Ferdi Tayfur’un Köyü Neresi?
Türk arabesk müziğinin efsane ismi Ferdi Tayfur'un 2 Ocak 2025 tarihinde vefat etmesi ve son dönemlerin popüler dizisi Gassal'da şarkılarının yeniden gündemde olması nedeniyle hayatı tekrar merak konusu oldu? Peki Ferdi Tayfur’un Köyü Neresi?
Gassal dizisinde Şahin Kendirci’nin Ferdi Tayfur’un eserlerini seslendirmesiyle yeniden gündeme gelen ünlü arabesk sanatçısını, ne yazık ki 2 Ocak 2025 tarihinde kaybettik. Türk müzik ve sinema dünyasında derin izler bırakan Tayfur, yayımladığı sayısız albüm, unutulmaz klipler ve oynadığı filmlerle halkın gönlünde taht kurmuş bir sanatçıdır. Bu büyük ustanın doğup büyüdüğü köyü sizler için araştırdık.
Ferdi Tayfur'un Köyü Neresi?
Ferdi Tayfur, 15 Kasım 1945 tarihinde doğmuştur. Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Taşçı köyünde doğdu. Ancak verdiği bir konserde aslen Besnili olduğunu söylemiştir. Sanatçıya adını dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur'un hayranı babası Cumali Bey koymuş, oğlunun eğitimine düşkün olan Cumali Bey'in pavyon çıkışı öldürülmesi ile eğitim hayatı sona eren sanatçı yoksul ve trajik bir hayat yaşadığını, babasının ölümünden sonra annesinin evlendiğini, kendisinin de okumak istediğini ancak imkanlar yüzünden bunu gerçekleştiremediğini söylemiştir. Henüz çocukluk yıllarında üvey babasının bulduğu şekerci dükkanında çıraklık yapan sanatçı okumayı iş hayatında öğrendiğini söylemiştir. Eniştesinin yardımıyla bir süre Sakıp Sabancı'nın Ceyhan'daki mısır çiftliğinde çalıştı. Bir süre Konya'da bir gazinoda çaycılık yaptı.
Ailesinin geçimine katkıda bulunan Tayfur aynı yıllarda düğünlerde şarkı söylerken yerel gazetede Adana Radyosu'nun müzik yarışması ilanını görür ve yarışmaya katılır. Ancak birinciliği kazanamaz ve ikinci olur, üvey babasının engellemelerine karşı İstanbul'a gelip Lunapark Gazinosu'nda iş bulur ve Nurten İnnap'a bağlama çalmaya başlar. Daha sonra Leyla / Aşkınla Beni Öldürdün adlı ilk plağını doldurur ve bu plağından 500 lira kazanır.
Ferdi Tayfur 1968 yılında Seda Plak ile iki plaklık anlaşma yapar ancak beklenen ilgiyi görmez. Akabinde yeniden Adana'ya döner ve çiftlikteki işlerin başına geçer, diğer yandan müzik çalışmalarına devam eder ve üç yıl aranın ardından yaptığı Huzurum Kalmadı adlı plağı yayınlanır. 1973 yılında ise Görsev Plak adına yaptığı Dur Dinle Sevgilim / Kır Çiçekleri adlı 45'lik ile çıkış yakalar. Yine 1974 yılında yaptığı Yüreğimde Yara Var / Bana Gerçekleri Söyle adlı 45'lik ile adını duyurur. 1975 yılında Elenor Plak'a transfer olur. Önce Bırak Şu Gurbeti, ardından Çeşme adlı şarkısı ile adını duyurur.
Tayfur, 15 Aralık 2024'te Marmaris'te hastaneye kaldırılmıştır. Ardından, 16 Aralık'ta Muratpaşa, Antalya'da özel bir hastaneye sevk edilmiş ve burada mantar enfeksiyonu nedeniyle sinüs ameliyatı geçirmiştir. 2 Ocak 2025 tarihinde, karaciğer ve böbrek yetmezliği tedavisi için kaldırıldığı hastanede saat 19.38'de ölmüştür.
4 Ocak 2025'te Tayfur için Atatürk Kültür Merkezi'nde anma töreni düzenlenmiştir. Cenazesi, Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı'nda defnedilmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.