Sivas Çiçekli Köyü

Sivas Çiçekli Köyü

Çiçekli, Sivas ilinin Akıncılar ilçesine bağlı bir köydür.

ÇİÇEKLİ KÖYÜ İdari Yönüyle

1962 yılına kadar adı Dümlüç olan, Osmanlıca kayıtlarda yöresel şive ile Tümbüç, Dümliç, Dumaliç olarak telaffuz edilen köyümüz Kızıldağ eteğinde kurulmuş çok eski bir yerleşim merkezi olup,Sivas Akıncılar ilçesine bağlıdır. Ev yapma kazılarında temellerden keçi tırnağı damgalı künkler, horasan duvar ve kalıntılar çıkmaktadır. “Konağın altı” diye semti oluşu da köyün idari bakımından önemine işaret eder Osmanlı Tapu kayıtlarında Hasan Fakı Vakfiyesi adı geçmektedir. Arazi yolları hariç köye yedi (7) yoldan girilip çıkılmaktadır. 1976 yılı Erikli’den yol yapılana kadar Asundu (Geyikpınar), Onarı, Dündar, Bahattin Şeyh köyleri Çiçekli’nin içinden geçmekte idi.

Tarihi ipek yolunun, Çiçekli’nin önünden geçmesi nedeni, batısındaki Eskibağ, Avşar, Kayı, Ortaköy Şenbağlar köyleri ile Akıncılar Suşehri, Şebinkarahisar ilçeleri ve köyleri ile,Gölova ilçesine bağlı aşağı Yeniköy ve Çobanlı’ya Kadar ki diğer yerleşim birimleri insanlarını da İstanbul ve Ankara İle İrtibatlandıran bir güzergah merkezi üzerindedir. Bu durum Çiçekli köyünün hem tarihi hem de çoğrafi, ekonomik ve sosyal açıdan önemli konumda olduğunu göstermektedir.

COĞRAFİ YÖNÜYLE

Akıncılar ilçesi ve köyümüzçoğrafi itibariyle Karadeniz bölgesinde olup güneyden Kızıldağ ve Kösedağ silsilesi, Kuzeyden ise Karadeniz dağları ile çevrilmiş tepeler, ova ve platolardan oluşur. Kışlar çok sert olmamakla birlikte kar yağışlıdır. Yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Denizden Yüksekliği 950 metredir. Yağmur en çok Nisan - Mayıs-Haziran aylarında yağmaktadır. Su sorunu Gölova göleti ile halledilmiş görülmek te ise de proje daha bitmediğinden, hem de diğer akarsuların iyi değerlendirilmediği için bu projeden Akıncılar’ın güneydoğu köyleri ile Gölovanın Köyleri faydalanmıyor. Bizim köyümüz de bundan faydalanmıyan köylerden biridir. Bitki örtüsü akarsu boylarında Söğüt, Kavak çok olmakla birlikte ÇAM, Meşe, Ardıç, Kayısı, Elma, Armut, Ceviz, Vişne, Kiraz…...vs. gibi ağaçlar yanında; Madımak, Yemlik, Böğürtlen, Çiğdem, Gelincik, Geven, Hardal, Isırgan, Kekik, Nevruz, Sütleğen ve Kuşburnu, Alıç…..vs. gibi tabii bitkiler Yetişmekte olup, Yonca, Arpa, Buğday, Pancar, Patates, Fasulye, Domates, Mısır, Kavun, Karpuz…vs. Ekilmektedir. Akıncılar İlçesinde 8 yıldır Kavun festivali yapılması da yöreye ayrı bir özellik vermektedir

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.