Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara, "Normal hayata ne zaman döneriz?" sorusunu cevapladı
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, ''Normal hayata ne zaman döneriz'' sorusuna ''Kurallara sıkı sıkıya bağlanırsak Mayıs sonu Haziran başı gibi dönebiliriz'' yanıtını verdi.
NTV'nin sorularını yanıtlayan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüsün Türkiye'ye giriş tarihi olan 11 Mart'ın öncesine ne zaman döneriz sorusundan, bağışıklık kazanma ve aşıya kadar salgınla ilgili tüm merak edilenleri tek tak anlattı.
"Normal hayata ne zaman döneriz?" sorusunda yanıt veren Kara, "Birkaç günkü ülke rakamlarımız olumlu bir tablo sunuyor. Bunu şimdiden cevaplamak için de aslında erken. Yarın gelecek rakamlara da bakmamız gerekiyor. Normal hayata dönüşümüz kurallara sıkı sıkıya bağlanırsak Mayıs sonu Haziran başı olabilir." dedi.
Klimanın virüsle ilişkisiyle ilgili merak edilen noktalara da değinen Kara, "Eğer filtresi düzenli temizleniyorsa çok ciddi bir sorun yaratmıyor. Eğer düzenli temizlenmezse ve bakımı yapılmazsa enfeksiyon olarak klima sıkıntı yaratabilir. Ama gerçek yaşamda bu oldukça düşüktür." şeklinde konuştu.
Virüsün insan vücuduna giriş yolunun solunum sistemi olduğunu ifade eden Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Kara, "Şu ana kadar gıdalarla ilgili bir virüs bulaşma durumu görmedik. Elinizi, yüzünüzü mutlaka yıkayınız ve yüzünüze sürmeyiniz. Bu daha korunaklı bir durumdur. Kumaşların üzerinde ise virüs bir nebze uzun yaşar. Ama kumaş üzerinde kalan virüs bizi daha mı hasta yapar, bu konuda henüz bir bulgu yok." ifadelerini kullandı.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara diğer sorulara şu şekilde yanıt verdi:
Koronavirüste ateş daha fazla görülür, boğazda daha kesin bir ağrı ve acı olur. Koronavirüs bulgularında burun akıntısı çok fazla olmaz, bunu da biliyoruz.
Hastalanan kişi bir miktar kazanıyor. Ama bunu bir miktar olarak biliyoruz. Ama corona virüs enfeksiyonunda böyle bir özelliğe rastlamadık. Bir miktar bağışıklık kazandığını biliyoruz ve bu yüzden de plazma tedavisine başladık. Ancak bunun süresi ne kadar olacak bilmiyoruz.
Koronavirüs aşısında Ocak ayı gibi belki Aralık gibi ilk uygulamayı bekliyoruz. Çok güzel sonuçlar elde ediyoruz fakat örnek vermek gerekirse de sıtma aşısı 32 senede bulundu. Kilolu grupta hastalığın daha ağır seyrettiğini öğrenmeye başladık. Ama sigara içenler de risk oldukça yüksek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.