Balıkesir’de kurtuluş coşkusu

Balıkesir’de kurtuluş coşkusu

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu törenle kutlandı. Törene damga vuran tülütabaklar korkunç kıyafetleri ve çıkardıkları seslerle çocukları...

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu törenle kutlandı. Törene damga vuran tülütabaklar korkunç kıyafetleri ve çıkardıkları seslerle çocukları korkutup yüzlerini boyadı.

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Stat önünde süren kutlamalarda Balıkesir'de 1919 yılında alınan direniş kararının temsili olarak gösterisi yapıldı ve şiirler okundu. Mehter takımının da eşlik ettiği gösterilerde vatandaşların salladığı Türk bayrakları renkli görüntüler oluştururken, tören resmi geçit töreni ile son buldu. Tören sonrası işgal yıllarında düşman askerini korkutan ve giydikleri deri ve vücutlarına sürdükleri siyah boyalar ile ilgi odağı olan tülütabaklar, halkın arasına girdi. Vatandaşların yüzünü boyayarak çığlık atan tülütabaklar bir çok çocuğun da korkup ağlamasına neden oldu. Annelerinin sakinleştirdiği çocuklar uzun süre tülütabaklara bakmak istemedi.

Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, "Balıkesir 6 Eylül'de düşman işgalinden kurtuldu. Balıkesir Büyükşehir olunca Karesi ve Altıeylül olarak ikiye ayrıldı. Osmanlı'dan önce Karesi Beyliği varmış, Karesi ismini oradan alıyor. Biz de 6 Eylül'de düşman işgalinden kurtulduğumuz için kurtuluştan ismimizi alıyoruz. Balıkesir'in kurtuluşlu çok anlamlı ve diğer illerden de çok farklı kutlanıyor. Balıkesir Kuva-yi Milliye şehri. Balıkesir, düşman işgali henüz gerçekleşmeden, İzmir Yunan işgaliyle karşılaşınca gelen telgraf üzerine okuma yurdunda 16 Mayıs'ta toplanıyorlar. Daha sonra 18 Mayıs'ta Alacamescit de 41 bayrak adam bir araya gelerek düşmanla silahlı mücadele etmeye karar veriyorlar. Akhisar, Soma, Bergama, İvrindi ve Ayvalık cephelerini oluşturuyorlar. İşte bu işgalden kurtulabilmek için herkes Balıkesir'de ne katkı sağlayabilirim diye düşünüyor. İşte deri işiyle uğraşan sanatkarlarımız da bu tülütabakları oluşturuyorlar. Düşmana nasıl korku salabiliriz diye bu gördüğünüz yöresel kıyafetlere bürünerek düşmana geceleri korku salmak, onların akıllarını başından almak için bu kıyafetleri giyiyorlar" dedi.

6 Eylül'de Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yeniden canlandığını ve vatandaşların tülütabakları görmek için sıraya girdiğini söyleyen Kafaoğlu, "Tülütabaklar 6 Eylül kurtuluş günlerinde o anı yansıtmak için yeniden o kıyafetlere bürünerek burada Balıkesir halkıyla bütünleşiyorlar. Halkımız da bunlarla yürüyerek bu anı ölümsüzleştiriyorlar" dedi.

Kutlamalara Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı başta olmak üzere çok sayıda protokol mensubu ve vatandaş katıldı.

Balıkesir’de kurtuluş coşkusu

Balıkesir’de kurtuluş coşkusu

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.