Sağlık Bakanlığı’nın Kanser Taramalarında Kolon Kanseri İlk Sırada

Sağlık Bakanlığı’nın Kanser Taramalarında Kolon Kanseri İlk Sırada

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca resmi twitter hesabında 2022 yılı kanser tarama uygulamaları ile ilgili verileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Koca, geçen yıl 3 milyon kişiye Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ve aile hekimlikleri tarafından...

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca resmi twitter hesabında 2022 yılı kanser tarama uygulamaları ile ilgili verileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Koca, geçen yıl 3 milyon kişiye Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ve aile hekimlikleri tarafından yapılan taramaların yaklaşık 800 bininin meme, 1,2 milyonunun kalın bağırsak, 700 bininin rahim ağzı kanseri taraması olduğunu açıkladı. Bakan Koca, yayımladığı tweette, “taramada tanı konanların tedavisi başladı” notunu düştü. 

 

İlçe bazlı mamografi tetkikleri yapılıyor

Bilim Sağlık Haber Ajansı kanser tarama uygulamaları ile ilgili İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol’dan bilgi aldı. Çetinkol, Sağlık Bakanlığınca üç ana tarama programının ülke genelinde gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi: “Rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramaları yapılıyor. Kalın bağırsak kanser tarama programı dahilinde 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlarda yılda bir kez gaitada gizli kan bakılıyor ve hastalara 10 senede bir kolonoskopi çektirmeleri öneriliyor. Servikal rahim ağzı kanseri 30-65 yaş arası kadınlardan beş yılda bir kan ya da smear örneği alınıyor. Aile hekimliklerimiz kanalıyla meme kanseri taramalarında 40-69 yaş arasındaki kadınlarda iki senede bir mamografi çekimi gerçekleştiriliyor. Mamografi için aile hekimliklerinin bağlı bulunduğu kanser randevu sistemi var. Vatandaşlarımız mamografi cihazlarından kendi ilçeleri içerisinde randevu alarak ücretsiz şekilde mamografi taramalarını yaptırabilirler” dedi. 

HPV aşıları bekleniyor

2023 yılı içerisinde koruyucu aile hekimlikleri kanalıyla yapılacak olan rahim ağzı kanserine karşı başlatılacak olan HPV aşılarının aşı takvimine girmesi bekleniyor. Rahim ağzı kanseri Türkiye’de kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü. Ülkede her yıl bin 500  kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, kasım ayında HPV aşılarının Türkiye’de devlet tarafından karşılanacağını, belirli bir grupla aşılamalara başlanacağını, aşının uygulama kapsamının kademe kademe genişletileceğini söylemişti. Aşının uygulanması konusunda bir çekincelerinin olmadığını belirten Koca, “Yaptığımız planlamaya göre yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız” şeklinde konuşmuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.