Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Bağımsızlığın 25. Yılını Kutladı
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev , 18 Ekim bağımsızlığın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in İktidara Gelmesiyle olduğunu belirtti.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev , 18 Ekim bağımsızlığın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in İktidara Gelmesiyle olduğunu belirtti.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını yeniden kazanmasının 25'inci yıldönümü dolayısıyla gazetecilerle konsolosluk binasında bir araya geldi.
Başkonsolos Nuru Guliyev, 20. yüzyılın sonunda Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından, Azerbaycan halkı son yüzyılda ikinci kez kendi kaderini belirleme şansı yakaladığını ve bağımsızlığını ilan ettiğini söyledi.
18 Ekim Bağımsızlık Günü'nün önemine vurgu yapan Başkonsolos Guliyev, "Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi, 18 Ekim'de düzenlediği dönem toplantısında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bağımsızlığına dair kararın oybirliğiyle kabul edilmesiyle Azerbaycan bağımsız bir ülke oldu" diye konuştu.
Başkonsolos Nuru Guliyerv, "Ülkelerin bağımsızlığını kazanması ne kadar zor olsa da, o bağımsızlığı koruyup saklamak ve ülkeyi kudretli hale getirmek daha da zor ve daha da önemli bir gerçektir. Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in iktidara gelmesi ile birlikte Azerbaycan'da bir kalkınma hamlesinin başladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev döneminde de bu kalkınma hızlıca devam etti ve dünya ülkelerini kıskandırır bir konuma geldi. Bu da Azerbaycan'ın bağımsızlığını güçlendirdi ve ebedi kalıcı olabilecek hale getirdi" şeklinde konuştu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 25. yıl dönümünü münasebetiyle çok önemli açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 18 Ekim Bağımsızlık Günü mesajını Karslılarla paylaştı.
Başkonsolos Guliyev, Karslılarla paylaştığı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 18 Ekim Bağımsızlık Günü mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Azerbaycan Cumhuriyyeti'nin Devlet Bağımsızlığının yeniden kazanılmasının yirmi beşinci yıldönümü hakkında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kararnamesi :
Azerbaycan Cumhuriyetinin 1991-ci yıl ekimin 18'de Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin varisi olarak kendi devlet bağımsızlığınının yeniden kazanılması tarihi gününden 25 yıl geçiyor. Doğu-Müslümanda ilk demokrat Cumhuriyet olmuş Cumhuriyetin bayrağını, istiklal marşını ve armasını kendi devlet artibutları gibi kabul etmesi ve 28 mayıs gününün devlet bayramı çapında kutlanılması Azerbaycan Cumhuriyetinin 1918-ci yılda imzalanmış İstiklal beyannamesine ve Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin devlet yapılanması alanındaki hizmetlerine derin saygı ve ihtiramının göstergesidir.
Asırlar boyunca bağımsızlık arzusuyla yaşamış halkımızı ayrı-ayrı devletlerde farklı imparatorlukların ve büyük devletlerin bünyesinde olmasına bakmaksızın, her bir halkın milli varlığının önemini kapsayan faktörleri-dilini, milli-geleneksel değerlerini ve kültürünü göz bebeği gibi koruyub saklamakla yanısıra, dünya kültürü hazinesine de eşsiz katkılarda bulunmuştur. Devlet bağımsızlığımızın yeniden kazanılması bize Azerbaycançılık davası yolunda sımsıkı birleşerek uluslararası hukukun öznesine çevrilmek ve demokratik, hukuki, laik devlet kurmak imkanı yaratmıştır.
Geçen 25 yıl süresince Azerbaycan halkı devlet yapılanması süresinde en öncelikli amaç, arzu ve niyyetlerini gerçekleştirerek bütün alanlarda elde etdiyi başarılarla haklı olarak gurur duya bilir. Başarılı iç ve dış siyasetimiz sayesinde devletçilik geleneklerimiz sağlamlaştırılmış, ekonomimiz gelişmiş, kültürümüz zenginleşmiştir. Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti bu gün her bir vatandaşımız ve yurtdışında yaşayan soydaşımız için gerçek gurur kaynağıdır.
1991-ci yıldan itibaren bağımsızlık yollarında ilk adımlarını atarken Azerbaycan geçirdiği derin siyasi, ekonomik ve sosyal krizin yanısıra, Ermenistanın askeri tecavüzü, Azerbaycanlılara karşı yürütdüğü etnik temizleme siyaseti ve Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorunu ile karşı karşıya kalmışdı. Yalnız ümummilli lider Haydar Aliyevin 1993-cü yılda iktidara dönüşü ve yürütdüğü bilge siyaset sonucunda ülkenin yok olma tehlikesine, bölücü eyilimlerine ve başlanan vatandaş savaşına son koyuldu, devletle halkın birliyi sağlanıldı. Sosyal-siyasi sabitliyin tesis edilmesi, askeri operasyonların durdurulması ve "Asrın mukavelesi"nin imzalanması bütün alanlarda geniş kapsamlı reformların başlamasının temelini yaratdı.
1995 yılında kabul edilen Azerbaycan Anayasası milli devlet yapılanmasının temelini teşkil etmekle devletin bütün kurum ve tesisatlarının formalaşdırılmasında, parlementarizm geleneklerinin zenginleşdirilmesinde önemli rol oynamışdır. 2002-ci yıl 24 ağustos, 2009-cu yıl 18 mart ve 2016-cı yıl 26 eylül tarihli halk oylamaları Anayasanın belirli maddelerinde eklemeleri ile devlet yapılanması sisteminin bütünlüştirilmesine katkılarda bulunmuştur.
Bu gün farklı odaklı siyasi partiyaların, Sosyal teşkilatların ve çoksaylı basın kurumlarının etkinlik göstermesi, vicdan ve söz azadlığının, vatandaşların başlıca hukuk ve azatlıklarının temin edilmesi, bağımsız seçki ve hukuk mahkeme sistemlerinin kurulması ülkede bağımsızlık yıllarında teşekkül etmiş demokratik olağan durumların önde gelen göstericilerindendir. Kazanılan uğurlar bağımsızlığımızın güçlendirilmesine hizmet ederek BMT-nın beyan etdiyi devamlı gelişim amaçlıarına ulaşmakda müstesna öneme sahiptir.
Devlet petrol stratejisinin hayata geçirlimesinin yanı sıra bu yıllar süresinde ülkemizde modern ekonominin temellerinin oluşturulması, toprak reformlarının hayata geçirilmesi, sahibkarlığın geliştirilmesi, maliye-bank sisteminin kurulması, ticaretin liberallaşdırılması ve ahalinin sosyal savunmasının temin edilmesi yönlerinde önemli projeler gerçekleştirilmişdir. Geçiş dönemini başarıyla sonuçlandıran ülkemiz ekonomisinin hacmini bi kaç kez artırarak bu gün devamlı gelişim prensiplerine sadık, güclü altyapı ve gelişme potansiyeline sahib ekonomi kurmuştur.
Dünyanın en saygın uluslararası teşkilatlarının yüksük değerlendirdiyi ekonomi duruma biz hala da kendi çözümünü bulmayan Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasının ağır fesadları ortamında ulaşmışız. Azerbaycanın dış siyasetinin ana yönlerinden birisi uluslararası hukuk norm ve prensiplerine uygun olarak aynı çatışmanın barış yolu ile sonuçlanmasına yönelmişdir. Bütün devletler ve uluslararsı kurumlar tarafından kabul edilen muvafık kararlara bakmaksızın, hala Ermenistanın konstriktiv olmayan pozisyonu barışa ulaşmaya imkan vermiyor.
Ülkemizde askeri yapılanmanın temelini teşkil eden prensip ve normlar Azerbaycanın hem savunma potensialını, hem de dost ve ortak devletlerle ilişkilerini güçlendirmişdir. Savunma sanayisinin gelişimi Silahlı Kuvvetlerimizin maddi-teknik temelinin güçlendirilmesine zemin yaratmış ve ordunun dövüş yeteneğini artırmışdır. Ermenistanın provokasyon yönümlü faaliyeti sebebinden 2016-cı yılın nisan ayında cephede ceryan eden hadiselerin sonuçları Kafkazda en güçlü orduya sahip olduğumuzu bir daha tasdik etdi.
Bağımsız Azerbaycan enerji sektorunun gelişimi yönündü önemli ilerleyişlere ulaşmışdır. Bakı-Tiflis-Ceyhan petrol kemeri, Bakı-Tiflisi-Erzurum gaz Kemeri ve diğer büyük ölçekli strateji projeler ülkemizin enerji kaynaklarını dünya pazarlarınna çıkarmakla Avrupanın enerji tehlikesizliğinin teminatında büyük öneme sahiptir. Cumhuriyetimizde petrol ve petrol-dışı sektorunun yükselişi genel iç ürünlerin artmasına, güçlü sahibkarlar topluluğunun ve orta sınıf yaranmasına teşvik etmişdir. Ülke çapında sanaye alanlarının açılması, Bakü ile yanısıra diğer şehirlerin de sanaye potansiyelinin artırılması, teknoparkların ve agroparkların kurulması bölgelerin büyük hızla gelişimini temin etmeye imkan yaratmışdır. Ülkemizin erzak tehlikesizliği temin edilmiş, tarımın ve belirli altyapıların gelişimine büyük yatırımlar yapılmış, erzak ve erzak olmayan ürünlerin ihrac yeteneklerinin artırılması yönünde önemli adımlar atılmıştır.
Post-petrol devrine kadem koymuş Azerbaycan ekonominin bütün alanlkarında ciddi reformlar yürütmektedir. Ülkenin yol-nakliyyat şebekesi önemli şekilde yeniden kuruluyor, demiryol nakliyyatı modernleştiriliyor Kuzey-Güney ve Doğu-Batı uluslararası nakliyyat koridorları oluşturuluyor. Başkentin yanısıra bölgelerde de uluslararası hava limanları kullanıma sunulmuş, modern şartlara uygun deniz ticaret limanı faaliyete başlamıştır. Yeni teknolojilere dayanarak inşa edilen sanaye tesisleri metalürji, makineyapma, inşaat malzemeleri üretimi ve diğer alanların hızlı gelişimi için maddi-teknik temel gerçekleştiriyor.
Petrol kapitalının insan kapitalına dönüşmesi stratejisine uygun olarak humanitar alanların gelişimi yönünde gergin iş yürütülmüşdür. Eğitim sisteminin daha da iyileştirilmesine dair tedbirler hayata geçirilmiş, dünyanın muteber üniversitelerinde binlerce Azerbaycan gencinin eğitim alması üzere Devlet Programı gerçekleşdirilmiş, yeni üniversiteler açılmış, eğitimde özel sektor oluşturulmuştur.
Azerbaycan kültürü hem ülke çapında, hem de yurt dışında büyükölçekli projeler çerçevesinde temsil olunmaktadır. Dikilen yeni okullar, sağlık ocakları, olimpiyat salonları, kültür işletmeleri ve dinlenme alanları sosyal hayatın iyileştirilmesine hizmet ediyor. "ASAN hizmet" şebekesi, ünvanlı sosyal yardım, azgelirli ailelerin uygun şartlarla evle temin olunması ve diğer projeler devletin sosyal yönümlü siyasetinin göstergesidir.
Şehirlerimizin ve bölgelerimizin altyapılarının yenilenmesi geniş kapsama sahiptir. Bugün Bakü dünyanın en güzel şehirlerinden birine dönüşerek tarihi ve ve modern mimarlığın harmonik gelişiminin parlak örneği gibi değerlendirilmektedir. Yaradılan muvafık altyapılar, kullanıma verilen yeni oteller ve bölgelerde gerçekleştirilen muhteşem imar-yapılanma çalışmaları turizmin başarılı gelişimi için geniş perspektifler açıyor.
Bağımsızlık yıllarında gençlerle ilgili siyaset başarıyla gerçekleştiriliyor, onların ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal-kültürel hayatında katılımı günden-güne genişleniyor. Ülkemizin spor alanındaki büyük başarıları genç neslin sağlam hayat tarzına gösterdiyi dikkatin ifadesidir. Gençlerimiz çeşitli şampiyonatlarda ve olimpiyat oyunlarında kazandıkları madalyalar, Rio-de-Janeyroda sergilediyi yüksek göstiriciler ve Azerbaycanda geçirilen İlk Avrupa Oyunlarındaki başarılı spor tarihimize kazınmıştır.
Otoritesi uluslararası ölçekte gitgide güçlıenen Azerbaycan dünya ülkeleri içerisinde kendi layıklı yerini almıştır. Cumhuriyetimizde geçirilen muteber uluslararsı zirve, forum, sergi, musabaka ve yarışlar uluslararası alanda kazandığımız büyük güvenin göstergesidir.
Azerbaycan halkı kendi milli-manevi değerlerine, yaratıcı potansiyeline, vatanperverliğine ve kurup-yaratmak azmine güvenerek, 25 yıl boyunca egemen devlet çerçevesinde eşsiz gelişim yolu geçmiştir. Bağımsız devlet yapılanması alanında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin elde ettiği bu başarıların tebliğini, genç nesilde vatanseverlik ruhunun aşılanmasını ve dünya Azerbaycanlılarının kendi tarihi vatanlarına bağlılığının güçlendirilmesini sağlamak amacıyla, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasının 109-uncu maddesinin 32-ci bendini rehber tutarak karara alıyorum.
1.Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını yeniden kazanmasının yirmi beşinci yıldönümü ülkemizde devlet seviyesinde görkemli şekilde kutlanılsın.
2."Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını yeniden kazanmasının yirmi beşinci yıldönümü ile ilgili Eylem Planı" kabul edilsin.
3.Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu bu Serencamın ikinci fıkrasında belirtilen önlemlerin finansmanını temin etsin ve Serencamdan ileri gelen diğer işleri hall etsin."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.