Posof Gönülaçan Köyü

Posof Gönülaçan Köyü

Gönülaçan Köyü haberleri, Posof Gönülaçan Köy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gönülaçan köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Gönülaçan Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Posof Gönülaçan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gönülaçan köyü son dakika gelişmeleri, Gönülaçan köyüne özgü yemekler, Posof Gönülaçan köyünün tarihi, Gönülaçan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gönülaçan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gönülaçan , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gönülaçan  Köyü Resimleri ve Gönülaçan  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Posof Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Posof Ardahan Arası Kaç Km? Posof Hava Durumu? Ardahan Köyleri ve Posof Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ardahanlı iseniz Ardahan Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Ardahanlı Ünlüler arasında Çıldır Gönülaçan  Köyünde doğan biri var mı? Posof Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gönülaçan , Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür. 

Tarihi kalıntıların çokluğuna ve eskiliğine bakılırsa, bu köy çok eski bir yerleşim yeridir. Köyün yerinde Durakgiller yaşamaktaydı. Diğer sülaleler köyün etrafındaki çeşitli alanlarda yaşamaktaydı. O sülalelerin yaşadıkları yerlerde hala yapı kalıntıları vardır. O kalıntılara "çegil" denmektedir. Çegil taş yığını, taş kalıntısı anlamındadır. O yerlerden biri "Devat" denilen alandadır. Bir diğeri "Beğarevül" denilen arazidedir. Mesela "Maranlar" diye adlandırılan sülale oradan gelmiştir. Mesela bir sülale "Tazar" denilen araziden gelmiştir. Bir aile "Satar"daki çegillerden gelmiştir. Sülalelerin yaşadıkları alanlardan şimdiki köyü oluşturun yere gelmesinin sebebi, sınırın ötesinden gelen baskın ve saldırılardır. Sınırın ötesinden gelen bu saldırılara karşı koymak için "Durak Dede" diğer sülalelerle görüşerek onlara arazi vererek yanına çeker. Köye bir de Hoca getirir ona da arazi verir. Kendi de civar köylerle sınırdaki arazileri alarak köyün güvenliğini sağlar. Bunun yanında Gürcistan'ın Ahıska ilinden, Artvin'in Şavşat ve Borçka ilçesi Camili (Macahel) köyünden, diğer sülaleler ise Posof'a bağlı Armutveren, Sarıçiçek ve Çayırçimen köylerinden gelerek bugünkü köyü oluşturmuşlar. Köyün eski adı "Şuvaskal"dır, kelimenin anlamı "iki su arasında kalan yer"dir.
Yeni ismi "Gönülaçan" ise, "doğal güzelliklere sahip" ve "iç açıcı olduğu" için verilmiştir. Köyün yemekleri Ardahan ve Artvin bölge yemekleri ile aynı özellikleri taşımaktadır. Köy halkının en çok sevdiği yemekler; cadi, kuymak, papa, khinkal, poğaça, yağlı kete ve patates haşlamasıdır.
Ardahan iline 99, Posof ilçesine 18 km uzaklıktadır. Güneyinde Kodiyan, güneybatısında Sesödile Mefki, batısında Bayrağın Başı Mefki, kuzeyinde Kalem Tepe Mefki vardır. Yaylaaltı, Erim, Sarıçiçek, Çayırçimen, Kayınlı, Kalkankaya köyleri ile komşudur. Eminbey nahiyesi ne bağlı köy grubunun yayla yolu bu köy arazisinde mesafe olarak en uzunu dur. Meşesi ünlüdür. Acara sınırlarından doğan Gırmanın suyu, 15 km köy sınırı içinde köyün kuzeyinden geçmektedir. Güneyinden ise, Dağ eteklerinden ve Bataklıklardan çıkan sular dere halinde akmaktadır. Kars'ın 170 km. kuzeyinde bulunmasına rağmen; Erzurum, Kars, Ardahan illerinden kışları daha ılık yazları ise yağmurlu geçer.

Diğer köylerde olduğu gibi, bu köyde de göç fazla olmuştur. Genel de bu köyden göçenler ilk kitle göç sırasında Ankara'nın Balgat ilçesine yerleşmişlerdir. 1960'lardan sonra yurt çapında oluğu gibi Avrupa'ya bu köyden de işçi göçü başlamış, yurt dışında özellikle Hollanda-Eindhoven ve Almanya-Duisburg şehirlerinde yoğunlaşmışlar ve bu iki şehirde yaşayan nüfus 2008 yılı itibarıyla köyün nüfusundan daha fazladır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı var sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol Eminbey nahiyesinden sonrası asfalttır. Ayrıca Kodıyan mevkiinden merkez ilçeye bağlayan şose de 8 km'lik diğer alternatif kestirme yoldur. elektrik ve sabit telefon vardır.

Posof Gönülaçan Köyü Resimleri

Posof Gönülaçan Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.