Mtso, Yürüttüğü Güçlü Lobi Çalışmasının Meyvelerini Almaya Başladı
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, üyelerinden gelen talepler doğrultusunda yürüttükleri lobi çalışmaları çerçevesinde...
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, üyelerinden gelen talepler doğrultusunda yürüttükleri lobi çalışmaları çerçevesinde başta yazılım üreten işletmecilerin sanayici olarak kabul görmesi, elektrik kullanımındaki TRT payının kaldırılması, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı'nda yeni düzenlemelere gidilmesi gibi taleplerden olumlu sonuç aldıklarını bildirdi.
MTSO Yönetiminin üyelerinden gelen talepleri değerlendirerek Türkiye gelinde yürüttüğü lobi faaliyetlerinden önemli bir bölümü sonuç verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) taşınan sorunların ilgili mercilere ulaştırılıp, MTSO Yönetimi tarafından takip edilmesi sonrasında üyelerin rekabet gücünü artıracak önemli adımlar atıldı.
MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, yıl içerisinde talep ettikleri birçok ekonomik reformun sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi. Yıl içinde sıklıkla dile getirdikleri ve takipçisi oldukları konulardan önemli sonuçlar elde edildiğini belirten Aşut, yıl içerisinde özellikle yazılım üreten işletmelerin sanayici olarak kabul edilmesi konusu üzerinde durduklarını kaydetti. Konuyu uzun süre dile getirdiklerini ifade eden Aşut, bunun sonucunda Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştığını anımsattı. Bu kapsamda Sanayi Sicili Kanunu'ndaki sanayici tanımının yeniden yapılarak, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin de bu kanun kapsamına alındığını dile getiren Aşut, "Yüksek teknolojili bir üretim için yazılımın da sanayinin bir parçası olduğunun kabul edilmesinden çok mutluyum" dedi.
"Enerji maliyeti rekabette önemli etken"
Yıl içinde üzerinde durdukları, her fırsatta dile getirdikleri ve sonuç aldıkları bir diğer konunun ise TRT katkı payları olduğunu ifade eden Aşut, şunları kaydetti: "Mersin'de üretimde ağırlıklı olarak orta ve orta-yüksek teknolojiler kullanılıyor. Bu nedenle rekabette enerji maliyetleri büyük önem taşıyor. Sanayicimizin girdi maliyetleri üzerinde elektrikte alınan TRT katkı payı büyük bir yüktü. Bunun kaldırılması adına yaptığımız çalışmalar sonuç verdi ve maliyetlerimiz biraz olsun azaltıldı."
Üzerinde durdukları bir diğer konunun ise İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı olduğunu belirten Aşut, bu mevzuatta da yapılan düzenleme ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendiği bilgisini verdi. Mersin'deki üye firmaların büyük bölümünün 50'den az çalışanı bulunduğunu dile getiren Aşut, "Yasa normal şartlarda bu yıldan itibaren geçerli oluyordu. Bu durum işletmelerimiz üzerinde ciddi bir mali yük getirecekti. Yaptığımız lobi faaliyetleri sonuç verdi ve uygulama 2020 yılına ertelendi. Şimdi ise bu uygulamanın tamamen kaldırılarak işyerinden bir kişinin eğitim alıp gerekli hizmeti vermesi üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Finansmanda inovasyon yapıldı"
Mersin'deki firmaların ekonomideki daralmayı daha sorunsuz atlatabilmeleri adına yoğunlaşan düşük faizli kredi taleplerini de her fırsatta dile getirdiklerini, bu yöndeki taleplerin yurt genelinde yaygınlaşması sonrasında ise TOBB Nefes Kredisi'nin doğduğunu bildiren Aşut, bu kredi ile Mersin'de 436 üye firmaya 59 milyon 32 bin TL kredi verildiğini bildirdi. Yıllık yüzde 9,90 gibi düşük bir faizle kredi imkanı sağlandığını dile getiren Aşut, Türkiye genelinde ise 27 bin firmaya 5 milyar liralık kredi sağlandığını ifade etti.
Lobi çalışmaları kapsamında Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet kapasitesinin artırılmasını da talep ettiklerini kaydeden Aşut, KGF Kefaletiyle 250 milyar liraya kadar yeni kredi hacmi sağlandığını dile getirdi. Aşut, diğer taleplerini ve sonuçlarını da şöyle açıkladı: "Ödeme sıkıntısı yaşayan KOBİ'lere destek verilsin dedi, Ocak, Şubat, Mart SGK primleri, faizsiz olarak Ekim-Kasım-Aralık'a ötelendi. 11,2 milyon çalışanı istihdam eden işveren bu imkandan faydalandı. Üyelerimiz finansmana erişimde teminat sıkıntısı yaşıyordu. Fabrika binasını teminat olarak gösterebiliyorken içindeki değeri çok daha yüksek olan makineleri teminat veremiyordu. Taşınır Rehni Kanunu hayata geçti. 6 ayda 3 bin rehin karşılığında 20 milyar lira kredi kullanıldı. Geçmişteki sıkıntılardan dolayı bugün zorluk yaşayan üyelerimiz için sicil affı çıkarılmasını istedik, Sicil Affı düzenlemesi yasalaştı. Hem iyi niyetli tüccar korundu hem de borçlular ödeme yapmaya yönlendirildi. Vergisini düzenli ödeyenin ödüllendirilmesini talep ettik; hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükelleflere yüzde 5 indirim geldi. "Yatırımları destek için yatırım indirimi yeniden gelsin" talebinde bulunduk. Yatırım Teşvik Belgeleri kapsamında imalata yönelik yatırım harcamaları için Kurumlar ve Gelir Vergisi muafiyeti geldi. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getirildi. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilecek. Sanayici üzerindeki mali yüklerin azaltılmasını istedik, Üretim Reform Paketi yasalaştı. Sanayi ve üretim bölgelerinde yer alan binalarda emlak vergisi kalktı. Hafta sonu çalışmak için izin alınmayacak. Bazı damga vergisi uygulamaları ve harçlar kaldırılıyor. Arsa tahsislerinden damga vergisi ve gayrimenkul işlemlerinden harç alınmayacak. OSB yatırımcıları finansmana erişimde tapularını teminat gösterebilecek. Turizmi artırmaya yönelik ilave önlemler alınsın dedik, Aralık 2017'ye kadar turist getiren uçak başına akaryakıt desteği verilecek. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve İç Anadolu'daki 12 havaalanı kurvaziyerle gelen turist başına 30 dolar destek verilecek. Turizm acentelerine KGF kefaletiyle kredi kullanma imkanı sağlandı."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.