Soma Ve Şirvanlı Acılı Madenci Aileleri Bir Araya Geldi
Soma'da hayatını kaybeden madenci yakınları Şirvanlı madenci yakınlarıyla bir araya geldi.
Soma'da hayatını kaybeden madenci yakınları Şirvanlı madenci yakınlarıyla bir araya geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili ve Sosyal Haklar Vakfı Derneği Başkanı Melda Onur başkanlığında oluşan bir heyet, Soma'daki madenci 5 aile ile Şirvan ilçesinde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan ailelerle buluşturdu. Heyet 17 Kasım 2016 tarihinde Siirt'in Şirvan ilçesinde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan madenci aileleri ziyaret etti. Ziyaret sonrası CHP il başkanlığında açıklama yapan Melda Onur, Şirvan'daki madencilerle dayanışma içinde bulunmak üzere buraya geldiklerini belirterek, yarın da Şirvan ilçesindeki Maden ocağında incelemede bulunacaklarını söyledi. Onur, "Amacımız Somalı ailelerle Şirvanlı aileleri ziyaret edip destek vermektir. Gelen heyette Soma'dan 5 aile var. Biliyorsunuz Soma'da 2014 yılında 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciası oldu. 3 yıldır bir hukuk mücadelesi yürütülüyor. O ailelerin yürüttüğü mücadele ve soruşturma gayretleri karşısında nasıl dik durup kendi mücadelelerini takip ettiklerini buradaki ailelerle paylaşmak istedik. Acıları daha yeni, taze. Bundan sonraki süreçte istedikleri zaman destek vermek istiyoruz. Bu destek şöyle olacak; biz sosyal destek heyeti olarak bu süreci yakından takip ediyoruz. Bu hukuki süreci takip ediyoruz eğer aileler isterse. Biliyorsunuz son kardeşimizin de bedeni çıkarıldı, onların da taziyesine katıldık. Artık baş başa kalacaklar acılarıyla. Ama biz baş başa kalmalarını istemiyoruz. İstiyoruz ki birlikte olsunlar. İstiyoruz ki bunun takibinde onlara destek verelim. Bundan sonraki süreci tahmin edebiliriz" dedi.
Sürecin aileleri ne derecede tatmin edeceğini bilmediğini belirten CHP eski milletvekili Onur, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Ama esas olan maden burada ekonomik değeri zengin olan bir madendir. Bu insanların evlatları hatta torunları da burada çalışacaklar. Çocuklarını kaybettikleri gibi torunlarını da kaybetmesinler. Bu madenin bir işinin güvenli bir şekilde çalışabileceği, sosyal güvencesinin olabileceği bir şekilde getirilmesi gerekir. Bu şekle getirilmesi da büyük cezalar almadan, bu işin gerçek sahipleri patronları cezalandırmadan olmaz. Orada bir mühendise bir işletme görevlisine ceza kesilerek bu iş kapatılmaz. Patron da sorumludur. Bütün sorumlular açığa çıkarılacak maden ıslah olacak. Bundan sonra bir başarı elde edilir. Onların yanında olacağız".
Siirt'e gelen İsmail Çolak adlı Soma'da oğlunu kaybeden bir vatandaş ise Şirvan'daki maden ocağında yaşamını yitiren ailelerin acılarını paylaşmak için burada olduklarını söyledi. Çolak, "301 kişinin öldürüldüğü kazada oğlumu yitirdim. Buraya gelmemizin amacı aynı sonu paylaşan Şirvanlı 16 madenci kardeşimizin acılarını paylaşmaktır. Acıları acımızdır. Onlarla dayanışma içinde olmak ve başsağlığında bulunmak için buraya geldik. Her zaman kendilerine destek ve yardımcı olacağız" diye konuştu.
Heyet yarın Şirvan ilçesine yapılacak incelemenin ardından Siirt'ten ayrılacak.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.