Çorum Ticaret Borsası’ndan Üyelerine İftar
İftar programında bir konuşma yapan Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Çorum'un rekabet gücünün artması için demiryolunun şart olduğunu söyledi.
Çorum Ticaret Borsası tarafından üyelerine iftar yemeği verildi.
İftar programında bir konuşma yapan Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Çorum'un rekabet gücünün artması için demiryolunun şart olduğunu söyledi.
Tarıma dayalı sanayide ödenen navlun oranlarının demiryolu olmaması sebebiyle oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Bektaş, "Hızlı trende istiyoruz ama bizim isteğimiz kara tren. Rekabet gücümüz azaldı. Şuanda un ve yem fabrikalarımız kapanmak üzere. Milyon dolarlara mal olan fabrikalarımız kapanıyor. Kaba üründe sorun var. Yük treni istiyoruz. Çorum'un 80 kilometre altından, 70 kilometre üstünden geçen demiryolu nasıl oluyorsa buradan geçmiyor. Havaalanı yapılsın mı? Tabi ki herkes yapılmasını ister. Ankara'ya Güneydoğuya, Akdeniz'e, Egeye uçalım. Akdeniz'e gitmek için İstanbul'a gidiyoruz oradan aktarmalı uçuyoruz. En kısa sürede Akdeniz uçuşlarının başlayacağı söylendi. AK Parti Amasya milletvekili Naci Bostancı terminalin yenileceğini söyledi. Bizde gümrük istedik" dedi.
Tarım ve sanayi işbirliğinin sağlanması gerektiğini, sanayi ve tarımın buluşturulmasında sorun yaşanacağını dile getiren Bektaş, Çorum'da son yıllarda ayçiçeği ekiminin artmasıyla yağ fabrikaları kurulmaya başlandığına işaret etti. Çapalı ürünlere önem verdiklerini, çapalı ürünler geliştiğinde sanayinin de gelişeceğini kaydeden Bektaş, un ve yem sektörü gelişince Çorum'da makine sektöründeki yatırımcıların dünya markası olduğuna dikkat çekti. Çorum'daki sanayinin yüzde 80'inin tarıma ve toprağa dayalı sanayi olduğunu dile getiren Bektaş, tarıma değer katılması gerektiğini ifade etti.
Çorum'un Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi gibi bir projeye ihtiyacının olduğunu anlatan Ali Bektaş, "Bulunduğumuz coğrafya dünyanın en güzel coğrafyalarından birisi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yaptık. Nasıl GAP, DAP projesi varsa Çorum'un mutlaka bir Kızılırmak ve Yeşilırmak havzasını kapsayan Tokat, Amasya ve Çorum illerini kapsayan "TAÇ" adını verdiğimiz projesi olması lazım. Bu bölgede sanayiyi geliştirmemiz lazım. Devlet teşvikleri artırılmalı. Pirinçte haksız rekabet önlendi. KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesinde katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Pirinç ticaretinin önü açıldı. Ayrıca Çorum'un en büyük sorunlarından birisi parçalanmış arazi. 5 dönüm araziye de yılda 15 kez çalışmak için gidiyorsun, 500 dönüm araziye de yılda 15 kez çalışmak için gidiyorsun. Girdi maliyetleri fazla olunca çiftçinin rekabet gücü kalmıyor. Köyler boşaldı. Köyler genç nüfus bulamaz oldu. Arazi toplulaştırmasında Çorum pilot bölge seçilerek çalışmalar hızlandırılmalı. Ürün maliyetleri düşürülmeli bu sayede tarım sektörünün önü de açılır" dedi.
"Bu topraklarda tahıl ticaretinin geçmişi 3500 yıl öncesine dayanıyor"
Çorum'da tahıl ticaretinin geçmişinin 3 bin 500 yıl öncesine dayandığını anlatan Bektaş, "Çorum'un değerleri vardır. Kadeş anlaşması vardır. Yaşadığımız topraklar üzerinde medeniyetler kurulmuş. Dünyada ilk defa tahıl ticareti Çorum'da yapılmış. Bu Şapinuva'da ortaya çıkarıldı. Çorum'daki tahıl ticaretinin geçmiş 3 bin 500 yıl öncesine dayanmaktadır. Çorum Ticaret borsası olarak binde 2 olan tescil oranını binde 1'e düşürdük. Sektörde sıkıntılar var. Maliyetleri en aşağı çekmenin çabası içerisindeyiz. Hizmet kalitesini ikiye, üçe katladık. Akreditasyonumuzu yaptırarak şuanda 5 yıldızlı bir borsa olduk. Çalışmalarımız hizmetlerimiz her geçen gün artıyor. Çorum'un olmazsa olmazı Hayvan Pazarıdır. Belediye Başkanımız yeni havan pazarı yapma çalışmalarını sürdürüyor. Buradan teşekkür ediyoruz. Geçici olarak hayvan pazarına geçici yer tahsisi yapıldı. Burada biraz sıkıntı problem çekeceğiz. Bu konuda tolerans bekliyorum. Nasıl canlı tahıl borsası hizmeti veriyorsak yeni hayvan pazarımızda canlı hayvan borsası hizmeti vereceğiz. Altyapımızı hazırlardık çalışmalarımız o şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.
Vali Necmeddin Kılıç ise, Çorum'un hızlı tren projesinin ihale edildiğini belirterek, "Şuanda hızlı tren projesi yapılmaktadır. Proje tamamlanıp onaylandıktan sonra icrasına geçilecektir. Yapım programında Çorum yok diye haber okudum. Elbette yok. Çünkü Çorum'un hızlı tren projesinin projesi yapılıyor şuanda. İhalesi yapılalı da çok oldu. Çorum önümüzde yıllarda inşallah hem hızlı hem de yük trenine kavuşacak demektir. İnşallah bugünden itibaren geri sayımdayız" dedi.
Kırsa kesimdeki temel sorunlardan ve şuan tarımı tehdit eden önemli sıkıntıların başında parçalı arazi sorunun geldiğini dile getiren Vali Kılıç, bu konuda hukuki düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Çorum'un güzel bir yolda olduğunu ve bir marka kent olduğunu anlatan Kılıç, "Türkiye'nin ve dünyada az rastlanan bir dinamizm var. Alın teriyle tırnaklarıyla bir yere gelmiştir. Yerli insan unsurundaki kalite ve girişimcilik ruhuyla çok daha ötelere gidecek. Umutlu olmak zorundayız. Turizm potansiyelimiz var. Bunu sanayi ve tarım da eklendiğinde daha güzel işler yapacağız" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Ticaret Borsası'nın en eski üyelerine protokol tarafından teşekkür plaketi verildi. Programa Vali Necmettin Kılıç, CHP Çorum milletvekili ve TBMM idare Amiri Tufan Köse, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Meclis Başkanı Mustafa Boyraz ve davetliler katıldı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.