Dernekpazarı Gülen Köyü

Trabzon’un Dernekpazarı ilçesine bağlı olan Gülen Mahallesi, eski adıyla Visir olarak bilinir. Visir adı, Anadolu Rumcasında “güleryüzlü” veya “neşeli tebessüm” anlamına gelir.

Tarihi oldukça eskilere dayanan mahallenin adı, 15. ve 16. yüzyıla ait Tahrir Defterleri, 1877 Trabzon Vilayet Salnamesi ve Dahiliye Vekaleti’nin resmi kayıtlarında da Visir olarak geçmektedir. 1960 yılında köy adı Gülen olarak değiştirilmiştir.

Tarih ve Coğrafya

Gülen Mahallesi, Trabzon il merkezine 75 km, Dernekpazarı ilçe merkezine ise 5 km uzaklıktadır. Mahalle, Dernekpazarı’nın kuzeyinde, Solaklı Çayı’nın doğusundaki dik yamaçlarda yer alır. Yaklaşık 6-7 km uzunluğundaki mahallenin evleri dağınık bir yapı sergiler ve doğa ile iç içe kurulmuştur. Tarımsal alanların azalması nedeniyle çay tarımı başlıca geçim kaynağıdır. Bunun dışında fındık, mısır, sebze ve arıcılık önemli gelir kaynaklarındandır.

Kültür ve Gelenekler

Mahallenin gelenek ve görenekleri kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Otantik yemekleri, mahalle kültürünün önemli bir parçasıdır. Lahana sarma, kuymak, ğuliya, arpa çorbası, korgot yemeği, bezergenaşı, kavut, lahana turşusu, fasulye turşusu, renkli fasulye yemeği, kabak malezi, kabak felisi gibi yöresel lezzetler mahallede hâlâ yapılmakta ve gurbetçiler tarafından da yaşatılmaktadır.

Mahallede Kalandar (Ocak ayının 14’ünde kutlanan geleneksel şenlik) gibi eski Rum gelenekleri de yaşatılmaktadır.

Eğitim ve Sosyal Hayat

Gülen Mahallesi’nin eğitim düzeyi oldukça yüksektir. Osmanlı döneminden itibaren önemli din adamlarının yetiştiği mahallede, günümüzde de her alanda başarılı insanlar bulunmaktadır. Aynı zamanda sporcu yetiştirme açısından da önemli bir potansiyele sahiptir.

Altyapı ve Ulaşım

Mahalleye yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri ulaşmış durumdadır. Taşımalı eğitim sistemi uygulanmakta olup içme suyu şebekesi vardır, ancak kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Mahallede PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi hizmet vermektedir. Sağlık ocağı ve sağlık evi bulunmamaktadır. Ulaşım yolu beton olup mahallede elektrik ve sabit telefon mevcuttur. Mahallenin yaylası O’Güzlü’dür.

Köy Bilgilerini Güncelle

Mahalleniz hakkında daha fazla bilgi eklemek veya güncellemek isterseniz, Köy Bilgilerini Güncelle bağlantısını kullanabilirsiniz.

Diğer Bilgiler

GülenKöy (Visir), Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.Köy hakkında en ayrıntılı bilgiyi Gülen mahallesi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Visir adı Anadolu Rumca'sında "Güleryüzlü", "insanın neşeli olduğunda tebessüm halindeki yüz ifadesi" anlamındadır.

Tahrir defterlerinde, Salnamelerde, Fermanlarda ve diğer kayıtlarda da mahallesin adı Visir olarak geçmektedir.

15 ve 16. yüzyıla ait beş adet Tahrir Defteri (1486, 1515, 1530, 1553, 1583)
1877 tarihli Trabzon Vilayeti Salnamesi (Sultan II. Abdülhamid dönemi)
Dahiliye Vekaleti'nin Trabzon Vilayeti'ne ilişkin "Son Teşkilat-ı Mülkiyede Köylerimizin Adları" isimli resmi yayının (1928, İstanbul) 733. sayfasında mahallesin adı Visir olarak kayıtlı-dır.
Köklü bir geçmişi olan mahallesin adı, 1877 tarihli Trabzon Vilayeti Salnamesi’nde de “Visir” olarak geçer. 1915’te Sepetçiler olarak önerilen mahallesin adı 1960 yılında Gülen olarak değiştirilmiştir.

İlçe merkezine 5 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 640’dır. Bu mahallesin ilk yerleşenleri değişik söylentilere dayanan bir görüşe göre Hititler’in bir koludur. 1486 tarihli tahrir defteri kayıtlarında bugünkü Dernekpazarı sınırları içinde gösterilen 4 yerleşkeden biri “Karye-i Oflare” nam-ı diğer “Visir” dir. 1929 sel felaketinde önemli ölçüde can ve mal kaybına uğrayan köylerden biridir.

Gülen Köyü, Dernekpazarı’nın kuzeyinde, Solaklı çayının doğusundaki dik yamaçlarda yer alır. Eskiden tarımsal üretim önemsenirken son dönemlerde işlenen arazi alanı burada da daralmıştır. Çay önemli bir gelir kaynağıdır. Fındık, mısır ve sebzeler bir evin gereksinimini karşılayacak ölçüde yetiştirilir. Ayrıca arıcılık da önemli gelir kaynağıdır.

Gülen’de eğitim düzeyi yüksektir. Önemli din adamlarının yetiştiği bu mahallede günümüzde de her alanda ve düzeyde başarılı insanlar vardır. Ayrıca değişik brançlarda ülke çapında sporcuların da yetiştiği bir mahalledir.

Yol, su, elektrik ve telefon hizmetlerinin ulaştığı mahallesin yaylası O'Güzlü’dür.

Mahallenin gelenek ve görenekleri eskiden beri devam etmektedir. Yemekleri: lahana sarma, kuymak, ğuliya, arpa çorbası, korgot yemeği, bezergenaşı, kavut, lahana turşusu, fasulye turşusu, renkli fasulye yemeği, kabak malezi, kabak felisi gibi otantik mahallesin tarihinden beri ileri gelen yemeklerdir. Hala bu yemekleri mahallede ve gurbette olan köylüler yapmaktadır. Diğer kişiler yani mahalleden olmayanlarda bu yemeklere büyük ilgi göstermişler ve beğenmişlerdir.

Trabzon iline 75 km, Dernekpazarı ilçesine 5 km uzaklıktadır. Mahallenin girişi ile çıkışı arası yaklaşık 6–7 km vardır. köy dağlık, ormanlık bir alanda kurulmuştur. Evler genelde birbirine uzaktır. Herkes kendi yerine ev yapmıştır. Doğal güzelliği gelen herkesi cezbetmiştir.

📷

Dernekpazarı Gülen Köyü Resimleri

Gülen Köyü, Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gülen Köyü Resimleri ve gülen köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

🎞️

Dernekpazarı Gülen Köyü Video

GülenKöy (Visir), Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Visir adı Anadolu Rumca'sında "Güleryüzlü", "insanın neşeli olduğunda tebessüm halindeki yüz ifadesi" anlamındadır.

📷

Trabzon Köyleri Resimleri Sitemize Eklendi

Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon ilinin köylerini sizler için araştırdık. Köyünüzün bilgilerine ve resimlerine sitemizden ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Trabzon Haberleri

Kuştul Manastırı
Maçka Lapazan Yaylası
Kurtdağı Yaylasından Sisli Manzara
SultanMurat Yaylası Uçurtma Şenliği
Tonya ilçesi Tarihçesi ve Tonya Köyleri