Sıcaklar Artıyor, Uzmanlar Uyarıyor
Uzmanlar, Güneydoğu'da artan sıcaklarla ilgili uyarılarda bulundu. Başta kronik hastalıkları bulunanlar olmak üzere vatandaşlara en sıcak saatlerde dışarı...
Uzmanlar, Güneydoğu'da artan sıcaklarla ilgili uyarılarda bulundu. Başta kronik hastalıkları bulunanlar olmak üzere vatandaşlara en sıcak saatlerde dışarı çıkmamaları uyarısında bulunan uzmanlar, sağlık problemleri yaşanmaması için güneşin zararlı ışınlarından korunması gerektiğini vurguladı.
Kurak iklime sahip Güneydoğu'da hava sıcaklıkları her geçen gün biraz daha artmaya başladı. Uzmanlar, şuanda 35-36 derecelerde seyreden ve yaz ortalarında 40 derecenin üzerine çıkması beklenen sıcaklarla ilgili uyarılarda bulundu. Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Enver Turan, güneşin belli saatlerde zararlı ışınlarını yeryüzüne daha yoğun bir şekilde aktardığını belirterek, bu ışınlara maruz kalanların cilt kanserine yakalanabileceğine dikkat çekti. Deri kanserinden korunmak için zararlı güneş ışınlarından uzak durmak gerektiğini vurgulayan Turan, "Güneş ısı, ışık, fotosentez ve D vitamini sentezi için çok önemli bir kaynak olmakla birlikte, aşırı maruz kaldığımızda istenmeyen bazı durumlara yol açabilir. Ultraviyole ışınları, güneş yanığının yanı sıra deri yaşlanması ve cilt kanserleri gibi pek çok istenmeyen durumun kaynağı olabilmektedir. Bunlara karşı alınabilecek bazı basit önlemler var. Sıkı kıyafetlerle vücudun kapatılması, geniş kenarlı bir şapka ve şemsiye kullanılması gerekir. Güneş ışınlarından korunmak için dışarı çıkmama ve gölgeleri tercih etme, güneş gözlüğü kullanma ve güneşe karşı bariyer görevi gören bazı koruyucu kremlerin kullanılması en temel yöntemlerdendir" dedi.
"2 saatte bir güneş kremi sürülmesi gerekir"
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremlerinin kullanılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Turan, "Kullanılacak kremler suya, terlemeye, ısıya karşı dirençli olmalı, yüksek koruma faktörü içermeli, tahriş edici özelliği olmamalı. Güneş korucuyu kullanırken dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var. Koruyucu krem en az 30 faktör, tercihen 50 faktör olmalı. Güneş gören tüm alanlara dışarı çıkmadan 15-20 dakika önce sürülmeli. En az 2 saatte bir tekrarlanmalı. Yüzme, terleme, yıkama gibi durumlarda tekrar sürülmelidir" diye konuştu.
"Deri kanserinde en riskli gruplar çocuklar"
Deri kanserinin her yaşta ve herkeste görülebileceğine de işaret eden Doç. Dr. Turan, şunları kaydetti:
"Deri kanseri 50 yaş üzerinde ve güneşe yoğun maruz kalan kişilerde daha sık görülmektedir. Bu nedenle özellikle risk gruplarında daha sıkı korunması gerekiyor. En riskli gruplar koruyucu kullanımdan güneşe maruz kalan çocuklardır. Çocukların dışarıda oynamalarına izin verilmeli. Ancak kesinlikle güneş koruyucu kullanmadan yanmalarına izin verilmemelidir. Bunun dışında açık tenli ve güneşte yanmaya yatkın bireyler, çocukken güneş yanığı geçirenler, tatil veya iş amaçlı güneş altında yoğun zaman geçirenler, 50'den fazla beni olanlar, ailede deri kanseri olanlar, 50 yaşın üzerinde organ nakli geçirenler risk grubunda olan diğer bireylerdir. Cilt kanseri, en az görülen ancak en tehlikeli kanserdir. Koyu ve düzensiz kenarlı farklı renkler taşıyan hızlı büyüyen leke veya şişlik şeklinde karşımıza çıkar. Cilt kanserinin işaretleri iyi bilinmeli ve şüphe durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalı. Risk grubunda olalım veya olmayalım. Basit kontrollerle kendimizi ve ailemizi deri kanserinden korumak için yapabileceğimiz çok basit testler var. Deri kanserlerinin belirtilerini öğrenerek ve kendimizi düzenli olarak kontrol ederek şüpheli deri lezyonlarının ciddi bir hastalığa dönüşümünden önüne geçilebilir."
"Bol bol su içilmeli"
Dahiliye Uzmanı Dr. Ahmet Nas ise, özellikle şeker, tansiyon ve kalp hastalıkları bulunanların güneşe karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Hastaların dikkatli olmaması halinde sıkıntı yaşayabileceklerini anlatan Nas, günde15-20 dakika güneşe çıkıp onun özellikle D vitamini üzerindeki etkisinden faydalanıp, kemik üzerinde kemik metabolizması üzerinde faydalanılması gerektiğini aktardı. Sıcak havada özellikle kronik hastalıkları bulunan vatandaşların sıkıntı yaşayabileceğini anlatan Dr. Nas, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sıcak aylarda özellikle kronik hastalıkları olan vatandaşlar çok ciddi sıkıntılar yaşayabilirler. Özellikle şu anda Ramazan ayında bulunmamız bu sıcaklıkların emniyetini daha da arttırmaktadır. Güneş ışınlarının dik vurduğu öğle vakitlerinde dışarıya çıkmamak çok önem arz ediyor. Şeker hastaları, tansiyon ve kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda sıcak saatlerde ve sıcak mevsimlerde büyük sıkıntılı dönem yaşayabilirler. Tavsiyemiz, hastalarımızın özellikle en sıcak saatlerde dışarıya çıkmamalarıdır. Güneş ışınlarının zararı olduğu kadar faydasının da olduğu unutulmamalıdır. O yüzden güneşten tamamen mahrum olmak uygun olmaz. O yüzden güneşin yakıcı olmadığı saatlerde günlük minimum 15-20 dakika güneşe çıkılmalı. Ayrıca bol bol su içmek gerekir. Bu sıcaklığın etkisini azaltmakta faydalı olacaktır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.