Bu Kişiler Emlakçılık Yapamayacak !

Bu Kişiler Emlakçılık Yapamayacak !

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin emlakçılık sektörüne önemli katkılar sağlayacağını açıkladı.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin emlakçılık sektörüne önemli katkılar sağlayacağını açıkladı. Akyüz, kadar yetki belgesi almayan kişilerin, 31 Ağustos’a kadar eksikliklerini tamamlamazlarsa emlakçılık yapamayacaklarını açıkladı.

Manisa’da emlakçı sayısının 400 ila 450 arasında değiştiğini ifade eden Akyüz, “Tabi bu yeni yönetmelik gereği yeni açan insanlarımızda var, kapatan insanlarımızda var. 1998 yılında kurulan Emlak Müşavirleri Derneği var. Dernek olarak çalışmalarımız var. Bir de iktisat odası olarak, karma odası olarak Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın bünyesinde emlakçılar bulunuyor” dedi.

5 Haziran 2018’de Taşınmaz yönetmeliğin çıktığını kaydeden Akyüz, “Bu yönetmelik dahilinde tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Öncelikli olarak bu yönetmeliğin içerisinde üç ana konu var. Bundan sonra emlakçılık yapacak kişiler lise mezunu olma şartı var, seviye 5 belgesi alma zorunluluğu var ve 30 metrekare üzeri yer tutma zorunluluğu var. Bunun yanında da emlak mesleğinden hariç hiçbir meslek yapamaz. Bundan dolayı biz çalışmalarımızı 5 Haziran 2018’den itibaren hızlı bir şekilde üyelerimizi bilgilendirdik. Belge konusunda da MYK’ya bağlı bütün emlakçıları eğitimden geçirdik. Eğitimden öncede gerekli seminerleri, duyuruları yaparak sınava tabi tuttuk. Meslektaşlarımızı eğitmek adına önemli bir sınav. Yazılı ve sözlü olmak üzere iki ana konudan oluyor. Bu sınavlar kamera önünde yapılıyor. 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılıyor. Altında alanlar ise yeniden sınava giriyor. Başarılı olurlarla belgeyi alıyorlar. MYK belgesi seviye 4 ve seviye 5’ten oluşuyor. Seviye 4 belgesini almayanlar emlakçılık dükkanı açamayacak” dedi.
EĞİTİMİN ÖNEMİ
Emlakçılık mesleğinin giderek gençleştiğine dikkat çeken Akyüz, “Eskisi gibi emekli mesleği değil. Aslında çok güzel yapılacak bir meslek. Eskiden emekli mesleği olarak bakılıyordu. Ama son zamanlarda görüyorum ki genç, bilgili, kültürlü, hatta üniversite mezunu da bu işe atılmaya başladı. Bunların önü kapanmasın diye seviye 4 yerine seviye 5 belgeleri almaları için çalışıyoruz. Türkiye genelinde yönetmeliğin yayınlanmasıyla birlikte Manisa olarak ilk biz harekete geçtik. Her hafta sınavlar açıyoruz. Manisa’da yüzde 95 oranında başarıyı yakaladık. Manisa’da çok az sayıda emlakçımız kaldı. MYK’dan alınan belgelerin yanında Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi alma zorunluluğu var. Bu belgeyi de almadan bu işi yapmak mümkün değil. Bize ne kanun maddesi geldiyse bunları uygulamakla hükümlüyüz. Manisa’da emlakçılarımızı son sistem eğittik diyebiliriz. Eğitimli olanlar var, eğitime ihtiyacı olanlar var. Bu tabi ki tüketicilere de yansıyor. Profesyonel emlakçı durumuna getirdiğimizi görüyoruz. Bilgiyi tüketiciyle paylaşıyor. Bilenle bilmeyen bir olmuyor. Bilmeyenler verdiğimiz eğitimlerle, sınavlarla bilmediklerini öğrendiler. Verdiğimiz belgelerde uluslar arası bir belgedir. Türkiye dışında bir yere gittiğinde resmi prosedürü yerine getirdiğinde bu belgeyle emlakçılık yapabilir” diye konuştu.
SON TARİH 31 AĞUSTOS
Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “5 Aralık’ta normalde yönetmelik sondu. Ancak bakanlıklar arası entegrasyon sağlanamadığı için bazı sıkıntılar olduğundan dolayı yönetmelik 31 Ağustos 2020’de uzatıldı. Son milat 31 Ağustos’tur. 31 Ağustos’tan sonra da bu yönetmeliğin uzatılacağına hiç ihtimal vermiyorum. Bugüne kadar yetki belgesi almayan kişiler, 31 Ağustos’a kadar eksikliklerini tamamlamazlarsa emlakçılık yapamayacaklar. Bölge bölge toplantılarımızı yapıyoruz. Mesleğe bir çeki düzen geliyor. Meslekte biraz sıkıntılar vardı. Aslında güvenilir olması lazımdı. Eksikliklerimizi tamamlamak için bu yönetmelik bizim için çok önemliydi. Çünkü paranın en çok döndüğü nokta inşaat sektörüdür. Dolaysıyla emlak sektörüne yansıyor. Vatandaşın da en çok dolandırıldığı, sahtekarlığın en çok olduğu yer yine bu sektördür. Bu mesleği yapanlar bu belgeyi alsınlar. Biz kimsenin mekanını kapatmak istemiyoruz.”

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.