşen eğitim toplantısına Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Çalköy'den gelen kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Avukat Bahar Bostan, kadınlara anayasal haklarını anlatırken, mağdur kalmaları durumunda nasıl bir yol takip edecekleri konusunda bilgilendirme yaptı.

Konuşmasına "Neden haklarımızı öğrenmeliyiz?" sorusu ile başlayan Bostan, "Haklarımızı bilmek bizi güçlendirir. Haklarımızı ancak bilirsek talep edebiliriz. Vatandaşlık bilincimiz gelişir. Eğitim hakkı konusunda Anayasa'nın 42 maddesinde "Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim kız ve erkek tüm vatandaşlar için zorunludur." Ailenin Korunması yönelik Anayasa'nın 41. maddesinde ise "Aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır" ifadeleri yer almaktadır" dedi.

Nişanlanma, evlenme, boşanma gibi aileye ilişkin bilgiler veren Bostan, "Medeni kanun. Kişilik haklarımız. Nişanlanma evlenme ve boşanma gibi aileye ilişkin durumlar, mirasa ilişkin haklarımız, mal edinme, mal varlığımız üzerindeki haklarımız medeni kanunda düzenlenmiştir. Nişanlılık, evlenme vaadidir. Medeni yasada düzenlenmiştir. Haksız yere bozan taraf aldığı hediyeleri geri vermek zorundadır. Ayrıca durum gerektirirse maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Evlilik, tamamen özgür irade ile karar verilecek bir durumdur. Biz kadınları evlenmeye kimse zorlayamaz. Zorlamayla evlendirilen kadın bu evliliği iptal ettirebilir. Normal evlilik yaşı 17'dir. Olağandışı durumlarda çocuğun ve ailenin rızası olmak şartıyla mahkeme kararıyla birlikte evliliğe izin verilebilir. Kanunlar önünde dini nikahın geçerliliği yoktur" diye konuştu.

Zorla evlendirmelerde ne yapılır?

Zorla evlendirilen kadınların nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi veren Bostan, "Zorla evlendirilen kadın ne yapabilir ? Zorla evlendirildiğine dair savcılığa şikayette bulunabilir. Cinsel birleşmeyi reddedebilir, eğer buna rağmen birleşme olursa bu Ceza Kanunu'na göre suçtur. Evlilik içinde tecavüze uğradığını söyleyerek suç duyurusunda bulunabilir. Evliliğin iptali için Aile Mahkemesi'nden dava açabilir. (Evlilikten sonra 6 ay-5 yıl) Peki çocuk yaşta rızası olmayan bir kız çocuğuyla evlendiriliyorsa? Eğer çocuk 15 yaşın altındaysa savcılık Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bilgi verir ve Müdürlük gerekli tedbirleri alır. Evlenirken Kadının Hakları; evlenen kadın kendi soy ismini koruma hakkına sahiptir. Aksi kararlaştırılmamışsa edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir. Eşine mirasçı olabilir" bilgilerini paylaştı.

Şiddet konusunda da yönlendirme yapan Bostan, "Evlilik içinde şiddet gören kadın ne yapmalı? Tedbir kararları. Polis, jandarma, valilik kaymakamlık, Aile Mahkemesi'ne başvurarak şiddeti önleyici tedbir kararları alınmasını talep edebilirsiniz. Ne gibi tedbir alınabilir konusunda ise şiddet uygulayan erkeğin kadından uzak tutulması, iletişimin kesilmesi, işyerinin değiştirilmesi, nafaka ödemesi, kadına geçici koruma verilmesi, geçici maddi yardım, barınma imkanının verilmesi, kreş desteği sağlanması belli başlı haklarıdır" şeklinde konuştu.

Toplantıda avukat Bostan ile kadınlar arasında zaman zaman espirili konuşmalar yaşanırken, ortaya renkli görüntüler çıktı.

“Avrupa Birliği Yolu’nda Kadınlar Haklarını Öğreniyor”

“Avrupa Birliği Yolu’nda Kadınlar Haklarını Öğreniyor”

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.