Hattat Enerji Amasra Kömür İşletmesi Semineri Yapıldı
Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) bağlı Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Amasra, Merkez, MTA Şubelerinin taban eğitim seminerlerinin tamamlanmasının...
Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) bağlı Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Amasra, Merkez, MTA Şubelerinin taban eğitim seminerlerinin tamamlanmasının ardından HATTAT ENERJİ Amasra Kömür İşletmesi'nde çalışan işçileri kapsayan Taban Eğitim Semineri Ankara Kızılcahamam'da 24-25-26 Mart tarihlerinde Kızılcahamam Patalya Otel'de gerçekleştirildi.
Seminere GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, Sendikamız Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, Şube Sekreteri İbrahim Çakır, Şube Mali Sekreteri Hüseyin Özerdoğan, Şube Teşkilat Sekreteri Nazmi Sert ve Hattat Enerji Amasra Kömür İşletmesi çalışanları katıldı.
Demirci; "Türkiye'nin birliğe, beraberliğe ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğu dönemdeyiz"
Seminerin Sunuş konuşmasını yapan Genel Başkan Ahmet Demirci, TTK'da çalışan maden işçilerini kapsayan Taban Eğitim Seminerlerinin hazırlanmasında rahatsızlığına rağmen büyük özveri ile emeği geçen ve yeni yılın ilk günü yaşamını yitiren Genel Sekreter Hakkı Arslan'ı zamansız kaybetmenin acısı ile semineri gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Demirci sunuş konuşmasında şunları söyledi.
"Türkiye uzun zamandır, özellikle 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bu yana sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Komşularımızdaki savaşlar ve ordumuzun sınır ötesi harekatıyla başlayan bu süreç şimdi bazı Avrupa ülkelerine de sıçrama noktasına geldi. Olağanüstü şartlarda yönetilen Türkiye'mizin gündeminde ise 16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa referandumu var. Türkiye'nin birliğe, beraberliğe ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde referandumu tartışıyoruz.
Oysa Türkiye, yüzde 12.7 ile son yılların en yüksek işsizlik oranıyla karşı karşıya.
Genç nüfus açısından bakıldığında bu oran yüzde 20'yi geçiyor.
Avrupa'da başlayan ekonomik sıkıntıların bu yıl bizim gibi ülkeleri derinden etkileyeceği biliniyor. Nitekim Başbakanımız daha yılın başında bu yılı tasarruf yılı olarak ilan etti.
Cumhurbaşkanımız kısa bir süre önce istihdam seferberliği başlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız göreve geldiği ilk günden bu yana kendi doğal kaynaklarımızın değerlendirileceğini anlatıyor. Böylesi sıkıntılı bir süreçte Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan madencilik sektöründe ve yeraltı taşkömürü işletmeciliğinde bizler de kendi sorunlarımıza çözüm yolları arıyoruz. Kendi doğal kaynaklarımızı arayan Maden Tetkik Arama Kurumu'nun daha da güçlendirilmesi için mücadele ediyoruz.
Diğer yandan örgütsüz işyerlerinde örgütlenmeye çalışıyoruz.
Ülkemizdeki, bölgemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
Türkiye'de üst örgütümüz TÜRK-İŞ, Avrupa'da ve dünyada üst örgütümüz Endüstriyal Sendikası ile ilişkilerimiz sürüyor" dedi.
"Arabulucu ve grev aşamasına gelmeden masa başında anlaşma"
3 Dönem TİS sözleşmeleri hakkında da açıklamalarda bulunan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, 2012 yılından bu yana örgütlü olduğumuz Hattat Enerji ve Maden Anonim Şirketi işyerimizde 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 10 Mart'ta başladık.
27 Mart'ta yani Pazartesi günü görüşmelere devam edeceğiz. Yasal olarak sözleşme süremiz 6 Mayıs'ta sona erecek. Görüşme süresince şube yöneticilerimiz ve Genel Merkez Yöneticilerimiz size bilgi vermeye devam edecek ve sonuçta kararı birlikte vereceğiz. İnşallah arabulucu ve grev aşamasına gelmeden masa başında anlaşmaya varırız.
Tabii ki biz her zaman, her olasılığı göz önüne alarak hazırlıklarımızı yapacağız.
Hattat Enerji ve Maden işyerinde Toplu iş sözleşmesi uygulamalarından kaynaklanan sorunlarımız var. 2 asgari ücret uygulamasında mahkemelik olduk.
Yerüstünde çalışan arkadaşlarımızın ücret sorunu var. Toplu işten çıkarma tehdidi var.
Bunların hepsi önemli sorunlar ve çözümü için her türlü mücadelemiz sürüyor.
Yarın yapacağımız değerlendirme toplantısında bu konuda daha ayrıntılı konuşacağız. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışan yaklaşık 8 bin arkadaşımızı kapsayan 27. Dönem Toplu İş sözleşmesi görüşmelerine de başladık. MTA'da 17 dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerine 29 Mart'ta Ankara'da başlayacağız. Genel Maden İşçileri Sendikası, 70 yıllık resmi tarihi ve 170 yılı bulan mücadele tarihiyle bütün bu sorunları çözecek tecrübeye sahiptir. Genel Maden İşçileri Sendikası, sadece TTK, MTA ve özel sektörlerdeki üyeleriyle değil; ailesi, yakınları, on binlerce emeklisi, Bartın, Karabük ve Zonguldak halkıyla bütünleşmiş büyük bir camiadır. Bu eğitim semineri, bu dönem yaptığımız 8. Taban eğitim seminerimiz. Diğer 7 bölgemizde seminerlerimizi tamamladık ve fırsat buldukça, imkanlarımız el verdikçe tüm arkadaşlarımızı kapsayacak şekilde seminerlere devam edeceğiz. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirelim. Bizim birbirimize, bilgiye, tecrübeye, dayanışmaya ihtiyacımız var. Bu seminerde başta hocalarımız olmak üzere birbirimize katkı vereceğiz. Ben huzurlarınızda, bize zaman ayıran hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.
Bu eğitim programını hazırlayan yönetici arkadaşlarıma ve katkı veren personel arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Seminer programlarının hazırlanmasında büyük emek harcayan Rahmetli Genel Sekreterimiz Hakkı Arslan'ı saygıyla anıyorum.
Göstermiş olduğunuz ilgi için hepinize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Kabasakal; "Türkiye'deki sıkıntılar ne yazık ki tüm işyerlerimize yansıyor"
Seminerin sunuş konuşmasını yapan GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabsakal, "Hattat Enerji ve Maden Anonim Şirketi işyerlerimizde 2012 yılından bu yana örgütlüyüz. Şirket çalışanları olarak sizinle ikinci taban eğitim seminerimizi yapıyoruz. 10 Mart 2017 tarihinde 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimize de başladık. Seminerimizin ardından Pazartesi günü ikinci oturumumuz olacak.
Türkiye'deki sıkıntılar ne yazık ki tüm işyerlerimize yansıyor. Ayrıca Soma Faciası sonrası madencilik sektöründe yapılan düzenlemeler de henüz bir standarda ulaşmadı.
Hâlâ farklı yorumlanan ve mahkemelik olduğumuz uygulamalar var.
Genel Maden İşçileri Sendikası olarak görevimiz sorunlarımızı çözmek.
Sorunlarımızı çözmenin, çözebilmenin en önemli şartı birlik ve beraberlik içinde hareket edebilmemizdir.
Genel Başkanımızdan işyerimizdeki üyemize, ailemizden komşularımıza kadar tek yürek, tek ses olup, yeri geldiğinde birlikte hareket edebilecek bilince ve örgütlülüğe ulaşmamız lazım.
Hem işverenlerimizi, hem de ülkemizi yönetenleri uyarmak ve sorunlarımızı çözmek için buna mecburuz. Eğitim seminerlerimiz bunun için önemli. Bu seminer, bu dönem 8. Taban eğitim seminerimiz. Şartlarımız el verdikçe taban eğitim seminerlerimize devam edeceğiz.
Burada çok değerli hocalarımız ışığında Dünyada, Türkiye'de ve sendikamızdaki mücadele tarihini, dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik politikaları, çalışma hayatının, emekçilerin güncel sorunlarını burada ele alacağız. Aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Dersleri dikkatle takip edelim, çünkü işyerimizdeki arkadaşlarımıza ve diğer yakınlarımıza anlatmakla sorumluyuz. Seminer sonrasında bir değerlendirme toplantısı yapacak, işyeri sorunlarımızdan, eğitim programına kadar her şeyi konuşacağız. Burada dersler dışında da bolca zamanımız olacak. Her konuda sohbet etme fırsatımız olacak. Daha da önemlisi kısa süre de olsa Genel Maden-İş ailesi olarak bir arada olacağız. Otelde bizim dışımızda da ailelerin veya tedavi amaçlı gelenlerin olduğunu unutmamalı, maden işçisine yakışır bir olgunluk içinde olmalı ve nezaket kurallarına dikkat etmeliyiz. Göstermiş olduğunuz ilgi için, başta Amasra Şube Yönetimimiz olmak üzere hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.
Kabasakal ve Demirci'nin konuşmalarının ardından GMİS'in tarihçesinin ve faaliyetlerinin anlatıldığı belgesel film gösterimi yapıldı. Seminerde; Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk-Metal Sendikası Eğitim Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fikret Sazak, "Sendikacılık tarihi ve temel kavramlar" ile "Çalışma hayatının güncel sorunları"; Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu, "Dünyada ve Türkiye'de ekonomik gelişmeler ve emekçiler üzerindeki etkisi"; Sendikamız Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, "Genel Maden İşçileri Sendikası Tarihi"; Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Eren Korkmaz, "Çalışanların sosyal güvenlik alanındaki güncel sorunları" konularında eğitim verdi. Seminer sonunda değerlendirme toplantısı yapıldı. Seminerin değerlendirildiği toplantıda GMİS Genel Başkanı İsa Mutlu, Hattat Enerji Amasra İşletmesinde başlayan 3. Dönem TİS Görüşme süreci ve işyeri sorunları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Değerlendirme toplantısının ardından sertifika töreni düzenlendi. Seminer toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.