Türk Üniversiteleri Dünya Sıralamasında İlk 400’e Giremedi !

Türk Üniversiteleri Dünya Sıralamasında İlk 400’e Giremedi !

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) , Türkiye’deki üniversitelerin karnesini açıkladı. Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporunda üniversitelerin dünya sıralamasına ait bir link de paylaşıldı. Times Higher Education’a (THE) göre Türkiye dünya...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) , Türkiye’deki üniversitelerin karnesini açıkladı. Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporunda üniversitelerin dünya sıralamasına ait bir link de paylaşıldı. Times Higher Education’a (THE) göre Türkiye dünya sıralamasında ilk 400 üniversite arasına giremedi. Çankaya Üniversitesi 400-500 sıralamasına girerek gururumuz oldu. Bu üniversiteyi sırasıyla, Koç, Sabancı, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri izledi. 

 

 

 

YÖK’ün açıklamasında, şu ifadelere yer verildi, “Türk yükseköğretim sistemi nicel gelişimini büyük ölçüde tamamlamış ve kalite odaklı yapısal dönüşümü hedeflemektedir. Bu kapsamda “şeffaflık ve hesap verebilirlik” ilkesi, Türk yükseköğretim sistemiminin kalite odaklı dönüşümünün sağlanması ve gelişiminin sürdürülmesi için elzem koşullardan olduğu değerlendirilmektedir. Yükseköğretim kurumlarının faaliyet alanlarına ilişkin süreçlerini şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda yürütmesine katkı sunmak ve üniversitelere ilişkin kanıt temelli değerlendirmelerin yapılabilmesine imkan sağlamak amacıyla 2019 yılından itibaren “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması” yürütülmektedir. Bu kapsamda her yıl bir önceki yıla ait gösterge verileri başta üniversitelerimiz olmak üzere çeşitli kaynaklardan edinilerek kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

​4 temel alanda 45 göstergede değerlendirme yapılıyor

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması ile üniversitelerin yürüttüğü çalışmaların tamamını kapsaması hedeflenen Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, ile “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” temel alanlarında 45 gösterge belirlenmiştir. Ülkemizin kendine özgü şartları dikkate alınarak belirlenen göstergeler aracılığıyla üniversitelerin güçlü yönlerini ortaya koymak ve gelişime açık alanlarını desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmanın yükseköğretim sisteminin büyük verisinin oluşturulmasına anahtar rolünün olacağı değerlendirilmektedir.

​Üniversitelerin veriye dayalı karar alma süreçlerine katkıda bulunuyor

Yükseköğretim Kurulu olarak önem atfettiğimiz izleme ve değerlendirme çalışmaları üniversiteler tarafından da yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede kurumların izleme ve değerlendirme birimleri aracılığıyla belirlenen göstergelere ilişkin çalışmalar yürüttüklerini memnuniyetle takip etmekteyiz. Bu çalışmaların kurumların veriye dayalı karar alma süreçlerine katkıda bulunacağına ve sürdürülebilir nitel gelişimlerini destekleyeceğine inanmaktayız.

​Çalışma kapsamında her yıl iki kategoride raporlar yayımlanıyor

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması kapsamında yıllık iki kategoride raporlar yayımlanmaktadır. Bunlardan ilki her bir üniversiteye ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu” ve ikincisi bu raporların analizi sonucu hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”dur. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.