Türkiye’nin Derelerinin Alabalığı Trabzon’dan

Türkiye’nin Derelerinin Alabalığı Trabzon’dan

Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonundan son 11 yılda Türkiye'nin farklı illerindeki dere ve göllere 11...

Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonundan son 11 yılda Türkiye'nin farklı illerindeki dere ve göllere 11 milyon 491 bin 500 adet yavru alabalık bırakıldı. 2017 yılında ise 16 ildeki derelere 3 milyon 42 bin doğal alabalık yavrusu daha bırakılacağı belirtilirken, 12 yılda dere ve göllere bırakılan yavru alabalık miktarı toplam 14 milyon 533 bin 500 adedi bulacak.

Konuyla ilgili bilgiler veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi'nin 2005 yılında başlatıldığını belirterek proje ile tahrip olan alabalık popülasyonlarını en üst düzeye çıkarmak olduğunu söyledi. Yapılan çalışmalarla bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren alabalıkların çoğaltıldığını kaydeden Usta "Bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi başlatıldı. Projenin amacı; doğal (kırmızı benekli) alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif avcılığının geliştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amaçlarını taşımaktadır. Proje kapsamında; 2006 yılında başlatılan çalışma; Trabzon, Rize, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Ardahan, Tunceli, Giresun, Ordu, Bolu, Sinop, Kahramanmaraş ve Sakarya illerini kapsayan geniş coğrafyada faaliyet göstermektedir. Çalışma alanında bulunan orman içi dere ve göllerden yakalanan anaç balıklar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12 Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'na getirilerek yavru üretimi yapılmaktadır. Maçka Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda Karadeniz Alabalığı, Anadolu Alabalığı, Dere Balığı, Abant Alabalığı ve Aras Alabalığı türlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Planlı bir şekilde genişletilen çalışmalarımıza 6 ildeki dere ve göllerden alınan anaç balıklarla başlanmış, bugün itibariyle çalışma yapılan il sayısı 16'ya orman içi kaynağı da 43'e çıkartılarak doğal alabalık üretim faaliyetine devam edilmektedir" dedi.

"2023 yılına kadar 50 milyon adet yavru doğal alabalığı orman içi dere, göl ve göletlerimize bırakmayı hedefliyoruz"

Usta, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılında 50 milyon yavru alabalığı doğaya bırakacaklarını ifade ederek "İstasyonumuzda üretilmiş olan doğal alabalıklardan, projenin başlangıcı olan 2005 yılından 2016 yılına kadar orman içi dere, göl ve göletlere 3 milyon 688 bin Abant Alası, 7 milyon 803 bin 500 Dere Alabalığı yavrusu yerleştirilmiştir. Proje kapsamında Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonumuzdan üretilmiş olan doğal alabalıklardan 2017 yılında yapılacak balıklandırma miktarı 3 milyon 42 bin adet olarak belirlenmiş, 2017 Haziran sonu itibariyle 16 farklı ildeki 43 orman içi su kaynağı (dere, göl, gölet) uygulamaya konulacaktır. Böylece projenin başladığı 2005 yılından bu yana orman içi su kaynaklarına toplam 14 milyon 533 bin 500 adet doğal alabalık yavrusu yerleştirilmesi gerçekleşmiş olacaktır. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılına kadar ise 50 milyon adet yavru doğal alabalığı üretip orman içi dere, göl ve göletlerimize yerleştirmeyi hedefliyoruz. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ile de ortak yapılan çalışmalarla markalanarak doğaya bırakılan yavru balıkların doğada izleme ve takibi gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Türkiye’nin Derelerinin Alabalığı Trabzon’dan

Türkiye’nin Derelerinin Alabalığı Trabzon’dan

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.