Posof Aşıkzülali Köyü

Posof Aşıkzülali Köyü

Aşıkzülali Köyü haberleri, Posof Aşıkzülali Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Aşıkzülali köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Aşıkzülali Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Aşıkzülali köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aşıkzülali köyü son dakika gelişmeleri, Aşıkzülali köyüne özgü yemekler, Posof Aşıkzülali köyünün tarihi, Aşıkzülali köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Aşıkzülali köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Aşıkzülali , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aşıkzülali  Köyü Resimleri ve Aşıkzülali  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Aşıkzülali  Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Aşıkzülali , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. 

Köyün kuruluşunun ne zamana rastladığı kesin olarak bilinmemektir. Tarihi kalıntılar gösteriyor ki, Köy çok eskiden beri yerleşim yeridir. Köyün kuruluşu hakkındaki rivayetler şunlardır;

Kars’ın Melikköy’nden gelen üç kardeş,Karap Tepesi’nden bir ok atıyor. Okun düştüğü yerde ilk evi yapıyorlar.
Hanak İlçe’sinin Binbaşak(Gügübe) Köyü’nde yaşayan Ömer Ağa adındaki adam, susuzluktan usandığı için oradan göçer ve köyün şimdiki Ömergil denen sülalenin evlerinin yerinde evlerini yapar. Daha sonra gelen ailelerle büyük bir köy oluştururlar.
Her iki rivayette de denir ki; bu aileler geldiği zaman köyde, Yeke ve Men diye iki aile varmış. Bunlar sonradan köyden gitmişler. Onların soyundan kimseleri yoktur ancak "Menin boğazı" ve "Yekenin Çayırı" diye anılan yerler vardır. Şu an köyü oluşturan sülaleler Acara, Ahıska, Artvin'in Şavşat ilçesi, Kars, İstanbul, Kırım, Posof'a bağlı Söğütlükaya, Gürarmut, Baykent ve Gönülaçan köylerinden gelerek bu köyü oluşturmuşlardır.Eski adı Suskap olan köyün adının anlamı şöyle rivayet edilir
Bir adam oğluna ok atmasını öğretirken ; "Sus, fırsat bulduğun zaman Kap" demiş ve sonradan bu sözler bir araya getirilerek Suskap olarak köye ad olmuş.
Köyün her tarafında "bol su" olduğundan buraya "su kabı" demişler. Sonradan bu iki sözcük kaynaştırılarak Suskap adı oluşmuş.
Yeni adı Aşıkzülali olan köyün ismi ünlü halk şairi Aşık Zülali anısına AŞIKZÜLALİ olarak değitirilmiştir. Köyde yarı göçebe kültür hakimdir yazın yaylalara çıkılır kışın köyde konaklanır. En önemli yemeği khinkaldır. Bu yemek Kayseri mantısına benzer yemeklerde hamur çeşitleri ağırlıklıdır dönemin en büyük aşığı olan Aşık Zülali burada yetişmiştir.
Ardahan iline 90 km, Posof ilçesine 18 km uzaklıktadır. Ilgar Dağı'nın kuzeybatı eteklerinde,Kol çayının güneyinde yer alır.Damal İlçesi, Baykent(Vahla), Aşıkzülali (Obol), Aşıküzeyir(Boşdere) köy hudutlarıyla çevrilidir.Köy hudutlar içinde güneyden kuzeye akan iki akarsu vardır.Bu sularda alabalık yaşamaktadır.Bu suların üzerinde günümüzde çalışmasa bile birçok değirmen vardır.Köyün Ulgar dağı eteklerinde soğuk suyu ve geniş yeşillileriyle ünlü yaylası vardır.Yaylaların olduğu Karap meşhurdur.Karap, Eski Yayla ve Colit yamaçları sık ormanlarıyla ünlüdür.Son yıllarda çam ağaçları ekilmiştir.
Köyün iklimi, karasal iklim ve Türkiye'de Karadeniz ikliminin geçiş noktasında bulunmaktadır

Bir zamanlar nüfusu 2000'e yakın olan Aşıkzülali Köyü'nde şimdi 100 civarında hane bulunmaktadır. Özellikle 1990'lı yıllardan sonra göç vermeye başlayan köyde son birkaç sene içerisinde göç oldukça yavaşlamıştır. Göç edenlerin büyük kısmı başta İstanbul olmak üzere Kocaeli ve Bursa illeri Suskaplılar'ın yerleştigi diğer önemli illerdir. Sadece yurt içinde olmamakla birlikte, Avrupa'nın birçok ülkesinde de çok sayıda Suskaplı bulunmaktadır. Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, Avusturya ve K.K.T.C.'de yaşayan nüfus fazladır. Köy halkının en büyük geçim kaynağı hiç süphesiz tarım,arıcılık ve hayvancılıktır.Buğday, arpa, patates, taze fasulye yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir.Önceleri tamamen insan ve hayvan gücüyle yapılan tarım, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini birtakım makina ve aletlere bırakmıştır.Hayvancılık da köyde oldukça gelişmiştir.Büyükbaş,kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır.Bundan on yıl öncesine kadar celepleriyle (binlerce koyun) ünlü köyde şu anda tek bir küçükbaş hayvanın olmaması çok düşündürücüdür.Büyükbaş hayvanların özellikle sütünden yararlanılarak çeçil,yağlı peynir,tuluğ,gorcola,kaymak gibi ürünler elde edilmekte, ve köy halkı bunların bir kısmını satarak geçinmektedir.Son zamanlarda açılan mandıra köy halkını ekonomik açıdan biraz olsun rahatlatmıştır.Kümes hayvanları da hemen hemen her hanede vazgeçilmez olmuştur.Yurtiçi ve yurtdışından "Kaz" a yoğun talep gelmektedir.Arıcılık da son yıllarda gelişmeye başlamıştır.

Posof Aşıkzülali Köyü Resimleri

Posof Aşıkzülali Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.