Başkan Çelik Eğitime Bakış 2016: İzleme Ve Değerlendirme Raporu”nu Değerlendirdi

Başkan Çelik Eğitime Bakış 2016: İzleme Ve Değerlendirme Raporu”nu Değerlendirdi

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, sendikanın Türkiye geneli için hazırladığı "Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme...

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, sendikanın Türkiye geneli için hazırladığı "Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu" ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Raporda dikkat çeken ayrıntılardan birisi 130 bin öğretmene ihtiyaç olunmasıdır" dedi.

Başkan Çelik konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim-Bir-Sen olarak Türkiye'de eğitimle ilgili hemen hemen bütün göstergeleri içeren, farklı açılardan değerlendiren, her birine yönelik analizlere yer verilen ve bu yönleriyle alanında bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı çalışmayı yaptıklarını belirterek, "Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu" hazırlandığını ifade etti.

Raporun tarafsız bakış ve yapıcı yaklaşım çerçevesinde yürütülen uzun soluklu bir çalışmasının eseri olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, raporun detaylarını ise maddeler halinde şu şekilde sıraladı:

13 yaş aralığında net okullaşma neredeyse yüzde 100'e ulaştı. Lise çağındaki her 100 gençten 15'i eğitimin dışında. Mesleki eğitime devam eden öğrenci oranı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının üstüne çıktı. Özel öğretim kurumlarının sayısı artıyor. Temel liselerde kayıtlı öğrencilerin beşte üçü 12. sınıf öğrencisi. Açık öğretimdeki öğrenci artışı sinyal veriyor. Eğitim düzeyi arttıkça iş gücüne katılım artıyor. Eğitim düzeyi arttıkça ekonomik kazanç artıyor. Ortalama sınıf mevcutlarında OECD ortalaması yakalandı. İlk ve ortaokullarda yaklaşık 60 bin derslik ihtiyacı var. Öğretmen dağılımındaki dengesizlik fırsat eşitsizliğinin en büyük gerekçesi. Öğretmen atama ve yer değiştirmeleri fırsat eşitsizliğini artırma riski oluşturuyor. Öğrenciler öğretmen, öğretmen adayları ise atama bekliyor. 130 bin öğretmene ihtiyaç var. Her 5 lise öğrencisinden 1'i kronik devamsız. Ortaöğretimdeki sınıf tekrarı sorun olarak varlığını sürdürüyor. Yükseköğretime geçişte fırsat eşitsizliği. Öğrenci başına yapılan harcamalar artıyor ama yetersiz."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.