Güvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları

Güvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları

KIRKLARELİ (İHA) – Uzun yol sürüşleri ile tanınan bisiklet fenomeni iki teker bir adam Yusuf Akkuş, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde güvenli bisiklet...

KIRKLARELİ (İHA) – Uzun yol sürüşleri ile tanınan bisiklet fenomeni iki teker bir adam Yusuf Akkuş, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde güvenli bisiklet sürmenin püf noktalarını anlattı.

Lüleburgaz ilçesinde belediye tarafından 2017 Bisiklet Yılı etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Necdet Tekin Gençlik Merkezinde "Bisiklet Nedir? Bisikletin Tarihi, Bisiklet Çeşitleri ve Güvenli Bisiklet Kullanımı" konulu eğitim verildi.

Eğitimi uzun yol sürüşleri ile tanınan bisiklet fenomeni İki teker bir adam Yusuf Akkuş verdi. Gerçekleşen eğitime ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri katıldı. Yusuf Akkuş bisikletin tanımını yaptıktan sonra kask kullanmanın önemi hakkında bilgi vererek, "Bisiklete binmeden önce kask takmayı unutmamalıyız. Kask kullanmanın önemiyle ilgili bir araştırma yapıldı. 2003 yılından 2013 yılına kadar Avrupa Birliği Ülkelerinde gerçekleşen 2 bin bisiklet kazası incelendiğinde kask kullanımının kazalarda yaralanma oranını yüzde 85 oranında azalttığı tespit edildi. Bu nedenle muhakkak kask kullanmalı ve can güvenliğimizi göz önünde bulundurmayı ihmal etmemeliyiz" dedi.

"Gözlerimizi korumak için mutlaka bisiklet gözlüğü kullanmalıyız"

15 kilometre ve üzerindeki hızlarda gözlerin maruz kaldığı rüzgarın, gözlerde kalıcı hasar bırakabileceğini söyleyen Akkuş, "Bisiklet gözlüğü yalnıza rüzgara karşı değil dış etkenlerden de gözümüzü muhafaza eder. Toz, taş parçası, dal parçası, sinek-arı gibi dış etkenler gözde kalıcı görme kaybına kadar giden hasarlar oluşturabilir. Bisiklet gözlükleri cam değildir. Bundan dolayı göze gelecek herhangi bir darbe karşısında kırılmaz ve göze zarar vermez. Gözlerimizi korumak için mutlaka bisiklet gözlüğü kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Havası inmiş bir lastik bisikletten düşmenize neden olabilir"

Bisiklet emniyetinden bahseden Akkuş, "Bisiklete binmeden önce lastik havalarının kontrol edilmesi önemlidir. Havası inmiş bir lastik bisikletten düşmenize neden olabilir. Fren, bisikletin fren tertibatının sağlam olması hem kendi güvenliğimiz için hem de diğer araçların ve yayaların güvenliği için önemlidir. Zincirimizin temiz, yağlı ve sağlam olması keyifli sürüş yapabilmeniz için önemlidir" diye konuştu.

"Motorlu araç sürücüleri davranışlarınızı tahmin edecek şekilde bisiklet sürün"

Güvenli sürüş tekniklerine tüm bisiklet kullanıcılarının dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Akkuş, "Göze çarpın ve görünür olun. Araba kullanıcıları sizi fark etsin. Bunun için gündüz kırmızı, sarı, turuncu gibi canlı renkler giyinin. Gece ise beyaz giyinin. Bisikletinizin önünde ve arkasında mutlaka ışık ve reflektörler bulundurun. Çıkabilecek problemlere karşı kendinizi önceden koruyun. Kendinize güvendiğinizi gösterin. Motorlu araç sürücüleri davranışlarınızı tahmin edecek şekilde bisiklet sürün. Böylece sürücüler davranışlarınızı daha hızlı biçimde algılayabilirler ve yolu sizinle paylaşırken rahatsızlık hissetmezler. Trafik tıkalı ise ve yavaş ilerliyorsa arabaların kullandığı şeritten gidin. Bu durumda arabalar kadar hızlı gidebilirsiniz. Yolun kenarından gittiğinizde hem daha zor fark edilirsiniz hem de sürücüler tarafından sıkıştırılabilirsiniz. Kırmızı ışıkta arabaları sağdan geçmeyin. Her iki yönden açılan kapılara çarpabilirsiniz. Bu davranış sürücüleri de rahatsız eder. Çünkü ışık değiştikten sonra sizi tekrar geçmeleri gerekecektir" şeklinde konuştu.

Güvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları

Güvenli Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.