Hanak Aşağıaydere Köyü
Aşağıaydere Köyü haberleri, Hanak Aşağıaydere Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Aşağıaydere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Aşağıaydere Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Hanak Aşağıaydere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aşağıaydere köyü son dakika gelişmeleri, Aşağıaydere köyüne özgü yemekler, Hanak Aşağıaydere köyünün tarihi, Aşağıaydere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Aşağıaydere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Aşağıaydere , Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aşağıaydere Köyü Resimleri ve Aşağıaydere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Hanak Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hanak Ardahan Arası Kaç Km? Hanak Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Hanak Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Aşağıaydere Köyünde doğan biri var mı? Hanak Doğumlu Ünlüler Kimler?
Aşağıaydere , Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.
Köy, şu anki adını köy içinden geçen Ayderesinden almaktadır. Ancak birçok kişi tarafından köyün adı (eski adı oӀan) Aşağı Zurmal olarak bilinir. Bu ismin kaynağı ise tam olarak bilinmemektedir.
Köyün geneleksel yemeklerinin en önemӀiӀeri etli mantı (hinkaӀ) ve kesme aşıdır. Bunların dışında komşu köylerde de bilinen bişi, mafiş, lokum gibi yakın coğrafyanın otak yemekleri de Aşağıaydere köyünde yapılmaktadır. Düğünlerde Kafkas (lezginka), Erzurum barı ve Ahıska halayı oynanır. Köyün etnik kökeninin büyük çğunluğunu yerliler(Ahıska Kıpçak türkleri) oluşturur.
Ardahan iline 49 km, Hanak ilçesine 21 km uzaklıktadır. Hanak ilçesinden Yukarı Hanak üzerinden Cin Dağı yönününde şose yol üzerinden gidildiğinden yaklaşık 21 kilometre sonrasında Aşağı Aydere Köyüne varılır. Devam eden yol 2 kilometre sonrasında Yukarı Aydere de son bulur. Köy Ayderesi tarafından küçük bir mahallesi (Üç Mahalle) Cindağı tarafında kalmak üzere ikiye bölünmüştür. Öncesinde Ayderesi üzerinde sadece yaya insan ve hayvan geçişlerine müsait bir adet ahşap köprü bulunuyorken yakın zamanda köye araçların geçişine elverişli betonarme köprü yapılmış ve bu sayede araçların dere üzerinden geçişi de sağlanmıştır.
Doğu Anadolu'daki pek çok köyde olduğu gibi Aşağı Ayderenin de en büyük sorunu göçtür. Göç sebebi ile köyün nüfusu son derece azalmıştır. Göç edilen iller arasında başı İstanbul ve Kocaeli çekmektedir. Bu illeri İzmir, Ankara Konya, Edirne takip etmektedir. Göç birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bir kısım aileler mevsimsel olarak (yaz - kış) ikiye böӀünmekte hem köyü hem de şehri ihmal etmeden ikisini bir arada götürmeye çalışmaktadır. Diğer bir kısım ailelerde ise özellikle yeni yetişen nesil köyden habersiz yetişmektedir. Bu şekilde köyle hiç ilgisi kalmamış ancak kendisini Aşağı Aydereli bilen birçok yeni nesil köylümüz bulunmaktadır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak ve gurbetteki Aşağı Ayderelileri bir ve beraber tutmak, ayrıca kültürü nesiller arası aktarmak amacı ile Aşağı Aydere Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulmuştur. Köyün en büyük sülalesi MAMOLAR'dır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sert karasal iklime sahip köyde tarım ürünü olarak arpa, yulaf, çavdar ile bahçe bitkisi olarak soğan, patates yetişmektedir. Ayrıca köyde hayvancılıkla bağlantılı olarak geniş alanda çayırlarda yem bitkileri (ot)biçilerek hayvanların kışlık beslenmeleri temin edilmektedir. Hayvancılık dalında tercih edilen büyük baş hayvancılıktır. İklim özelliğinin yazları geç ısınmaya ve yaz yağmurlarına elverişli olması sebebi ile ilk bahar yaz dönemi büyük oranda her zaman yeşil kalan otlak alanlarının mevcut olmasına, bu da özellikle büyük baş hayvancılığa uygun ortam sağlamaktadır. Öncesinde köy halkı hayvancılık faaliyetinden elde ettiği ürünleri ticari anlamda kullanamayıp sadece kendi ihtiyacını karşılamakta iken şimdi süt hayvancılığına yönelerek sabit gelir sahibi olmaya başlamıştır. Bu da hayvan ırkında yerli ırktan verimi yüksek ırklara geçişi sağlamıştır.-
Köyde ilköğretim okulu vardır; ancak köydeki öğrenciӀer, taşımaӀı eğitim sisteminden doӀayı başka yerӀerdeki okuӀӀara gitmektedir.
Köyün içme suyu şebekesi vardır; ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi kapalı durumda. Köye ulaşımı sağlayan yol çakıl olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.